Wednesday 27 July 2016

Κρεμμυδόπιτα αναποδογυριστή


Οι κρεμμυδόπιτες είναι από τις πίτες που αγαπώ πολύ.
Κατά καιρούς έχω φτιάξει διάφορες κρεμμυδόπιτες, όπως αυτήν και αυτήν.
Αυτό που μου αρέσει σε τέτοιου είδους πίτες, είναι πόσο αρμονικά συνδυάζεται η γλύκα των κρεμμυδιών με τα διάφορα αλμυρά υλικά που περιέχονται σε αυτές.
Έτσι αυτήν την φορά είπα να δοκιμάσω και την κρεμμυδόπιτα του Ακη.
Με απλά και λίγα υλικά, με πανεύκολη παρασκευή, προέκυψε μια πολύ νόστιμη πιτούλα που άρεσε σε όλους.
Η ζύμη της πίτας συνδυάζει 2 ειδών αλεύρια, άσπρο και ολικής, και γίνεται ιδιαίτερα τραγανή.
Λίγο προσοχή θέλει στο αλάτι, γιατί τα κρεμμύδια γλυκίζουν αρκετά.
Ο άντρας μου θεώρησε ότι ήθελε λίγο επιπλέον αλάτι, ενώ εγώ την βρήκα μια χαρά αλατισμένη. Μάλιστα πρόσθεσα πολύ περισσότερο αλάτι από το ¼ κουταλάκι (μόνο) που ανέφερε η αρχική συνταγή. Εξάλλου είχε και την φέτα που έσπαγε την γλυκύτητα. Γούστα είναι αυτά, εξαρτάται πόσο αλμυρή την προτιμάτε.
Πάμε να την φτιάξουμε!

Χρειαζόμαστε:
5 μεγάλα κρεμμύδια
φρέσκο ή ξερό θυμάρι
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. αλεύρι ολικής
1 γεμάτο κουταλάκι μπέικιν
75 γρ. βούτυρο ανάλατο
150 ml γάλα
250 γρ. φέτα
αλάτι – πιπέρι
ελαιόλαδο
Στην πράξη:
Κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια. Εγώ χρησιμοποίησα λευκά κρεμμύδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι κρεμμύδια σας βρίσκονται ή ακόμα να συνδυάσετε λευκά με κόκκινα.
Σε βαθύ απλωτό αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα κρεμμύδια και τα πασπαλίζουμε με το θυμάρι.
Αν έχετε φρέσκο θυμάρι, τρίψτε το πάνω από τα κρεμμύδια, δίνει απίστευτο άρωμα. Εγώ είχα αγριοθύμαρο που μου είχαν δώσει στο χωριουδάκι μου, κι αυτό έβαλα.
Σωτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, για 7-8 λεπτά, ως να μαλακώσουν και να χρυσίσουν ελαφρά, ανακατεύοντας πολύ συχνά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και αλατοπιπερώνουμε τα κρεμμύδια, τόσο όσο μας αρέσει.
Κατόπιν τα παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα και τα απλώνουμε σε μια φόρμα με κούμπωμα, 22 εκ διαμ.
Από πάνω τρίβουμε τα 150 γρ. της φέτας.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια, το μπέικιν και λίγο αλάτι.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το οποίο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και να έχει μαλακώσει αρκετά. Αλλιώς το ζεσταίνουμε ελαφρά, με προσοχή να μην κάψει.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μπολ, ως να δημιουργηθούν τρίμματα.
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Η ζύμη που προκύπτει πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη. Αν κολλάει πολύ, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι ολικής.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη την ζύμη σε φύλλο διαμέτρου λίγο μεγαλύτερης από την διάμετρο της φόρμας.
Απλώνουμε την ζύμη πάνω από τα κρεμμύδια, φροντίζοντας να καλύψουμε καλά τα κρεμμύδια περιμετρικά.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε μερικές μαχαιριές στην επιφάνεια της ζύμης, ώστε να φεύγουν οι ατμοί κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 25 λεπτά περίπου (ψήσιμο ανάλογα με τον φούρνο μας).
Η ζύμη θα πρέπει να είναι σταθερή και καλά ψημένη.
Βγάζουμε την φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο η πίτα.
Προσεκτικά ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας την πίτα σε μια πιατέλα, βοηθώντας και με μια σπάτουλα.
Πασπαλίζουμε την υπόλοιπη φέτα πάνω στην πίτα και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...