Saturday 16 July 2016

Ιμάμ μπαϊλντί


Ειλικρινά αυτό το φαγάκι είχα την εντύπωση ότι μαγειρεύεται μόνο με έναν τρόπο, αυτόν που έμαθα από την μανούλα μου και την πεθερούλα μου, και με τον οποίον το μαγειρεύω χρόνια τώρα.
Κι όμως!
Άλλοι το μαγειρεύουν στον φούρνο, άλλοι στην κατσαρόλα.
Δείτε εδώ την πεντανόστιμη συνταγή της Μαρίας μας, όπου μαγειρεύει στην κατσαρόλα το ιμάμ της, και όχι στον φούρνο.
Άλλοι τηγανίζουν τις μελιτζάνες και άλλοι τις ψήνουν.
Άλλοι χαράσσουν και γεμίζουν την μελιτζάνα σε ένα σημείο, άλλοι σε 2, άλλοι σε 4.
Άλλοι προσθέτουν και πιπερίτσα, άλλοι όχι.
Άλλοι γεμίζουν τις μελιτζάνες με την σάλτσα όταν πλέον είναι έτοιμη, ενώ άλλοι αφήνουν να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα της σάλτσας στον φούρνο.
Άλλοι προσθέτουν τυράκι πάνω στην γέμιση λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα και άλλοι όχι.
Ένα σωρό διαφορετικές παραλλαγές, που όλες όμως καταλήγουν σε ένα πιάτο πεντανόστιμο, ένα φαγητό που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και που για χάρη της νοστιμιάς του αξίζει λίγο παραπάνω ταλαιπωρία στην κουζίνα μας, αν και όπως θα δείτε παρακάτω μόνο της ταλαιπωρίας δεν είναι η δική μου εκδοχή.
Πιο εύκολο ιμάμ δεν θα έχετε ξαναφτιάξει!

Για το ιμάμ μου ακολουθώ την συνταγή, που όπως σας είπα εδώ και χρόνια έχω μάθει από την μανούλα και την πεθερούλα μου.
Έχω όμως κάνει 3 σημαντικές αλλαγές (σιγά μη δεν έκανα!).
Η πρώτη και πιο σημαντική, είναι ο τρόπος που ετοιμάζω τις μελιτζάνες πριν την γέμιση, όπως θα δείτε παρακάτω.
Η δεύτερη είναι η πιπερίτσα που προσθέτω, μαζί με τα κρεμμυδάκια και τα σκορδάκια.
Αυτό κάπου το είδα, στο blog κάποιας φίλης που ας με συγχωρέσει δεν θυμάμαι σε ποιο, έχω την εντύπωση ότι ήταν της Βαγγελιώς. Πάντως έκτοτε πάντα προσθέτω και μια πιπερίτσα, του πάει.
Και η τρίτη είναι ο βασιλικός που προσθέτω.
Φρέσκος βασιλικός, να δώσει άρωμα και να μυρίσει το ιμάμ μου καλοκαίρι!!
Πάμε λοιπόν να μαγειρέψουμε ιμάμ μπαϊλντί και παρέα!

Θα χρειαστούμε:
10-12 μελιτζάνες τσακώνικες (όχι πολύ λεπτές)
5 μεγάλα κρεμμύδια
10 σκελίδες σκόρδο
μισό (ή και παραπάνω) ματσάκι μαϊντανό
4 μεγάλες και ώριμες ντομάτες
1 πράσινη πιπεριά
2 κουταλάκια πελτέ
2 κουταλάκια ζάχαρη
8-10 φύλλα βασιλικού
αλάτι-πιπέρι
Στην πράξη:
Οι μελιτζάνες που θα διαλέξουμε θα πρέπει να είναι μακριές και χοντρουλές, να μην είναι ιδιαίτερα λεπτές.
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε φετάκια, όχι πολύ λεπτά, θέλουμε να τα «νοιώθουμε» στην γεύση. Και δεν μειώνουμε τις ποσότητες εκτός αν μαγειρέψουμε λιγότερες μελιτζάνες, το ιμάμ θέλει μπόλικο κρεμμυδάκι και σκορδάκι.
Κόβουμε την πιπεριά σε λωριδίτσες και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μεγαλούτσικα κυβάκια, θέλουμε να νοιώθουμε και από τις ντοματούλες κάποια κομματάκια στην γεύση.
Πάμε τώρα να ετοιμάσουμε τις μελιτζάνες.
Το κανονικό ιμάμ θέλει τηγάνι.
Και σίγουρα αν τηγανίσουμε τις μελιτζάνες γίνεται πιο βαρύ μεν, πιο νόστιμο δε.
Αν θέλετε να είστε παραδοσιακές, αφού χαράξετε κατά μήκος τις μελιτζάνες χωρίς να τις κόψετε μέχρι κάτω, και αφού τις ξεπικρίσετε για μισή ωρίτσα, θα τις τηγανίσετε σε μπόλικο ελαιόλαδο ως να μαλακώσουν αρκετά.
Θα έχετε φροντίσει να χαμηλώσετε την φωτιά, ώστε να μαλακώσουν χωρίς να καούν.
Αν πάλι θέλετε να αποφύγετε το τηγάνι, αφού τις χαράξετε και ξεπικρίσετε, θα τις αραδιάσετε σε καλά λαδωμένο ταψί, θα τις περιχύσετε με λάδι και θα τις ψήσετε για 20-30 λεπτά, ως να μαλακώσουν αρκετά. Στο ενδιάμεσο θα τις γυρίσετε μια φορά.
Οι δύο παραπάνω τρόποι, μια σχετική ταλαιπωρία την έχουν.
Χώρια που απαιτούν και μπόλικο λαδάκι.
Πάμε τώρα να σας πω τι κάνω εγώ, χωρίς καμιά ταλαιπωρία και χωρίς σταγόνα λάδι.
Αφαιρώ το κοτσάνι από τις μελιτζάνες. Τις πλένω καλά και τις σκουπίζω με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Κλείνω καλά κάθε μια μελιτζάνα μέσα σε αλουμινόχαρτο.
Αραδιάζω τις μελιτζάνες σε αντικολλητικό ταψάκι και τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 200 βαθμούς, για 20-25 λεπτά. Όχι σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τους 200 βαθμούς, εδώ χρειάζεται σχετικά υψηλή θερμοκρασία.

Οι μελιτζάνες μαλακώνουν μια χαρά και είναι έτοιμες να τις γεμίσουμε.
Ούτε ταλαιπωρία, ούτε λάδια!!
Αφού τις βγάλουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και με προσοχή για να μην καούμε ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψάκι που να τις χωράει, δίπλα δίπλα.
Εσείς αποφασίζετε ποιον από τους 3 τρόπους θα επιλέξετε.
Όποιον τρόπο και αν διαλέξετε, θα χαράξετε τις μελιτζάνες κάθετα σε όσα σημεία θέλετε να γεμίσετε (εγώ σε ένα μόνο σημείο χαράσσω, στην μέση της μελιτζάνας) και θα αλατοπιπερώσετε την σάρκα της μελιτζάνας.
Άσχετα από το αλατοπίπερο που θα έχει η σαλτσούλα, χρειάζεται να καρυκεύσουμε και την μελιτζάνα για να νοστιμίσει.
Πάμε τώρα να φτιάξουμε την σαλτσούλα.
Σε μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια χαμηλή και απλωτή κατσαρόλα, βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο. Μην το τσιγκουνευτείτε, το φαγάκι αυτό θέλει μπόλικο λαδάκι.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και την πιπεριά για 4-5 λεπτά, ως να μαλακώσουν αρκετά.
Φροντίζουμε να χαμηλώσουμε λίγο την φωτιά.
Κατόπιν προσθέτουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό, τον πελτέ, την ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Χαμηλώνουμε κι άλλο την φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε και τον βασιλικό.
Με ένα κουτάλι παίρνουμε σαλτσούλα και γεμίζουμε καλά το άνοιγμα της κάθε μελιτζάνας.
Βάζουμε μπόλικη γέμιση στην κάθε μία.
Όση σάλτσα περισσέψει, την ρίχνουμε ανάμεσα στις μελιτζάνες.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά.
Οι μελιτζάνες μας είναι ήδη μαλακωμένες, η σαλτσούλα μας είναι ήδη έτοιμη μελωμένη, οπότε το φαγάκι γίνεται γλύκισμα!!!
Και όπως είδατε χωρίς καθόλου κόπο.
Να συμπληρώσω ότι αν θέλετε, λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο μπορείτε να ρίξετε πάνω από την γέμιση τριμμένη φέτα ή ξινομυζήθρα.
Εγώ έβαλα στις μισές μελιτζάνες ξινομυζήθρα και ούτε που πρόλαβα να τις φωτογραφίσω, φαγώθηκαν πρώτες πρώτες, μετάνιωσα που δεν έβαλα και στις υπόλοιπες.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...