Friday, 22 July 2016

Κολοκυθάκια τηγανιτά σε κουρκούτι


Από τα ωραιότερα καλοκαιρινά μεζεδάκια είναι τα τραγανά τηγανιτά κολοκυθάκια, τυλιγμένα σε ένα νόστιμο κουρκούτι και μη μου πείτε όχι!
Σκέτα ή μαζί με τηγανιτές μελιτζάνες, και οπωσδήποτε με ένα τζατζικάκι από δίπλα, είναι ο πιο νόστιμος μεζές για την μπυρίτσα μας.
Πανεύκολο μεζεδάκι που όμως κρύβει τρία μυστικά, για να γίνει τέλειο!
Μυστικό πρώτο:
Τα κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες πρέπει να είναι κομμένα σε πολύ λεπτά φετάκια.
Μυστικό δεύτερο:
Το σωστό κουρκούτι, δηλαδή ο χυλός με τις σωστές αναλογίες, που θα τυλίξει τα λαχανικά χωρίς να γλιστράει από πάνω τους αλλά και χωρίς να δυσκολεύεται να τα καλύψει καλά.
Μυστικό τρίτο:
Το σωστό τηγάνισμα, που θα τα κάνει τραγανά και πεντανόστιμα.
Πάμε να τηγανίσουμε παρέα!

Θα χρειαστούμε:
κολοκυθάκια
200 ml μπύρα
1 αυγό
1 κοφτό κουταλάκι ρίγανη
μισό κουταλάκι θυμάρι
1 κοφτό κουταλάκι σκόνη σκόρδου
2 κουταλάκια αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1,5 κούπα)
Στην πράξη:
Αν θέλετε μαζί με τα κολοκυθάκια μπορείτε να τηγανίσετε και φέτες ή στικς μελιτζάνας.
Εγώ εδώ είχα και κάτι περισσευούμενες μελιτζάνες, τις έκοψα σε στικς και την τηγάνισα μαζί με τα κολοκυθάκια.
Ο χυλός γίνεται αρκετός, φτάνει για 10 κολοκυθάκια, ίσως και παραπάνω.
Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε το πάνω και κάτω άκρο τους και τα κόβουμε σε λεπτά φετάκια. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε βαθύ μπολ χτυπάμε το αυγό.
Προσθέτουμε την μπύρα, το αλάτι, τα μυρωδικά και την σκόνη σκόρδου και τα χτυπάμε όλα μαζί με το σύρμα.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.
Το ζητούμενο είναι να πάρουμε έναν χυλό που δεν θα είναι ούτε πολύ ρευστός και δεν θα στέκεται πάνω στο κολοκυθάκι, αλλά ούτε και πολύ σφιχτός. Κάτι λιγότερο από 1,5 κούπα προσθέτω εγώ, αλλά η ρευστότητα εξαρτάται και από το μέγεθος του αυγού, οπότε δοκιμάστε προσθέτοντας το αλεύρι σταδιακά.
Όταν ο χυλός είναι έτοιμος, βάζουμε το τηγάνι με αρκετό λάδι στην φωτιά να ζεσταθεί καλά.
Ρίχνουμε μερικά κολοκυθάκια μέσα στον χυλό και βοηθάμε με ένα κουτάλι να καλυφθούν καλά.
Κατόπιν τινάζοντας απαλά την περίσσεια του χυλού, τα τηγανίζουμε ως να ροδίσουν και από τις 2 μεριές.
Φροντίζουμε να χαμηλώσουμε την φωτιά σε μέτρια, ως να τηγανιστούν και να ροδίσουν.
Γενικά δεν θέλουν πολλή ώρα, όταν πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές είναι έτοιμα.
Τα ακουμπάμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στεγνώσουν τα πολλά λάδια.
Τα απολαμβάνουμε πάντα ζεστά και τραγανά, μαζί με μια κρύα μπυρίτσα.
Καλή επιτυχία!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...