Στην οικογένειά μου αρέσουν πολύ τα διαφόρων ειδών αρτοσκευάσματα.
Ένα από αυτά είναι και τα κριτσίνια.
Επειδή όμως σε κάποιους αρέσουν αυτά με το λευκό αλεύρι και σε άλλους με ολικής άλεσης, σκέφθηκα να φτιάξω κριτσινάκια που να ικανοποιούν γευστικά όλους, και συγχρόνως να έχουν και τα αρώματα που μου αρέσουν, γλυκάνισο και λεμόνι.
Μετά από πειράματα κατέληξα στη παρακάτω συνταγή, που μου έδωσε κριτσινάκια αφράτα και τραγανά, όχι σκληρά, που μοσχοβολάνε λεμόνι και γλυκάνισο.
Η δε γεύση και το άρωμα του ελαιολάδου, ταιριάζουν άψογα.
Ας δούμε πως τα φτιάχνουμε!
Τα υλικά μας:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
150 ml. (170 γρ.) ελαιόλαδο
180 ml. (170 γρ.) καλαμποκέλαιο
150 ml. λευκό κρασί
10 γρ. μπέϊκιν πάουντερ
1 κουταλιά γλυκάνισο
1 κουταλάκι κοφτό ξύσμα λεμονιού
1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρική
1 κουταλιά ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι
Για την επικάλυψη:
κρασί λευκό
σουσάμι
ηλιόσπορο καθαρισμένο
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε το σουσάμι από τυχόν πετρούλες και το πλένουμε καλά. Το βάζουμε σε καθαρή πετσέτα να τραβήξει τα υγρά.
Το ίδιο κάνουμε και με το γλυκάνισο και το βάζουμε σε άλλη πετσέτα.
Βάζουμε το ελαιόλαδο, το καλαμποκέλαιο, το κρασί και τη ζάχαρη στο μίξερ και τα χτυπάμε 3-4 λεπτά, να διαλυθεί όσο το δυνατόν η ζάχαρη.
Κοσκινίζουμε τα δύο αλεύρια με το μπέϊκιν πάουντερ και τη σόδα, προσθέτουμε το γλυκάνισο, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι.
Σε μπολ που θα υπολογίσουμε ότι θα χωράει όλα μας τα υλικά, βάζουμε το μείγμα ελαίων-κρασιού και ξεκινάμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα των αλεύρων. Αφού πάρει όλο το αλεύρι, θα έχουμε μια ζύμη τριφτή, που θα πλάθεται.
Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Για την επικάλυψη κάνουμε τα εξής:
Σε ταψάκι ή άλλο σκεύος, που μας βολεύει, ανακατεύουμε το σουσάμι και τον ηλιόσπορο.
Σε μπολάκι βάζουμε μισό φλιτζάνι λευκό κρασί.
Παίρνουμε τη ζύμη μας και πλάθουμε μπαστουνάκια μήκους 10 εκ. περίπου και πλάτους 1 εκ.
Βουτάμε ένα-ένα μπαστουνάκι, πρώτα στο κρασί και μετά το βάζουμε στο ταψάκι με το σουσάμι και τον ηλιόσπορο, να καλυφθούν από την επάνω μεριά.
Αραδιάζουμε τα μπαστουνάκια μέσα σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθ. Κελσίου, για 25 - 30 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν και μετά τα φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά.
Παρατηρήσεις:
Δεν δίνω συγκεκριμένες ποσότητες για τα υλικά της επικάλυψης, γιατί αν κάποιος θελήσει να τυλίξει γύρω γύρω τα μπαστουνάκια ζύμης με σουσάμι και ηλιόσπορο, θα χρειαστεί περισσότερα από ότι χρειάστηκα εγώ για να τα καλύψω μόνο από πάνω.
Αν μας περισσέψουν σουσάμι και ηλιόσπορος, δεν τα πετάμε. Τα βάζουμε σε ψιλό σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε πολύ καλά.
Τα βάζουμε επάνω σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν ΕΝΤΕΛΩΣ και τα φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά.
Τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού βάζω το κουτί αυτό στο ψυγείο και τα έχουμε έτοιμα για άλλη χρήση.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
60 comments:
καλημέραααααα...φάινονται υπέροχα....λατρεύω τα τραγανά και τριφτά κριτσίνια....φιλιααααααα
Πραγματικά δείχνουν καταπληκτικά. Όλο εκπλήξεις είσαι Ειρήνη!
Ελκυστική πρόταση να μασουλάς τις ώρες που σε πιάνει πείνα και δεν πρέπει!
Καλή σας μέρα κοριτσάρες!!!
Καλημέρα Ειρήνη...υπέροχα, αρωματικά και λατρεμένα τα κριτσίνια σου!!!
Φαντάζομαι το άρωμα του γλυκάνισου και τη γεύση του σουσαμιού με τον ηλιόσπορο! Τέλειαααα για τις μικρολιγούρες!!!
Μοσχομυριστά και νόστιμα, Ειρήνη.
Ότι πρέπει για εκδρομούλες αλλά και για κολατσιό!!
Την καλημέρα μου.
Πρέπει να είναι πολύ νόστιμα!!!Τα παιδιά θα τα λατρέψουν!!Σίγουρα θα τα δοκιμάσω!!!Φιλάκια και καλή συνέχεια κάνετε καταπληκτική δουλειά!!!Μπράβο!!!
Κριτσινια ε αχ τι μου κανεις!!!Αγαπω τα κριτσινια και αυτα δειχνουν νοστιμοτατα θα τα δοκιμασω!!!Φιλια!!!
Καλημέρα.Αγγίξατε το ευαίσθητο σημείο μου!!!!Τρελαίνομαι στην κυριολεξία για κριτσίνια.Λίγο με χαλάει το γλυκάνισο.Βέβαια είναι μια κουταλιά,δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις έντονα τη γεύση του.
Μια διευκρίνιση για την προηγούμενη ανάρτηση.Νόμιζα οτι ήταν κάποιο γλυκό κουταλιού απ'τη φωτό.Όχι γλυκό κουταλιού κρεμμύδι.
Φιλάκια.
Τα συγκεκριμένα γίνονται ανάρπαστα εδώ στη δουλειά από όλους τους συναδέλφους που κάθε πρωί τα τσακίζουν απο τον διπλανό φούρνο! Ευκαιρία να δοκιμάσουμε και την σπιτική εκδοχή! Δείχνουν τέλεια!
Απίθανα τα κριτσίνια για όλες τις ώρες!!
Καλημέρα
Τάνια, τα κριτσίνια αρέσουν σε πολύ κόσμο, είναι βολικά σνακ για όλες τις ώρες.
Καλή σου ημέρα.
Λίλα, νόστιμη έκπληξη, με εκπληκτική νοστιμιά τα κριτσινάκια!! Τώρα το καλοκαίρι, δοκίμασέ τα με τσίπουρο ή ουζάκι, τυράκι, ντομάτα, ελιές και θα με θυμηθείς.
Καλή ημέρα να έχεις.
Χαρα, είναι ότι πρέπει για μασούλημα!! Όταν θέλουμε κάτι πρόχειρο, να μας κόψει την πείνα, είναι ιδανικά.
Καλή σου ημέρα.
Αγαπημένο σνακ για όλες τις ώρες!
Μ' αρέσει που τα έχεις αρωματίσει με λεμόνι, ενδιαφέρον και ξεφεύγει από τα πιο συνηθισμένα!
Φιλιά Ειρήνη μου!
Tante Kiki, ο συνδυασμός γλυκάνισου, σουσαμιού, ηλιόσπορου αλλα και του κρασιού, μας δίνει πολύ ωραίο γευστικό αποτέλεσμα. Το άρωμα των κριτσινιών είναι καταπληκτικό!! Το γλυκάνισο είναι από τα αγαπημένα μου μυρωδικά και το χρησιμοποιώ συχνά.
Καλή ημέρα να έχεις.
Στέλλα, για τις εκδρομούλες μας, τώρα που ζέστανε ο καιρός, είναι πολύ καλή επιλογή τα κριτσίνια. Αλλά και για γρήγορο κολατσιό με λίγο τυράκι, επίσης.
Καλή σου ημέρα.
Φιλενάδα μου, ήθελα να κάνω σήμερα την σαλατούλα σου με ρεβίθια, αλλά ταχίνι δεν έχουμε στην Ισπανία. Τι άλλο μπορώ να βάλω;
Φιλάκια πολλά!
Sophie, τα πιτσιρίκια θα τα λατρέψουν, είναι υγιεινά, αρωματικά και νόστιμα. Σίγουρα πολύ καλύτερη λύση από οτιδήποτε έτοιμο, που δεν ξέρουμε και τι έχει μέσα.
Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια
Καλή ημέρα να έχεις.
Katrina, να τα δοκιμάσεις. Το σπιτικό κριτσίνι από τα χεράκια μας, έχει άλλη γεύση!!! Περιμένω εντυπώσεις.
Καλή σου ημέρα.
Anna, βρήκα το ευαίσθητο σημείο σου και αυτό με χαροποιεί, μπορώ να πω. Και σίγουρα δεν είναι μείον σου!! Χαχα!! Και εγώ τα αγαπώ τα κριτσίνια και γενικά τα αρτοειδή σκευάσματα και το γλυκάνισο είναι από τα αγαπημένα μου μπαχαρικά. Η ποσότητα όπως λες είναι λίγη και δίνει ωραίο άρωμα, χωρίς να ενοχλεί στην γεύση. Αν θέλεις μπορείς να βάλεις πιο λίγο, μην το αφαιρέσεις τελείως όμως, γιατί θα αφαιρέσεις και από τη γεύση του κριτσινιού.
Τα καραμελωμένα κρεμμύδια της Έλενας, δεν είναι γλυκό του κουταλιού.
Αν θέλεις, κοίταξε τις προτάσεις της
για τη χρήση τους, είναι πολύ ενδιαφέρουσες.
Καλή ημέρα να έχεις.
donkey and the carrot, είναι να μην γίνονται ανάρπαστα, τόσο νόστιμα που είναι; Φαντάσου λοιπόν τα σπιτικά πόσο ωραία θα είναι, με υλικά πολύ καλής ποιότητας! Δοκίμασέ τα, είναι εύκολα.
Καλή σου ημέρα.
Mari, ότι ώρα θέλεις τα τρως, μόνα τους ή παρεϊτσα με ότι άλλο σου αρέσει.
Καλή σου μέρα.
Ερμιόνη, το λεμόνι εκτός από τα άρωμα που δίνει στο κριτσίνι, πιστεύω ότι ταιριάζει και ισορροπεί τη γεύση και το άρωμα του ελαιόλαδου, που χρησιμοποιώ. Ταιριάζει πολύ και με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ξεφεύγει όπως λες και εσύ, από τα συνηθισμένα.
Καλή σου ημέρα.
censuarasigloXXI, σε αυτό είναι αρμόδια να σου απαντήσει η Αμαλίτσα μας, που έφτιαξε και τη συνταγή.
Καλή ημέρα να έχεις.
Καλημέρα Ειρήνη μου!!!Πολύ νόστιμα πρέπει να είναι και σίγουρα μοσχοβολάνε!!!Τέλεια!!!
Φιλιά πολλά!!!
Ελένη, αφράτα, μοσχοβολιστά και νόστιμα, είναι τα κριτσίνια μας σήμερα. Για όλες τις ώρες!!
Καλή σου ημέρα.
Ωραία κριτσίνια, αρωματικά και μυρωδάτα!
Και μόνο που έχουν γλυκάνισο, που μιαν αδυναμία του έχω, τα λάτρεψα τα κριτσινάκια σου Ειρήνη μου!!!
Φαντάζομαι το τελικό αποτέλεσμα με όλα αυτά τα αρώματα!!
Και τα φαντάζομαι σαν το τέλειο βραδινό, 2 κριτσινάκια, λίγο τυράκι και ένα ποτήρι άσπρο κρασί!
Σούπερ!!!!!!
Φιλιά!
ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΝΟΣΤΙΜΙΑ ΤΟΥΣ!!!!!!!!!ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΛΕΝΑ ΜΑΣ; ΕΓΩ ΤΑ ΤΡΩΩ ΚΑΙ ΣΚΕΤΑ!
ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!
Ειρήνη μου, τα κριστίνια σου είναι φανταστικά και πολύ λαχταριστά!! Το γλυκάνισο μ'αρέσει πολύ.... Μπορώ να τα φάω σκέτα όπως η γλυκιά μου Έφη, αλλά και η ιδέα της Έλενα μας είναι υπέροχη! Να'σαι καλά Ειρήνη μου, φιλιά!
Ωραία η Έλενα μ΄αρέσει...gourmet πιάτο το έκανε. Αυτό είναι να εχεις φαντασία. Όπως και να χει..φαίνονται νοστιμότατα και πάνω απ΄όλα υγιεινά..Φιλιά Ειρήνη μου.
Τέλεια φαίνονται τα κριτσινάκια!! Νοστιμότατα!! Ευχαριστούμε για την συνταγή!! Φιλιά!
Άρωμα λεμονιού και γλυκάνισου γεύση... νομίζω ότι είναι το τέλειο σνακ!!!!!
Γεια στα χέρια σου Ειρήνη μας!!!
Καλό σου απόγευμα!!!
Γεια στα χεράκια σου Ειρήνη μου !!
φαίνονται πολύ ωραία, ευχαριστούμε για την πρόταση !!!
καλό απόγευμα
Μου αρέσουν πολύ τα κριτσίνια!!!!
Φανταστικά είναι τα κριτσινάκια σου και λατρεύω τον γλυκάνισο στις ζύμες!
Υπέροχα!
Βάσω, είναι από τις νόστιμες και αρωματικές συνταγές για κριτσίνια η σημερινή. Δοκίμασέ την.
Καλό βράδυ.
Ελενάκι μου, έχουμε τις ίδιες αδυναμίες, ως φαίνεται!! Αν δεν ταιριάζαμε, δεν θα συμπεθεριάζαμε, που λέει και η παροιμία. Πράγματι είναι πολύ αρωματικά τα κριτσίνια αυτά, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι, στα αρώματά τους προσθέτει πολύ ωραία και το άρωμα του ελαιολάδου, που ταιριάζει με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Και βέβαια, 2 κριτσινάκια, λίγο τυράκι, ένα ποτηράκι κρασί και... καλό μας βράδυ.
Εφη, και σκέτα είναι φανταστικά, αν θελουμε να τσιμπίσουμε κάτι στα γρήγορα. Μπορείς όμως και να τα ταιριάξεις με ότι άλλο σου αρέσει.
Καλό σου βράδυ.
Elena, το γλυκάνισο μου αρέσει πολύ και το βάζω σε διάφορα αρτοσκευάσματα. Εγώ θα υοθετούσα την ιδέα και της Έφης και της Έλενας. Και οι δύο είναι πολύ καλές.
Καλό βράδυ να έχουμε.
Eva, τα κριτσίνια μας τα διαθέτουμε και για γκουρμέ πιάτα. Η Έλενα που τα "μυρίζεται" αυτά, το κατάλαβε αμέσως!!! Αυτό είναι. Κουζίνα γκουρμέ και υγιεινή συγχρόνως!!
Καλό σου βράδυ.
Taelia, είναι από τα ωραία και αφράτα, αυτά τα κριτσίνια, για όσους δεν τους αρέσουν τα πολύ τραγανά. Δοκίμασέ τα.
Καλό βράδυ.
Vasia, λεμονάκι και γλυκάνισο, υλικά με μυρωδιές αγαπημένες!!! Μας δίνουν, όπως λες, το τέλειο σνακ.
Βέβαια όσον αφορά το λεμόνι, κάποια ψυχή από την παρέα μας θα έχει αντιρρήσεις...αλλά τι να κάνουμε;
Δεν θα πούμε κουβέντα για να μην την στεναχωρήσουμε. Χαχαχά!!!
Καλό βράδυ να έχουμε.
Maria, τα κριτσινάκια έγιναν θαύμα, κάποιες ψυχές στο σπίτι μου, τα τίμησαν ιδιαίτερα με τσίπουρο και άλλα μεζεδάκια!!!
Καλό βράδυ να έχουμε.
manousina, και σε ποιόν δεν αρέσουν τα κριτσίνια. Συνδυάζονται τόσο εύκολα με άλλα πιάτα, γι' αυτό και προτιμώνται.
Καλό σου βράδυ.
Eri, μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τον γλυκάνισο. Και εγώ τον βάζω σε ζύμες, πολύ συχνά.
Καλό σου βράδυ.
Αλεύρι ολικής, κρασάκι, αραωματικά και τα υπέροχα σποράκια κάνουν ένα λαχταριστό αποτέλεσμα, Ειρήνη μου!
Νόστιμα, σπιτικά κριτινάκια, καλοψημένα και καλοφτιαγμένα!
Ευχαρίστως θα δεχόμουν το κουτάκι που βάζεις στο ψυγείο σου!!!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Helen Gr, στη διάθεσή σου το κουτάκι, από το ψυγείο μου, αν είναι να φτιάξεις τα κριτσινάκια και ακόμα περισσότερα. Νόστιμα κριτσίνια, εύκολη συνταγή, σπιτική νοστιμιά!!
Καλό βράδυ να έχεις.
Σαν ωραία φαίνονται με τα σποράκια και τα μυρωδικά!!!
Δεν τα έχω φτιάξει ποτέ και είναι από τα αγαπημένα μου τσιμπολογήματα.
Θα τα δοκιμάσω:)
Thalassenia, αφού σου αρέσουν τα κριτσίνια, είναι μια ευκαιρία να τα δοκιμάσεις τώρα που έχεις τη συνταγή. Δεν θα σε δυσκολέψουν καθόλου.
Καλό σου βράδυ.
Τέλεια!!!! μου αρέσει ότιδήποτε κριτσανίζει!!!!Καλησπέρα Ειρήνη
Τα λατρεύω τα κριτσίνια, ειδικά αυτά που έχουν ηλιόσπορο!
Πολύ ωραία Ειρήνη. Γειά στα χεράκια σου!
Καλό βράδυ!
ΥΠΕΡΟΧΑ!!!!
ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΗΣΥΧΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!
Υπεροχα τα κριτσινια σου! Το γλυκανισο φανταζομαι τι αρωμα τους δινει!Ωραια και τραγανη η επικαλυψη με το σουσαμι και τα ηλιοσπορα.
Καλο μηνα!
Mia, τα συγκεκριμένα κριτσίνια είναι αφράτα, όχι σκληρά, αλλά τραγανά. Είναι πεντανόστιμα.
Καλό μήνα.
Selcouth, είναι εύκολη λύση, για ένα γρήγορο κολατσιό τα κριτσίνια, γι' αυτό
και μας αρέσουν.
Καλό μήνα να έχουμε.
SKROYTZAKO, σ' ευχαριστώ. Να έχεις έναν καλό και ήσυχο μήνα, όπως τον επιθυμείς.
Καλό απόγευμα.
mm-skg, το γλυκάνισο δίνει ξεχωριστό άρωμα, σε συνδυασμό μάλιστα με το λεμόνι και τα άλλα υλικά, κάνει τα κριτσίνια μας πολύ γευστικά. Κάθε τόσο θέλουμε να τρώμε και από ένα!! Το κουτί που τα φυλάω, αδειάζει γρήγορα.
Καλό μήνα.
Καλημέρα!!!πολύ ενδιαφέρον συνταγή!!!να ρωτήσω κάτι? έχει σημασία σε τι μορφή θα χρησιμοποιήσουμε το γλυκάνισο(σκόνη ή σπόρια)?
Olives and Olive, εγώ χρησιμοποιώ ολόκληρους τους σπόρους του γλυκάνισου. Η γεύση και το άρωμα του γλυκάνισου, αποδίδονται καλύτερα, σε αυτήν την μορφή, στην παρασκευή μας.
Καλη σου ημέρα.
Post a Comment