Wednesday, 13 July 2016
Κολοκυθοκορφάδες γεμιστοί
Οι περισσότεροι τα αποκαλούν κολοκυθολούλουδα ή κολοκυθοανθούς.
Εγώ πάλι πάντα κολοκυθοκορφάδες τα ήξερα και τα έλεγα.
Σημασία δεν έχει πως τα λέει ο καθένας, σημασία έχει ότι όπως και να τα μαγειρέψεις η νοστιμιά τους είναι σίγουρη και δεδομένη.
Στο blog μας θα βρείτε άλλες 2 συνταγές για κολοκυθοκορφάδες γεμιστούς, της Αμαλίας εδώ και της Ειρήνης εδώ.
Επίσης εδώ θα βρείτε και ένα πεντανόστιμο μεζεδάκι που φτιάχνει η Μαρία με κολοκυθολούλουδα τηγανιτά, γεμιστά με τυριά.
Αλλά και μια πολύ νόστιμη πίτα με κολοκυθοανθούς, από την αφεντιά μου.
Σήμερα θα σας δώσω και την δική μου συνταγή για γεμιστούς κολοκυθοκορφάδες, μιας και αυτές τις μέρες σε όποιο μανάβικο κι αν κοίταζα τους έβλεπα να με προκαλούν να τους αγοράσω και να τους μαγειρέψω!
Θα χρειαστούμε:
30-40 κολοκυθοανθούς
Για την γέμιση
300 γρ. ρύζι καρολίνα
1 καρότο
1 μέτριο κολοκυθάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
μισή κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
1/3 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά ρίγανη
μια χούφτα φύλλα φρέσκου δυόσμου
1 μεγάλη ντομάτα
2 φλιτζανάκια λάδι
1 φλιτζανάκι νερό
αλάτι-πιπέρι
Στην πράξη:
Στα υλικά αναφέρω, ότι με τις ποσότητες που δίνω στην γέμιση γεμίζουμε 30-40 κολοκυθοανθούς.
Εξαρτάται από το μέγεθός τους, γι αυτό δεν λέω πόσους ακριβώς.
Να ξέρετε πάντως ότι δεν πρέπει να τους παραγεμίσουμε, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει κατά το μαγείρεμα. Ούτε όμως και να «τσιγκουνευτούμε» την γέμιση.
Πλένουμε σχολαστικά και προσεκτικά τους ανθούς και αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι τον στήμονα.
Τους βάζουμε σε σουρωτό να στραγγίξουν καλά, ως να ετοιμάσουμε την γέμιση.
Τρίβουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το κολοκυθάκι στο χοντρό του τρίφτη.
Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα και την κόβουμε σε μικρά καρέ.
Σε βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Γεμίζουμε τους ανθούς και γυρίζουμε τις άκρες τους προς τα μέσα, ώστε να κλείσουμε την γέμιση.
Βάζουμε τους γεμιστούς ανθούς σε κατσαρόλα, κατά προτίμηση απλωτή, έτσι ώστε να ακουμπάει και να στηρίζει ο ένας τον άλλον.
Τους περιχύνουμε με ελαιόλαδο, τους αλατοπιπερώνουμε και εξωτερικά και προσθέτουμε τόσο νερό όσο να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας καούν. Το φαγητό αυτό πρέπει να μείνει με το λαδάκι του, χωρίς περιττά υγρά, γι αυτό δεν πρέπει να «κολυμπάει» στο νερό.
Είναι καλύτερα να το παρακολουθούμε και να προσθέτουμε λίγο λίγο όσο νερό χρειάζεται.
Σκεπάζουμε τους κολοκυθοκορφάδες με ένα βαρύ πιάτο, όπως κάνουμε με τους λαχανοντολμάδες.
Όταν πάρει μια πρώτη βράση, χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για μισή ωρίτσα.
Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς χαμηλή, θέλει προσοχή και παρακολούθηση αυτό το φαγάκι, ώστε να μας ανταμείψει με την νοστιμιά του.
Συνοδεύεται ιδανικά με στραγγιστό γιαούρτι, πασπαλισμένο με λίγη ριγανίτσα.
Καλή επιτυχία!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.