Friday, 20 March 2015
Κουλουράκια με μαυροδάφνη
Εύκολα, νηστίσιμα, και πεντανόστιμα κουλουράκια με συνταγή από την φιλεναδίτσα μου την Νίκη.
Συνοδεύουν γλυκά τον καφέ ή τα ροφήματά μας.
Πάμε να τα φτιάξουμε!!
Υλικά για περίπου 50 κουλουράκια
(2 ταψιά του φούρνου)
1 κιλό μαλακό αλεύρι (μπορεί να μην χρειαστεί όλο)
1 ½ κούπα ελαιόλαδο
¾ της κούπας μαυροδάφνη
τον χυμό από δύο μανταρίνια
¾ της κούπας ζάχαρη
1 κουταλιά μπέϊκιν-πάουντερ
μισό κουταλάκι σόδα
1 κουταλιά σκόνη κανέλας και γαρύφαλλου, ανάμεικτα
Για το πασπάλισμα
σουσάμι άσπρο και καστανή ζάχαρη
(η κούπα που χρησιμοποιήθηκε είναι χωρητικότητας 250ml)
Στην πράξη:
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το λάδι, την μαυροδάφνη, τον χυμό των μανταρινιών που μέσα έχουμε διαλύσει την σόδα και την ζάχαρη και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Εναλλακτικά μπορούμε να τα βάλουμε σε βαθύ μπολ και να τα χτυπήσουμε με μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν και τα κανελογαρύφαλλα, συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγο ακόμη.
Σταματάμε το μίξερ και αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Μπορεί να μην χρειαστεί να προσθέσουμε όλη την ποσότητα του αλευριού.
Το αλεύρι που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι μαλακό, διότι ο μαλακό αλεύρι έχει αλευρώδη υφή και είναι κατάλληλο για μπισκότα ή κουλούρια.
Ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι μας και πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που προτιμάμε.
Τα περνάμε από σουσάμι ή από ζάχαρη ή και από τα δύο – ότι προτιμάμε.
Αραδιάζουμε τα κουλουράκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 180 βαθμούς, για περίπου 20-25 λεπτά.
Δεν τα ψήνουμε στον αέρα, γιατί θα μας ξεραθούν και δεν τα παραψήνουμε γιατί θα μας σκληρύνουν.
Ο χρόνος ψησίματος αλλάζει από κουζίνα σε κουζίνα γι αυτό προσέχουμε όταν τα βγάλουμε, το χρώμα τους να είναι σαν τα κουλουράκια της φωτογραφίας.
Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, τ’ αφήνουμε κανένα δεκάλεπτο να κρυώσουν λίγο.
Όσα περισσέψουν, τα αποθηκεύουμε σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς.
Καλή επιτυχία!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
15 comments:
Καλημέρα!! Τί νόστιμα κουλουράκια!!! Να πάρω ένα για τον καφέ μου;;;;
Φιλιά!!
Πολύ λαχταριστά! Φαντάζομαι θα μοσχομύρισε ο τόπος!
Σπιτικά μοσχοβολιστά κουλουράκια,πόσο θα ήθελα ένα με τον καφέ μου!!
Το γλυκό κρασί θα τα απογειώνει!
Καλημέρα!
καλημέρα!!
νόστιμα και μυρωδάτα κουλουράκια!!
Αααααχχχχχ αυτές οι φιλεναδίτσες , τι ωραίες λιχουδιες που σου φέρνουν τυχερή!!!!
Πολύ ωραία συνταγή , γειά στα χέρια της Νίκης!!!
Φιλάκια!!!
μμμμμ νοστιμοτατα και μυρωδατα!!μπραβο σε σενα και στην φιλεναδιτσα σου!!!!
φιλιααααα
Και μ'αρέσει η μαυροδάφνη!!!!!!!!!!!!
Καταπληκτικά κουλουράκια, φαντάζομαι τι άρωμα και τη υπέροχη γεύση που τους δίνει η μαυροδάφνη!!!
Φιλάκια πολλά!
Με μαυροδάφνη??
Μου ακούγεται σούπερ!!!!
Φιλενάδα άλλη μια ωραία συνταγή μοιράζεσαι σήμερα μαζί μας!
Φιλιά και ευχαριστούμε πολύ την Νίκη!
Δέν έχω δοκιμάσει ποτέ μέ μαυροδάφνη!!Φαίνονται τόσο νόστιμα!!Καλό Σ/Κ!!!
Με τη μαυροδάφνη θα είναι πολύ ιδιαίτερα και νόστιμα!
Έχετε βαλθεί κορίτσια να μας αποδείξετε ότι η νηστεία μπορεί να είναι πολύ νόστιμη και απολαυστική!
Φιλιά
Είναι τα αγαπημένα μου! Είτε με μούστο είτε με γλυκό κρασί αυτά τα κουλουράκια είναι τα αγαπημένα μου! Γεια στα χεράκια σας!
Να είναι καλά η φίλη σου η Νίκη, Μαρία μου, που μοιράστηκε την συνταγή της μαζί μας!! Τα κουλουράκια υπέροχα και πανεύκολα! Ταιριαστή συνοδεία για τα ροφήματά μας!!
Καλό βράδυ.
Ευχαριστούμε το Νικάκι για την συνταγή αλλά και εσας για την παρέα που μας κρατήσατε !!!
Χρόνια πολλά για την διπλή εορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού !!!!!
φιλια πολλά
Μπράβο σας Νίκη και Μαράκι!!!
Μυρωδάτα και πολύ νόστιμα φαίνονται, αξίζει να τα φτιάξουμε για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα!
Πάρτε φιλάκια πολλά!!!
Post a Comment