Thursday, 31 October 2013
Carbonade Flamande
…… ή αλλιώς Στιφάδο Φλαμανδίας.
Με μεγάλη μας χαρά φιλοξενούμε σήμερα συνταγή της αγαπημένης μας φίλης Μαίρης, γνωστής στους περισσότερους ως Ginger!
Η Μαίρη μαγειρεύει εξαιρετικά, έτσι ελπίζουμε να μοιραστεί σύντομα και άλλες νόστιμες συνταγές της μαζί μας!
Πάμε να μας πει πως θα μαγειρέψουμε αυτό το ιδιαίτερο μοσχαράκι!
Από το Βέλγιο μας έρχεται η συνταγή που θα μοιραστώ μαζί σας.
Τα βασικά της υλικά είναι μοσχαράκι, κρεμμύδια, μανιτάρια και μπύρα.
Οι Βέλγοι χρησιμοποιούν συγκεκριμένες τοπικές μάρκες για να το φτιάξουν, εγώ όμως προσάρμοσα την συνταγή στις προτιμήσεις μας και σας παρουσιάζω την δική μου εκδοχή του Carbonade Flamande.
Είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό, που θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις αν το φτιάξετε.
Θα χρειαστούμε:
1 κιλό μοσχάρι κυλότο
μισό κιλό κρεμμύδια ξερά
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κουτί μπύρας
μανιτάρια φρέσκα
μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο θυμάρι ξερό
μερικά φύλλα δάφνης
1 κουταλιά αλεύρι
βούτυρο και ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
αλάτι – πιπέρι
Στην πράξη:
Θα παρατηρήσατε ότι σε κάποια υλικά δεν δίνω ποσότητες.
Επειδή είναι φαγάκι και όχι γλυκό, τα υλικά αυτά τα προσθέτουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Κόβουμε το μοσχάρι κόντρα, σε μακριές λωρίδες.
Κόβουμε τα μανιτάρια σε ομοιόμορφα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθός τους.
Αλευρώνουμε το μοσχαράκι και το τσιγαρίζουμε σε βούτυρο – όχι σε μαργαρίνη.
Φροντίζουμε το τσιγάρισμα να γίνεται τμηματικά, ώστε το κρέας να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
(Μην σας ξεγελάει το χρώμα του, δεν το παρατσιγάρισα.)
Αφού τσιγαρίσουμε όλα τα κομμάτια του κρέατος, προσθέτουμε στο βούτυρο που έχει μείνει στην κατσαρόλα ελαιόλαδο, και σοτάρουμε τα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια, τα οποία προηγουμένως έχουμε κόψει σε μικρότερα κομμάτια.
Όταν γυαλίσουν και μαλακώσουν λίγο, τα σπρώχνουμε στην περιφέρεια της κατσαρόλας, κάνοντας μια «λακκούβα» στο κέντρο, όπου τοποθετούμε το μοσχαράκι, και το περιλούζουμε με την μπύρα.
Θα δούμε ότι η μπύρα θα … θυμώσει και θα αφρίσει από το κακό της !!
Την αφήνουμε να ηρεμήσει λίγο, και προσθέτουμε τα μανιτάρια, τον μαϊντανό, και μια κουταλιά αλεύρι.
Τα ανακατεύουμε μαλακά, και κλείνουμε την κατσαρόλα.
Χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί.
Ο χρόνος μαγειρέματος, εξαρτάται από το πόσο τρυφερό είναι το μοσχαράκι μας.
Πιθανόν κατά την διάρκεια του μαγειρέματος να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι.
Στα μισά του μαγειρέματος, προσθέτουμε αλατοπίπερο στο φαγητό μας.
Εγώ χρησιμοποιώ πάντα το χοντρό αλάτι, που το τρίβω σε μύλο και το ανακατεύω με το πιπέρι σε ένα πιατάκι, ώστε να έχω έτοιμα τα δύο καρυκεύματα να τα ρίξω στην κατσαρόλα όταν είναι η ώρα, και να μην την κρατήσω πολύ ώρα ανοιχτή και χάσει τον ρυθμό του το μαγείρεμα.
Ελπίζω να φτιάξετε το φαγάκι και να το ευχαριστηθείτε όπως εμείς, το αποτέλεσμα είναι πολύ νόστιμο γευστικά αλλά και πολύ όμορφο εμφανισιακά.
Εμείς συνοδεύσαμε το μοσχαράκι με ρύζι-μπύζι όπως το λένε εδώ στην Ουγγαρία, δηλαδή ρυζάκι με καρότα, αρακά και μείγμα αρωματικών χόρτων.
Καλή επιτυχία!
Μαίρη - Ginger
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
20 comments:
Καλημέρα!
Το μοσχάρι μαγειρεμένο σε μπύρα είναι πολύ γευστικό.
Ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος το κάνει πάρα πολύ τρυφερό, το πάντρεμα του με τα μανιτάρια άκρως πετυχημένο και μου άρεσε πάρα πολύ το ρύζι-μπύζι :)
Φιλιά!
Καλημέρα!!!η πρώτη μου αντίδραση ήταν "τι φαγητό είναι αυτό?" λόγω του τίτλου...Πολύ ωραία συνταγή...φαίνεται πολύ νόστιμο, κορίτσια!!!Φιλιά!!!
Φαίνεται υπέροχο και όχι ιδιαίτερα δύσκολο! Θα το φτιάξω σύντομα!
ωωωωωωωωωωω...τί βλέπω και θαυμάζω και σχεδόν οσμίζομαι...
Υπέροχο φαγητό από τα χεράκια της αγαπημένης μας Μαιρούλας...!!!
Κι επειδή της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη - γενικώς - ασφαλώς και θα δοκιμαστεί άμεσα...
Καλημέρες και φιλιά σε όλες σας...-:)))
υπεροχο !! το εχω φαει αυτο το φαγητο στο βελγιο ζωντας εκει !! μπραβο που μου το θυμησες ..
Η νοστιμιά του φαίνεται...
Θα αρκεστώ στο ψητό κοτοπουλάκι μου σήμερα, όμως σίγουρα θα το δοκιμάσω!
Φιλάκια πολλααααααα!!!!!
To έχω δοκιμάσει σε Φλαμανδικό εστιατόριο, είναι πάρα πολύ νόστιμο φαγητό.
Μπράβο για την συνταγή σας.
Νόστιμο φαίνεται από τα υλικά του, σίγουρα θα το ευχαριστηθούμε! Ωραία συνταγή Μαίρη, την κρατάω για να τη φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία!
Καλό μεσημέρι και καλή όρεξη!
Μπραβο Μαιρούλα μας με τα ωραία σου !!!!!!! φαινεται υπέροχο, ότι έχει μπυρα τελικά γίνεται πολύ νόστιμο. Ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας τη συνταγή σου !!!!!
καλό απόγευμα και φιλια πολλά πολλά
Εξαιρετικό το βρίσκω και φαγητό του γούστου μου που θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε...Μπράβο Μαίρη...Να είσαι καλά...
Πωπω! Μυρωδιές Τζιτζερούλα! Αν και η Ουγγαρία είναι μακριά, έφθασαν ως εδώ! Φαντάσου δηλαδή, τι νοστιμιά είναι αυτή!! Και η σαλτσούλα του, όλα λεφτά!! Γεια στα χέρια σου, Μαίρη!
Καλό απόγευμα.
Μαιρούλα χρυσοχέρα, σκέτη νοστιμιά το φαγάκι σου, το έχω ήδη βάλει στο πρόγραμμα για το Σαββατοκύριακο!!!
Με μπόλικα κρεμμυδάκια, θα είναι σκέτο γλύκισμα!
Σε ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες την συνταγή σου μαζί μας!
Πολλά πολλά φιλιά!
Πολύ λαχταριστό το φαγάκι σου και η σάλτσα του φαίνεται υπέροχη!!!Γεια στα χέρια σου!!!Θα το δοκιμασω άμεσα!!!Φιλάκια πολλά!!!
Πολύ ωραία συνταγή!!!Πεντανόστιμη!!!
Σίγουρα θά τήν δοκιμάσω!!!Καλή συνέχεια!!!
Το ειχα ακουστα αυτο το πιατο, λενε οτι ειναι πολυ νοστιμο! Ευκαιρια τωρα να το φτιαξω κι εγω!
Καλορίζικη Μαίρη μου, στης Συνταγές της καρδιάς. Έχω δει και βιντεάκια σου με το μαγείρεμα σου. Ωραία η συνταγή σου και η προσθήκη μπύρας, που εγώ έχω χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα, μόνο σε χοιρινό και σε κοτόπουλο, θα το κάνει υπέροχο. Αφού μάλιστα συνοδεύεται από ρύζι-μπύζι θα γίνει άμεσα.
Αυτό το πιάτο είναι πράγματι εξαίρετο και έτσι όπως το έχεις φτιάξει Μαίρη είναι καταπληκτικά νόστιμο!!!
Μπράβο!!!
Εξαιρετική συνταγή!!!!Ευχαριστούμε πολύ Μαίρη που την μοιράστηκες μαζί μας!!!Είναι απολύτως του γούστου μου όλα τα υλικά που χρησιμποιείς και θα φτιαχτεί γρήγορα!!!
Φιλιά πολλά!!!
Receita deliciosa!!!
¸.•°✿✿°•.¸
░Ӈ░ƛ░Ƥ░Ƥ░Ƴ░
░Ӈ░ƛ░L░L░O░W░E░E░N░
¸.•°✿✿°•.¸
Χαίρομαι τόσο που σας αρεσ η συνταγη μου και που ελαβε τόσο θετικές αντιδράσεις. Θα επανέλθω και μ'άλλες συνταγές αφού στο σπίτι είμαστε δύο οι μάγειρες αλλά ο άντρας μου είναι στην πραγματικότητα ο "σεφ" της διεθνούς κουζίνας (εγώ καλύπτω τις παραδοσιακές μου αναγκές μαγειρικώς). Καλό μήνα να έχουμε/
Post a Comment