Tuesday, 24 September 2013

Κιμαδόπιτες ατομικές


Οι ατομικές πίτες κάθε είδους (τυρόπιτες, σπανακόπιτες, λουκανικόπιτες, κιμαδόπιτες) με βόλευαν πάντα πολύ!
Είτε σαν σνακ, είτε σαν βραδινό, είτε ακόμα σαν κολατσιό που έδινα παλιότερα στους γιους μου, όταν ακόμα πήγαιναν στο σχολείο.
Οι πίτες μου αυτές είχαν κάτι κοινό. Την μοναδικά αφράτη και λαχταριστή ζύμη τους.
Μία ζύμη που όσοι την έχουν δοκιμάσει, έχουν να πουν μόνο τα καλύτερα.
Την χρησιμοποιώ σε όλες σχεδόν τις ατομικές πιτούλες που φτιάχνω, χρόνια τώρα δεν την αλλάζω με τίποτα.
Αυτήν την φορά έκλεισα μέσα της κιμά με μυρωδικά, και έφτιαξα πεντανόστιμες κιμαδόπιτες.
Πάμε να δούμε τι έκανα!

Τα υλικά μας:
Για την ζύμη
420 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
30 γρ. μαγιά φρέσκια
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
150 ml νερό χλιαρό
150 ml ηλιέλαιο
μισό κουταλάκι αλάτι
λίγο πιπεράκι
Για την γέμιση
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μέτριο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι δυόσμο ξερό
1 αυγό
130 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
λίγο αλατάκι – πιπέρι
Επιπλέον
1 αυγό χτυπημένο
λίγο σουσάμι
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε την γέμιση:
Σωτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι να γυαλίσει.
Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
Προσθέτουμε τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι (λίγο γιατί θα προσθέσουμε και την φέτα) και πιπεράκι.
Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα μας.
Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει ο κιμάς και κατόπιν προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο και την φέτα.
Ετοιμάζουμε την ζύμη:
Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό.
Την βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης, εκτός από το αλεύρι.
Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά με το σύρμα, να ενωθούν μεταξύ τους.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Η ζύμη μας είναι μαλακή, ελαστική και δεν κολλάει στα χέρια μας (θα την λατρέψετε αυτήν την ζύμη, πιστέψτε με!!)
Την χωρίζουμε σε 8 ίσα μέρη.
Με έναν μικρό πλάστη, ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο οβάλ, όχι πολύ λεπτό.
Μοιράζουμε την γέμιση του κιμά σε 8 ίσα μέρη και την απλώνουμε πάνω σε κάθε κομμάτι ζύμης που έχουμε ανοίξει, στο κέντρο της ζύμης και κατά μήκος της μακριάς πλευράς.
Γυρίζουμε λίγο προς τα μέσα τα κοντά άκρα και κατόπιν σκεπάζουμε την γέμιση με τα δύο μακριά πλαϊνά, ανασηκώνοντάς τα προς τα μέσα.
Βάζουμε τις πίτες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Τις αλείφουμε με αυγό χτυπημένο και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, για 20-25 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο μας), μέχρι οι πίτες μας να πάρουν ένα όμορφο χρυσό χρώμα.
Τις απολαμβάνουμε ζεστές ή και σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή επιτυχία!!

27 comments:

nikiad.blogspot.gr said...

Θα δοκιμάσω οπωσδήποτε αυτή τη ζύμη-θα είναι πεντανόστιμη !!!
Καλή εβδομάδα, κορίτσια !!!!

Ερμιόνη said...

Καλημέρα Ελενάκι με τις νοστιμιές σου!
Η πίτα σου με ξεσηκώνει πραγματικά!
Χοντρούτσικο και σουσαμένιο φύλλο, πλούσια και νόστιμη γέμιση!
Υπέροχη πρόταση για κάθε γεύμα της ημέρας!

Όλγα Μπενοπούλου said...

Καλημέρα!!!Μπαίνει στα αγαπημένα και θα εκτελεστεί μέχρι άυριο το πολύ!!!Λατρευω κιμαδοπιτάκια!!!

syros2js said...

Αχ, Έλενα!
Αχ, Έλενα!
Αχ, Έλενα!
Τί μας κάνεις πρωί-πρωί???
;-)
Καλημέρα,κούκλα μου!

Silena said...

Το ζυμάρι Έλενά μου είναι πράγματι θεσπέσιο, αλλά και η γέμιση μοσχομυριστή και πεντανόστιμη!!!!! Καλοφάγωτες!!!!!!
Πολλά φιλιά!

SpIrToKoYto said...

Τα καλύτερα έχω να πω κι εγώ για τα κιμαδοπιτάκι ασου ξανθό συνμέλος...
Αυτό το touch με το σουσάμι δε,κάνει τη διαφορά...
Καλημέρες...φιλιά σε όλες σας...-:)))

marilise said...

Ελενακι μου καλο μας φθινοπωρο πολυ μου αρεσει η ιδεα της κιμαδοπιτας για το Σελενακι που ακομη πηγαινει σχολειο θα τη δοκιμασω σε φιλω αστερι μου !!!!
α ξεχασα έφτιαξα με την συνταγη σας το γλυκο σταφυλι και φετος !!!!!

Summertime Blues said...

καλημέρα. δελεαστικότατη συνταγή για μικρούς και για μεγάλους.
φιλιά.

Maria B. said...

Ο σύζυγος οπως ξέρεις τα λάτρεψε, τα έφαγε σχεδόν όλα !!!!! είπε ότι είναι απο τα καλύτερα πιτάκια που έχει φάει !!! εγω λοιπόν τι μπορώ να πω ??? οέο ??? σε πρώτη ευκαιρία σε παρακαλώ να του ξαναφέρεις!!!!

μια και δεν πρόλαβα την αλλη φορά ούτε να δοκιμάσω παίρνω σήμερα 4-5 και πάω να απολαύσω !!!!!!! χιχιχι


γεια στα χεράκια σου Λενάκι μου !!

Lila Xagorari said...

Συμφωνώ ως προς το ατομικό, να είναι μόνο μεγαλούτσικες για να λες....τι έφαγα??? Μια πιτούλα ατομική!!!!!!
Η κιμαδόπιτα είναι η αγαπημένη πίτα του γιου μου!!!!

Vasia b. said...

Οπως και να τα κάνεις τα κιμαδοπιτάκια σου Ελενάκι μου είναι λατρεμένα!!!!!
Τώρα με αυτή την υπέροχη ζύμη είναι ακόμη πιο λαχταριστά!!!!!
Πολύ θα ήθελα να είχα τώρα 2-3 έτσι για δοκιμή!!!χαχα!!
Φιλάκια πολλά πολλά!!!!

niki nikoula said...

Σίγουρα θα τη δοκιμάσω!!

Selcouth said...

Ω τί σύμπτωση! Την Κυριακή έφτιαξα κιμαδόπιτα, αλλά μεγάλη(!). Πάντως έχω τρελή αδυναμία στα μικρουλο-πιτάκια γενικότερα! Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω τη δική σου συνταγή, η οποία φαίνεται πολύ... μιαααααμ! Και παγωμένα τέλεια θα είναι, δεν έχω τέτοια θέματα!
Γεια στα χεράκια σου Έλενά μου! Πολλά φιλάκια και καλό μεσημέρι!

Βίκυ said...

Τέλειες και για μικρούς και για μεγάλου!!!!!1

ΕΛΕΝΗ said...

Το ζυμάρι δε παίζεται!!!!!!Τι μας κάνεις Ελενάκι, έτσι όπως τις βλέπω δε μπορώ να αντισταθώ με τίποτε!Καταπληκτικές , αφράτες και σίγουρα πεντανόστιμες!!!Γεια στα χέρια σου!Θα τις φτιάξω εντός των ημερών!!!
Φιλάκια πολλά!!!

gwgoyla said...

Ειμαι σιγουρη για το αποτελεσμα....αλλωστε το καλο πραγμα φαινεται...γεια στα χερια σου Ελενα μου,καλο απογευμα,φιλια!!!

DIMI said...

Καλησπέρα Ελενά μου!!!!Τό ζυμαράκι σου,μούρλια!!!Τά δέ κιμαδοπιτάκια σου,χορταστικά καί πεντανόστιμα!!!!Μία υπέροχη συνταγή πού θά δοκιμαστεί πολύ σύντομα!!Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!

Tante Kiki said...

Φαντάζομαι το πεντανόστιμο αποτέλεσμα!! Αυτή τη ζύμη θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε Ελενάκι μου!!!
Φιλάκια!

Cooking fairy said...

Περιττο να σου πω οτι το blog σου ειναι στους σελιδοδεικτες μου, ασχετα οτι το εχω μαθει απεξω και δεν χρειαζεται να παω εκει για να το βρω! Φοβερες συνταγες, ορεξη, μερακι και μυρωδια που διαπερναει την οθόνη του υπολογιστή :P Αν όχι όλα, σιγουρα το 90% των συνταγών σου τις λιγουρεύομαι απιστευτα! Φοβερη η συνταγη, σκεφτομαι να την τιμησω δεοντως αυτες τις μερες! Φιλάκια πολλά!

Δημιουργία said...

Θα δοκιμαστούν σύντομα, μιας και τα βράδια όπως λες και εσύ Έλενα όλο και κάτι ζητάνε. Εξάλλου φαίνονται αφράτα αφράτα

Vita said...

Είναι ώρα για φαγητό και τις απολαμβάνω ...με τα μάτια γιατί είναι χάρμα οφθαλμών! Υπέροχες δείχνουν!

Ειρήνη Ε. said...

Πέρα από το θέμα της νοστιμιάς, όπου καμία αμφιβολία δεν τίθεται επ' αυτού, είναι πολύ πρακτικές αυτές οι πίτες, στο θέμα του μεγέθους. Παίρνει ο καθένας την δική του κιμαδόπιτα και την...καταβροχθίζει όπου και όποτε θέλει!
Έλενάκι, έγραψες πάλι!!
Καλό βράδυ.

Εύα Ζαρίφη said...

Τι να τα κάνω ένα και δύο και τρία και τέσσερα κιμαδοπιτάκιαααααα??? Καλύτερα να είχα όλη την τσανάκααααα??? χαχαχαχα
Αυτό σημαίνει ότι τρελαίνομαι για τέτοια κιμαδοπιτάκια και οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσω...

Mari Beika said...

Κάτι τέτοια θέλω κι εγώ για τον γιόκα μου, τέλεια πιτάκια!!
Φιλιά πολλά.

Roula T. said...

Θα δοκιμαστούν σύντομα Ελενάκι μου, φαίνονται νοστιμότατες!!!
Πολλά φιλιά.

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ said...

Γεια σου Ελενα...δεν είχα ξανακούσει..από σένα τώρα και την moon faces ,χτες... θα την τυπώσω να το δοκιμάσω... φιλούθκια :)

Mary said...

Πω πω πω!
Και μόνο που τα βλέπω θέλω να τα φάω όλα!
Ελενάκι μου πολυυυυυυ ωραία στην εμφάνιση είναι, μήπως πρέπει να δοκιμάσω για να σου πω αν μ' αρέσουν κι από γεύση; χιχιχι!

Φιλάκια πολλά γλυκούλι μου!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...