Friday, 6 September 2013

Παγωτό με μερέντα και σοκολάτα


Ένα εύκολο παγωτάκι με την γεύση της φουντουκόπαστας που οι περισσότεροι από εμάς αγαπάμε, είναι το σημερινό παγωτό μας.
Επειδή μας αρέσουν οι ξανθές σταφίδες, πρόσθεσα μερικές από αυτές στο παγωτό.
Η αλήθεια είναι ότι του ταιριάζουν πολύ και εμπλουτίζουν την γεύση του. Είναι προαιρετικές όμως. Αν θέλετε τις βάζετε, εγώ όμως σας τις προτείνω.
Πρόσθεσα και σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια. Την προτιμώ έτσι και όχι λιωμένη. "Δείχνει" καλύτερα μέσα στο παγωτό.
Την επόμενη φορά θα προσθέσω και φουντουκάκι καβουρδισμένο!
Πάμε να σας πω πως έφτιαξα το παγωτό μου!

Τα υλικά μας:
500 ml. φυτική κρέμα ψυγείου ή 1 μεταλλικό κουτί φυτική κρέμα morfat ή ello
500 ml. κρέμα γάλακτος με 20% λιπαρά
2 κουτιά εβαπορέ (410 ml. Χ 2)
200 γρ. μερέντα ή νουτέλα ή άλλη φουντουκόπαστα
75 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια
25 ml. κονιάκ
1 φάκελο πουτίγκα σοκολάτα στιγμής
Προαιρετικά
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
Τι κάνουμε:
Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τις ξανθές σταφίδες, τότε τις μουλιάζουμε στα 25ml. κονιάκ. Αλλιώς θα χρησιμοποιήσουμε το κονιάκ, ως έχει.
Αφρατεύουμε την φυτική κρέμα ψυγείου ή την μόρφατ, με το μίξερ χειρός στην δυνατή ταχύτητα, μέσα σε βαθύ μπολ.
Εξακολουθώντας το χτύπημα, προσθέτουμε την μερέντα.
Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα στην ίδια ταχύτητα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά. Το μείγμα μας θα αφρατέψει.
Ενσωματώνουμε σταδιακά και τα δύο εβαπορέ. Προσθέτουμε το κονιάκ.
Τέλος, ρίχνουμε σαν βροχή στο μείγμα και την πουτίγκα σοκολάτα στιγμής.
Χτυπάμε δύο τρία λεπτά ακόμη, να ενοποιηθεί εντελώς η σκόνη της πουτίγκας με το υπόλοιπο μείγμα, το οποίο τώρα θα είναι αρκετά κρεμώδες και αφράτο.
Σκεπάζουμε το μπολ με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στην κατάψυξη για δύο ώρες.
Χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ χειρός στην χαμηλή ταχύτητα, για ένα λεπτό, να σπάσουν οι κρύσταλλοι που έχουν δημιουργηθεί. Σκεπάζουμε και ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για άλλες δύο ώρες.
Χτυπάμε άλλη μια φορά το μείγμα του παγωτού μας, πάλι στην χαμηλή ταχύτητα για ένα λεπτό. Τώρα έχει την μορφή μαλακού παγωτού, χωρίς κρυστάλλους.
Ενσωματώνουμε με γρήγορες κινήσεις και με την βοήθεια ενός κουταλιού την σοκολάτα, κομμένη σε κομματάκια. Επίσης προσθέτουμε μαζί και τις σταφίδες, αν θέλουμε, μαζί με το κονιάκ που περισσεύει.
Βάζουμε αμέσως το παγωτό μας σε κουτί ή σκεύος για παγωτό, που κλείνει καλά και φυλάμε στην κατάψυξη.
Πριν σερβίρουμε το παγωτό, το αφήνουμε για πέντε λεπτά εκτός ψυγείου, να μαλακώσει.
Σερβίρουμε με τριμμένη σοκολάτα, σος σοκολάτας ή όπως αλλιώς μας αρέσει.

Σημειώσεις:
Πρέπει να θυμόμαστε ότι, στα επαναληπτικά χτυπήματα, η ταχύτητα του μίξερ θα είναι η χαμηλότερη. Αλλιώς το μείγμα θα αραιώσει και θα χάσει την αφράτη υφή, που χαρακτηρίζει ένα παγωτό. Αν δεν είμαστε σίγουροι για το μίξερ μας, προτιμάμε το χτυπητήρι των αυγών.
Οι κινήσεις μας την ώρα που προσθέτουμε τα έξτρα υλικά, πρέπει να είναι γρήγορες. Τα υλικά αυτά θα πρέπει να κατανεμηθούν σε όλη την μάζα του παγωτού, χωρίς αυτό να λιώσει. Αλλιώς θα δημιουργηθούν κρύσταλλοι στα σημεία που έλιωσε το μείγμα, δυσάρεστοι στην γεύση και την εμφάνιση του παγωτού μας.
Προτιμώ να κάνω τα τρία χτυπήματα στο μίξερ, όπως περιγράφω παραπάνω στην συνταγή, για να είμαι απολύτως σίγουρη. Ίσως να χρειαστούν όμως μόνο δύο χτυπήματα. Θα το δείτε αυτό στην πράξη, αν στο δεύτερο χτύπημα το μείγμα παίρνει ήδη την μορφή μαλακού παγωτού. Μερικές καταψύξεις και καταψύκτες, είναι πιο δυνατές από άλλες και παγώνουν πιο γρήγορα το παγωτό.
Καλή επιτυχία!!
Ειρήνη Ε.

16 comments:

Selcouth said...

Μερεντοπαγωτό;;;; Το θέλω! :)) Δεν είμαι φίλη της -ευτυχώς προαιρετικής- σταφίδας, θα μπορούσα όμως να προσθέσω λίγο καρύδι φαντάζομαι.
Πολύ ωραίο φαίνεται το παγωτό σου Ειρήνη μου! Δοκιμάζω λίγο για να πάρω δυνάμεις και σου στέλνω ευχές για μια πολύ όμορφη μέρα!

giota said...

καλημερα! μμμμ!πολυ νοστιμο!!!!!σιγουρα θα το φταξω,ευχαριστω για την συνταγη.φιλακια!

SpIrToKoYto said...

Τέλειο το παγωτάκι σου Ειρήνη μου και φυσικά το κάνει τελειότερο η μερέντα και η σοκολάτα...
Το επόμενο παγωτό μας θα είναι σοκολατομερεντένιο...
Καλημέρες και φιλιά σε όλες σας...-:)))

ΕΛΕΝΑ said...

Σοκολατομερεντένιο που λέει και η Βιβή μας, δηλαδή η απόλαυση της σοκολάτας!
Υπέροχο Ειρηνάκι μου το παγωτάκι σου!
Φιλάκια!

nikiad.blogspot.gr said...

Πανεύκολο μου φαίνεται-την υπέροχη γεύση του απλώς μπορώ να την φαντασθώ !!!!!! Ευχαριστούμε, Ειρήνη μου !!! Φιλάκια !!!!

Sophie said...

Δεν υπάρχει περίπτωση να αντισταθώ σε τέτοιον πειρασμό!!!!!!!!!!!!!Φιλάκια!!!!!

gio kar said...

Καταπληκτικο. Ειναι η αγαπημενη μου ιδέα για παγωτο! το ξεκινάω τώρα!! καλη μου επιτυχία!

KANTHAR0S said...

Ο ορισμός του πειρασμού.

Mari Beika said...

Πολύ ενδιαφέρον!! μου αρέσει η όλη ιδέα και πρέπει να γίνεται πολύ νόστιμο!
Φιλιά πολλά

Εύα Ζαρίφη said...

Ωραιότατο το παγωτό σου Ειρήνη μου...και εγώ δεν είμαι φίλος στις σταφίδες οπότε θα προτιμούσα καρύδι ή αμύγδαλο...Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε...Φιλιά και καλό Σ/Κ

DIMI said...

Τέλειο τό παγωτό σου Ειρήνη μου!!!Καί οι σταφίδες,αλλά καί η μρέντα,τό απογείωσαν!!Κόλαση!!!Σίγουρα θά τό φτιάξω!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!!

Helen Gr said...

Ωραίο, ωραίο! ¨ενα μπολάκι για μένα, παρακαλώ, αλλά χωρίς τις σταφίδες! Γίνεται;
Φιλάκια

Βιoλέτα said...

Αύριο πρωί-πρωί θα το ετοιμάσω, οπότε το απόγευμα μμμμμ απόλαυση!
Θα αντικαταστήσω κι εγώ τις σταφίδες με φιστίκι Αιγίνης μιας και είναι δική μας παραγωγή.
Και ο γιατρός μετά θα μου λέει πως είναι αυξημένη η χοληστερίνη μου....αχχχχχ!

Roula T. said...

Καταπληκτικό παγωτό Ειρήνη μου!!!!
Φιλιά.

Silena said...

Πεντανόστιμο το παγωτό που μας προτείνεις Ειρήνη!!!!
Έχω αδυναμία στη μερέντα και τη σοκολάτα οπότε θα γίνει το αγαπημένο μου!
Καλή εβδομάδα να έχουμε!

Maria B. said...

Τελικά Ρηνακι μου είσαι πολύ παλιόπαιδο !! μας εχεις τρελλάνει με τα παγωτά σου !!! τελεια η συνθεση του !!!!!! επειδή ήρθα καθυστερημένη θα φτιάξεις μια δόση για να με κεράσεις και ... θα είναι όοοολη δικη μου !!! χιχιχιχι

σε φιλώ πολύ πολύ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...