Thursday, 19 September 2013

Μουστοκούλουρα τραγανά


Ο τρύγος έχει αρχίσει εδώ και λίγο διάστημα.
Είπαμε κι εμείς λοιπόν να τρυγήσουμε και εφέτος τα σταφυλάκια μας, για να πάρουμε τον δικό μας μούστο από το αυτοσχέδιο πατητήρι μας, για το οποίο σας είχα μιλήσει εδώ
Τον χειμώνα που πέρασε είχαμε κλαδέψει πολύ τα κλήματα κι έτσι εφέτος βγάλαμε πολύ λίγο μούστο. Το δίδαγμα λοιπόν για την επόμενη φορά είναι «λιγότερο κλάδεμα».
Παρ’ όλα αυτά, βγάλαμε το κάτι τις μας και έτσι φτιάξαμε μουσταλευριά και μουστοκούλουρα μαλακά, που αρέσουν στον κανακάρη μου.
Συνεχίσαμε με ωραιότατα μουστοκούλουρα τραγανά, τα οποία φτιάξαμε με την πιο κάτω παλιά και παραδοσιακή συνταγή, που μας χάρισε η κυρία Ζωή, η οποία είναι εξπέρ σε ότι έχει σχέση με το μούστο και τα παράγωγα του.
Να φανταστείτε ότι στο πατρικό της σπίτι στη Σαλαμίνα, υπάρχει ένα παμπάλαιο και αυθεντικό πατητήρι, που είχε φτιάξει ο πατέρας της περίπου το 1920, το οποίο μετά από μία γερή συντήρηση, λειτουργεί ακόμη!!!!
Πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε!

Υλικά (για περίπου 50 μικρά κουλουράκια - 2 ταψιά του φούρνου)
1 ποτήρι μούστο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη
μισό φλιτζανάκι του καφέ, κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι σκόνη γαρύφαλλο κοσκινισμένο
1 κουταλάκι σκόνη κανέλλα κοσκινισμένη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο (ίσως να μην το χρειαστούμε όλο)
(Προσοχή: εάν δεν έχουμε μούστο και έχουμε πετιμέζι, βάζουμε μισό ποτήρι πετιμέζι και γεμίζουμε το υπόλοιπο με νερό. Ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα υλικό και προχωράμε στη συνταγή έχοντας πλέον ένα ποτήρι μούστο.)
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το λάδι μέχρι να καπνίσει. Προσοχή μόνο μην πετάξει και σας κάψει.
Καλύτερα να το κάνετε σε εξωτερικό χώρο για να μην μυρίσει το σπίτι.

Βάζουμε σε μια λεκάνη, κατά προτίμηση πλαστική ή πήλινη (όχι inox, για να μην κρυώσει η ζύμη) το λάδι, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά.
Ρίχνουμε στο κονιάκ τη σόδα και ανακατεύουμε καλά –προσοχή γιατί φουσκώνει - και τα προσθέτουμε στη λεκάνη.
Ανακατεύουμε με το χέρι μας για λίγο, ώσπου να ενωθούν όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε. Όταν έχουμε μια ωραία ζύμη μαλακιά, που δεν κολλάει στα χέρια μας, σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι.
Πλάθουμε κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε, αρκεί όσα θα μπουν στο ίδιο ταψί να έχουν το ίδιο σχέδιο και το ίδιο πάχος, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς τα πρώτα 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα κουλουράκια μας, χωρίς όμως να ξεροψηθούν.
Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει από κουζίνα σε κουζίνα, γι αυτό προσέχουμε ώστε το χρώμα τους να μην είναι πολύ σκούρο όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο.
Γενικά όλα τα κουλουράκια δεν πρέπει να τα αφήνουμε να ξεροψηθούν, γιατί σκληραίνουν.
Τα διατηρούμε για αρκετό διάστημα, σε κουτάκι καλά κλεισμένο, μακριά από υγρασίες.
Τα απολαμβάνουμε σκέτα ή με το αγαπημένο μας ρόφημα ή με έναν ωραιότατο και περιποιημένο καφέ !!!
Σημείωση : Όταν αγοράζετε κόλλα ψησίματος, να προσέχετε ώστε το κουτί να λέει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, γιατί υπάρχει άλλη μία συσκευασία που μοιάζει πάρα πολύ, αλλά λέει λαδόκολλα. Εάν πάρετε λαδόκολλα, ότι ψήσετε θα σας κολλάει.
Η λαδόκολλα είναι μόνο για να τυλίγουμε αυτά που θέλουμε να ψήσουμε, π.χ. γκιούλμπασι, και πάνω απ’ όλα δεν είναι αντικολλητική. Είναι ακριβώς το αντίθετο.
Καλή επιτυχία!

33 comments:

Selcouth said...

Μόλις έφτιαξα το δεύτερο καφέ και σκεφτόμουν τί του έλειπε...! Να πάρω 2-3; Ένα δεν νομίζω να μου φτάσει, φαίνονται πολύ μιαμ μιαμ! :) Γεια στα χέρια σου Μαρία μου!
Ναι, ναι... Την έχω πατήσει με τη λαδόκολλα ήδη και τώρα προσέχω.
Πολλές όμορφες και χαρούμενες καλημέρες!

Vasia b. said...

Τραγανά και μοσχομυρωδάτα είναι τα κουλουράκια σου Μαράκι μου,τα οποία είχα την τιμή να δοκιμάσω!!!!!
Πολύ θα ήθελα να είχα 2-2-3-4-5-6....τώρα με τον καφέ μου!!!!
Πολλά φιλάκια φιλεναδίτσα μου
Να έχουμε μια όμορφη μέρα!!!!!

DIMI said...

Καλημέρα Μαρία!!!Τέλεια τά κουλουράκια σου!!Καί τού χρόνου νά ξαναφτιάξης!!!Φιλιά!

Helen Gr said...

Καλημέρα, Μαρία μου!
Τέτοια συνταγή έχω κι εγώ από τη μητέρα μου, είναι παλιά. Τα έλεγε μουστοκούλουρα τριφτά, γιατί δούλευε το αλεύρι με το ζεστό λάδι! Έχω ετοιμ΄λασει και ανάρτηση-προσεχώς.
Τα δικά σου είχαν επιτυχία, τα βλέπω υπέροχα.
Παίρνω ένα για το καφεδάκι μου!
Φιλάκια

SpIrToKoYto said...

Τραγανά δαγκωτό λέμε...!!!
Και επειδή τα ξέρω τα κουλουράκια της Μαρίας μας,αλλά και τον τρόπο που έγιναν...μη κουνηθεί κανείς...
Put the moustoukouloura down slowly...!!!!

Φιλιά και καλημέρες σε όλες σας...-:))

marimar said...

Μαράκι μου καλημέρα!!!!
Είδα και εθάυμασα στο ΦΜΠ, την λέω την αμαρτία μου, πρώτα τα σερβίτσια!!!
Μετά μπαίνοντας εδώ, θάυμασα και τα υπόλοιπα, μηδέ των κουλουρακίων εξαιρουμένων.
Δεν ξέρω αν θα φτιάξω ποτέ μουστοκουλουράκια αλλά η ανάρτηση πάει στα αγαπημένα μου για την παρουσίαση!!!
Φιλιά πολλά πολλά

Εύα Ζαρίφη said...

Όλα τα συνμέλη έχουν φάει κουλουράκια Μαρία και εγώ δεν έχω δοκιμάσει κανένα...Αυτό δεν ξέρω πως να το εκλάβω φυσικά...
Μπορεί βέβαια να φταίει ότι δεν είμαι στην σωστή θέση την κατάλληλη στιγμή...χαχαχα...
Τα κουλουράκια σου πάντως φαίνονται μιαμ μιαμ όπως λέει παραπάνω και η Selcouth...Γεια στα χέρια σου Μαράκι μου..Φιλάκια...

Ερμιόνη said...

Μου αρέσουν πολύ τα μουστοκούλουρα και προτιμώ την τραγανή τους βερσιόν σε σχέση με τη μαλακή!
Πολύ μου άρεσαν οι φώτος από τα σταφύλια αλλά και το κομψό σερβίτσιο της πρώτης φωτογραφίας!
Φιλιά

Lenia said...

Τα λατρεύω τα άτιμα!Φαίνονται λαχταριστά! Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριώ μου εγώ σαν τον γιόκα σου, τα μαλακά προτιμώ, και φυσικά την δική σου συνταγή φτιάχνω πάντα!
Μα και σε ένα τραγανό, πεντανόστιμο μουστοκούλουρο, ποτέ δεν θα έλεγα όχι!!
Γεια στα χεράκια σου φιλεναδίτσα μου!
Φιλιά πολλά πολλά!

Sofia Sofeto said...

Καλοφάγωτα τα λατρεμένα μουστοκούλουρα σου...μμμμ....φαίνονται υπέροχα!!!

Lila Xagorari said...

Nα πω την αλήθεια μου???? Μόλις είδα το σερβίτσιο είπα, αυτή είναι ανάρτηση της Μαρίας!!!!!!! Καλοφάγωτα Μαράκι και στείλε και κανα πεσκέσι!!!

Tante Kiki said...

Υπέροχαααα!! Να πάρω 2-3;;;;

Neli said...

Τέλεια και λαχταριστά φαίνονται μπράβο και θα είναι και πολυ νόστιμα,μπράβο,φιλια πολλα.

Maria B. said...

Selcouth, πάρε όσα θέλεις !! θα φτιάξω κι άλλα !!!! Οσο για την λαδόκολλα και εγώ έπαθα γιαυτό έμαθα !!! χιχι!!

καλή σου μέρα

Maria B. said...

Vasaki μου γλυκό, πάρε, πάρε και μη σε νοιάζει εσένα, εγώ είμαι εδώ !!!!!

Σε φιλώ πολύ πολύ πολύ
καλό σ/κ, πιστεύω να σε δω και να φτιάξουμε μια μιιιιιικρή δόση κουλουράκια, έτσι βρε παιδί μου για τον καφέ μας !!!! χιχιχι


Maria B. said...

Dimi μου, σ'ευχαριστώ !!! και εσύ να είσαι καλά !!!!

φιλια πολλά πολλά

Maria B. said...

Helen μου, ανυπομονώ να δω και της μανούλας τα κουλουράκια ! σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !!!

φιλια πολλά και καλό σ/κ

Maria B. said...

Βιβάκο μου !!! ατιμούλι μου !!! όλα τα ξέρεις εσύ !!!!!
πολύ μου αρεσε το .......
Put the moustoukouloura down slowly...!!!! χιχιιχιχιχ

φιλούπες πολλές πολλές πολλές !!!!

καλό σ/κ



Maria B. said...

Μαριμαράκι μου, γλυκό μου Μαράκι, πάντα με τον καλό σου λόγο !!!!!!
σ'ευχαριστώ πολύ πολύ!! Δεν πειράζει κι αν δεν τα φτιάξεις, φτάνει που θα μ'εχεις στα αγαπημένα σου μαζί με τα σερβίτσια μου !!!! χιχιχιχι!!!


φιλάκια πολλά πολλά και καλό σ/κ

Maria B. said...

Eυάκι μου, όπως το είπες δεν είσαι στη σωστή θέση την κατάλληλη στιγμή, ίσως βέβαια αυτός είναι ένας λόγος που διατηρείς τόσο άψογη και ζηλευτική τη σιλουέτα σου !!!!!!!!!! ενώ εμείς? είδες τι κάνουν τα άτιμα τα κουλουράκια? μας δίνουν 1-2 κιλά παραπάνω!!! (γκουχου γκουχου !!!) χιχιχι

σε φιλώ πολύ πολύ, καλό σ/κ

Maria B. said...

Ερμιονάκι μου γλυκό, μου αρέσουν πολύ τα σερβίτσια και κάνω συλλογή οπως επίσης απο μεμονωμένες κούπες και πιατάκια όπως είναι αυτά της φωτο.
Σ'ευχαριστώ για την επισκεψη και σε φιλώ πολύ πολύ.

Maria B. said...

Lenia, παρε όσα θέλεις, φτιάξαμε και αλλη δόση, φρέσκια - φρέσκια !!!χιχιχιχι


σ'ευχαριστούμε για την επισκεψη !! φιλια πολλά πολλά και καλό σ/κ

Maria B. said...

Ελενάκι μου, απο πότε μου έγινες και εσύ ...σκασμένο σαν τον γιόκα μου ?????? χιχιχιχιχιχι !!!
αντε βρε επειδή είμαι καλό παιδί και σ'αγαπάω θα σου φτιάξω απο τα μαλακά !!!!

φιλούπες πολλές στα μαγουλάκια !!!

Maria B. said...

Sofia, Σοφάκι μου, εύχομαι χρόνια πολλά για την γιορτή σου και σ'ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη και για τα καλά σου λόγια !!!

φιλια πολλά πολλά και καλό σ/κ




Maria B. said...

Λίλα, ώστε με τσιμπησες με την πρώτη ε??? χαχαχαχ!!! αχ τι να κάνουμε ο βήχας και τα .... σερβίτσια δεν κρύβονται!!! χαχαχαχ
Θα φτιάξω μια παρτίδα και θα σου την στείλω για να τα ευχαριστηθείς !!!!!

φιλια πολλά πολλά και καλό σ/κ

Maria B. said...

Τante Kiki,
Κικίτσα μου μόνο 2-3 ??? φτιάχνω τώρα αμέσως μια δόση μόνο και μόνο για σένα !!!!!!! χιχιχι


σε φιλώ πολύ πολύ και καλό σ/κ

Maria B. said...

Νελάκι μου γλυκό, σ'ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια !!!!

πολλά πολλά φιλιά και απο εμας και καλό σ/κ

ΕΛΕΝΗ said...

Αχ Μαράκι μου τι μας κάνεις!!!λατρεύω τα μουστοκούλουρα!!!Παίρνω μερικά να τα τσακίσω με το καφεδάκι μου!Φιλάκιααααα!!!!

Mary said...

Μαράκι μου γεια στα χεράκια σου!
Αν και τρώω συνήθως τα μαλακά, έχω δοκιμάσει και τραγανά και είναι πολύ ωραία. Όχι τόσο όσο τα δικά σου βέβαια!

Φιλάκια πολλά, να περάσεις καλά το Σ/Κ!

Ειρήνη Ε. said...

Μαρία, τα τραγανά μουστοκούλουρα είναι από τα πιο αγαπημένα κουλουράκια του καλού μου. Τα τσακίζει στην κυριολεξία! Εμένα πάλι, μου αρέσουν γενικά τα μουστοκούλουρα, αν και έχω ιδιαίτερη προτίμηση στα μαλακά. Γεια στα χέρια σου, Μαράκι!
Καλή εβδομάδα.

Λία said...

Τα έφτιαξα και έγιναν πάαααρα πολύ ωραία!
Τα μόνα που άλλαξα ήταν τα εξής: Παίρνοντας την ιδέα από την συνταγή σου "Μουστοκούλουρα με πετιμέζι" πρόσθεσα ελάχιστη μαγιά (1/5 του κύβου), καθώς και 1 κουταλιά της σούπας κακάο για πιο σκούρο χρώμα (κάπου το είχα διαβάσει παλιά και το εφάρμοσα, στη γεύση δε φαίνεται καθόλου).
Ευχαριστούμε πολύ!

Maria B. said...

Λία μου καλή σου μέρα, πολύ ωραίες οι προσθέσεις που έκανες ! πιστεύω οτι σου βγήκαν πεντανόστιμα ! καλοφάγωτα και του χρόνου!!!!

ευχαριστούμε πολύ που μας έγραψες τις εντυπωσεις σου και τις προτάσεις σου !!!


φιλια πολλά πολλά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...