Friday, 15 May 2015
Ριγκατόνι γκρατέν
Τα γκρατέν ζυμαρικών είναι από τα φαγάκια που θεωρώ εύκολα, και λόγω των υλικών τους αρέσουν συνήθως αν όχι σε όλους, στους περισσότερους στην οικογένεια.
Μου έχουν λύσει τα χέρια αρκετές φορές και με έχουν βγάλει ασπροπρόσωπη άλλες τόσες.
Σε διάφορες και διαφορετικές εκδοχές το έχω παρουσιάσει σε τραπέζια ή μπουφέ και πάντα ήταν και εξακολουθεί να είναι ευπρόσδεκτο!
Πολύ βολικό σαν φαγάκι για ανακύκλωση υλικών που μας έχουν μείνει στο ψυγείο και δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε.
Σήμερα σας έχουμε μια εύκολη συνταγή, που ετοιμάζεται στα γρήγορα.
Στα γκρατέν με ζυμαρικά μου αρέσει να χρησιμοποιώ τα ριγκατόνι ή τις πένες, απλές ή ριγκάτε. Μπορούμε ασφαλώς να χρησιμοποιήσουμε άλλα παρόμοια ζυμαρικά, αυτά που μας αρέσουν περισσότερο.
Η αναλογία των υλικών που σας δίνω παρακάτω, είναι για ένα πυρίμαχο στρογγυλό ταψί με εσωτ. διάμετρο 26-27 εκ.
Ας δούμε τώρα πως θα το ετοιμάσουμε!
Τα υλικά μας:
400 γρ. ζυμαρικά ριγκατόνι
4 φέτες μπέικον
5 μεγάλες φέτες ζαμπόν
5-6 λουκανικάκια τύπου Βιέννης σε φέτες
150 γρ. γραβιέρα
50 γρ. ρεγκάτο
50 γρ. γκούντα
1 μικρή πράσινη πιπεριά σε φετούλες
300 γρ. κρέμα γάλακτος
1 μεγάλο αυγό
1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
ελαιόλαδο
τριμμένη φρυγανιά
αλάτι και πιπέρι
Τι κάνουμε:
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για ψήσουμε το γκρατέν. Το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό με αλάτι και λίγο ελαιόλαδο, να βράσει.
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά να βράσουν. Δεν πρέπει να παραβράσουν πρέπει να κρατάνε λίγο, για να μην μας λιώσουν όταν το φαγητό μας ψηθεί στον φούρνο.
Εν τω μεταξύ κόβουμε τα λουκανικάκια σε ροδελίτσες και την πράσινη πιπεριά σε λωρίδες. Κόβουμε επίσης το μπέικον και το ζαμπόν σε καρεδάκια. Τα σοτάρουμε όλα μαζί με λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, να ροδίσουν ελαφρά. Αφήνουμε στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία τους.
Τρίβουμε τα τυριά σε μεγάλο μπολ. Κρατάμε ξεχωριστά μια μικρή ποσότητα τριμμένων τυριών για το πασπάλισμα.
Προσθέτουμε στο μπολ και το περιεχόμενο του τηγανιού, την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Δοκιμάζουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλάτι ακόμα.
Προσθέτουμε και το αυγό. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Μόλις τα ζυμαρικά ετοιμαστούν, τα σουρώνουμε πολύ καλά και τα ξαναρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τώρα όλο το μείγμα στο ταψάκι που έχουμε προετοιμάσει. Στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά που έχουμε κρατήσει στην άκρη.
Αν θέλουμε μια πιο τραγανή κρούστα στο γκρατέν, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Σκεπάζουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθ. Κελσίου.
Ψήνουμε το φαγητό μας για περίπου μισή ώρα ανάλογα τον φούρνο μας. Τα τελευταία 5 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, για να ροδίσει η επιφάνειά του γκρατέν.
Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο, το αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει και κατόπιν σερβίρουμε.
Μια πράσινη σαλάτα είναι ότι πρέπει για να συνοδεύσει το φαγητό μας.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
11 comments:
ΜΜΜμμμμ.......τόσο απλό μα τόσο νόστιμο
Καλο Σαββατοκυριακο
αγαπημένη συνταγη!!!! τωρα ειμαι σε διαιτα...οποτε καλη σας ορεξη!
ειναι το φαγητο που μας λυνει τα χερια!!και ευκολο νοστιμο και ικανοποιει τους παντες!!!!!!
καλο σουκου!!!!!!!!!
Πω πω νοτιμιές!!!
Καλησπέρα Ειρήνη μου!!!Ενα πολύ αγαπημένο πιάτο πού τρώγεται ευχάριστα καί από τά εγγόνια μου!!Υπέροχη συνταγή!!Μού έδωσες ιδέα γιά αύριο!!Καλό Σ/Κ!!Πολλά φιλάκια!!
Κανένας Ειρήνη μου δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα τόσο νόστιμο πιάτο . Να είσαι καλά και να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο.
Πολύ αγαπημένο το ριγκατόνι γκρατεν και με τόσα νόστιμα υλικά που έχεις προσθέσει θα είναι τέλειο!!!!
Καλό σ/κ φιλιά πολλά!!!
Ειρηνάκι υπέροχο, πλούσιο και πολύ γευστικό το γκρατέν σου!
Με τα αγαπημένα μας ριγκατόνι, που δεν τους αντιστεκόμαστε ποτέ!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!
Εγώ θα φάω και τη μερίδα της Ζήνας που κάνει δίαιτα χαχαχα
Λατρεμένο φαγάκι !!!!!!!!!!!!!
Ποιά δίαιτα ?? που δίαιτα ??? ποιός ήρθε ??? χιχιχι !!! Παίρνω μια μεεεγάλη μερίδα και δίαιτα απο Δευτέρα !!!!!!!!!
Μπραβο Ειρηνάκι !!!!
γεια στα χεράκια σου !!!!
φιλια πολλά πολλά
Αυτά είναι!
Πιάτο κομμένο και ραμμένο στα γούστα μου!
Πλούσιο σε γεύση, με ωραία τυράκια, πιπερίτσα που νομίζω ταιριάζει άψογα στα πιάτα αυτής της κατηγορίας και με το αγαπημένο μου καρύκευμα!
Τώρα που οι ημέρες γίνονται ολοένα και πιο ζεστές, μπορούμε να παραλείψουμε τα αλλαντικά νομίζω για ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
Σε φιλώ
Post a Comment