Wednesday 20 July 2016

Ντοματοκεφτέδες


Απίθανο καλοκαιρινό μεζεδάκι για να συνοδεύσει την μπυρίτσα μας.
Ο γιος μου θεωρεί τους ντοματοκεφτέδες μου τους καλύτερους που έχει δοκιμάσει, τους πιο αφράτους και νόστιμους όπως λέει, κι εγώ για να το ευχαριστήσω το παιδάκι μου προσπαθώ να τους φτιάχνω συχνά.
Επίσης του αρέσουν και μέσα σε σάντουιτς, με μια δροσερή σως γιαουρτιού.
Ανακατεύω ίση ποσότητα γιαούρτι με μαγιονέζα, προσθέτω και λίγο μπαλσάμικο, δυο φέτες πολύσπορο ψωμάκι, 2 ντοματοκεφτέδες, και έτοιμο το σάντουιτς.

Μια άλλη ωραία ιδέα είναι να «ντιπάρουμε» τους ντοματοκεφτέδες μας μέσα στης σως γιαουρτιού.
Όπως κι αν προτιμάμε να τους απολαύσουμε, το βέβαιο είναι ότι δεν θα σταματάμε με τίποτα σε έναν μόνο!!
Σας το εγγυώμαι!!!

Θα χρειαστούμε:
3 μεγάλες ντομάτες, κόκκινες και σφιχτές
2 μέτρια κρεμμύδια
1 κολοκυθάκι
μισή κούπα φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
μισή κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο (χωρίς τα σκληρά κοτσανάκια)
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 γεμάτη κουταλιά πελτέ ντομάτας
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γρ. τυρί φέτα
αλάτι – πιπέρι
Επιπλέον
αλεύρι για το αλεύρωμα των κεφτέδων
ηλιέλαιο ή άλλο ελαφρύ λάδι
Στην πράξη:
Αφαιρούμε τις φλούδες από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά καρεδάκια.
Στύβουμε τα καρεδάκια ανάμεσα στις παλάμες μας, για να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά. Έχει σημασία οι κεφτέδες μας να μην έχουν πολλά υγρά, γι αυτό και οι ντομάτες μας δεν θα πρέπει να είναι πολύ ώριμες, να είναι όσο πιο σφικτές γίνεται.
Βάζουμε τις στυμμένες ντομάτες σε βαθύ μπολ.
Τρίβουμε το κολοκυθάκι και τα κρεμμύδια στο χοντρό του τρίφτη και τα προσθέτουμε στις ντομάτες.
Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό και τα προσθέτουμε και αυτά.
Αν προτιμάτε, βάλτε περισσότερο δυόσμο και μαϊντανό, ταιριάζουν όμορφα.
Τους ντοματοκεφτέδες μου τους φτιάχνω πάντα με φρέσκο δυόσμο, αν όμως δεν έχετε, βάλτε 1 κουταλιά ξερό.
Προσθέτουμε στο μπολ το ελαιόλαδο και τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Γέρνουμε λίγο το μπολ, ώστε αν υπάρχουν τυχόν υγρά να τα στραγγίσουμε.
Κατόπιν προσθέτουμε την φέτα χοντροτριμμένη και το αλεύρι, και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 2 ώρες.
Κατόπιν το βγάζουμε από το ψυγείο. Το μείγμα θα εξακολουθεί να είναι μαλακό, δεν θα πλάθεται σε κεφτέδες.
Βάζουμε σε ένα πιάτο αρκετό αλεύρι.
Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και το ακουμπάμε στο πιάτο με το αλεύρι, φροντίζοντας κάθε κουταλιά μείγματος να καλυφθεί από το αλεύρι. Τώρα μπορούμε πιο εύκολα να πλάσουμε τους κεφτέδες μας.
Δεν έχει σημασία που το μείγμα είναι μαλακό, έτσι θα μας γίνουν αφράτοι, αφράτοι.
Τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε κάποιο ελαφρύ λάδι, ως να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές, φροντίζοντας να τους γυρίσουμε 2-3 φορές τον καθένα.
Θα χρειαστεί να χαμηλώσουμε την φωτιά, ώστε να μην μας «αρπάξουν» κατά το τηγάνισμα.
Αφού τηγανιστούν, τους ακουμπάμε σε πιάτο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια.
Τους απολαμβάνουμε ζεστούς ζεστούς.
Μα και όταν κρυώσουν, πάλι νόστιμοι είναι!!
Καλή επιτυχία!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...