Monday 18 July 2016

Πως καταψύχουμε μελιτζάνες


Μελιτζάνα! Το αγαπημένο μου θέμα!!!
Έχω την τύχη να κατάγομαι από το Λεωνίδιο, εκεί που φύεται η αυθεντική τσακώνικη μελιτζάνα.
Μια μελιτζάνα σκέτο γλύκισμα, που θέλει ελάχιστο ξεπίκρισμα και που οι τσακώνισσες νοικοκυρές την μαγειρεύουν με χίλιους δυο τρόπους.
Όποτε λοιπόν πάω στο χωριουδάκι μου, οι θειάδες και λοιποί συγγενείς και φίλοι, θα με γεμίσουν με ένα σωρό τσάντες με τσακώνικες μελιτζάνες.
Γυρνώντας στην Αθήνα, μοιράζω με την σειρά μου μελιτζάνες σε συγγενείς και φίλους, αλλά όσες και να μοιράσω και πάλι μένουν ένα σωρό.
Έτσι έπρεπε να σκεφτώ τρόπους να καταψύξω τις μελιτζανούλες μου, γιατί τέτοιες γλυκές μελιτζάνες δεν έπρεπε να μου χαλάσουν και να πάνε χαμένες.

Η μελιτζάνα ωμή δεν καταψύχεται.
Καταψύχεται όμως ωραιότατα αν την ψήσουμε ή την τηγανίσουμε.
Και ειλικρινά ούτε μαυρίζει, ούτε αλλοιώνεται, παραμένει ως έχει όταν την καταψύξαμε.
Τι κάνω λοιπόν.
Κάποιες μελιτζάνες τις κόβω σε κυβάκια και αφού τις ξεπικρίσω για μισή ωρίτσα, τις τηγανίζω σε μπόλικο ελαφρύ λάδι, ως να γίνουν τραγανές.
Τις ακουμπάω σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και όταν κρυώσουν τις κλείνω αεροστεγώς σε σακουλάκια.
Συνήθως το κάθε σακουλάκι περιέχει τηγανισμένα κυβάκια από 3 τσακώνικες μελιτζάνες.
Αυτά προορίζονται για τις ομελέτες μου, την καπονάτα μου, αλλά και για την φοβερή μελιτζανόσουπά μου, που ελπίζω να την δοκιμάσατε!

Μουσακάς!!!!!!!!! Λατρεία!!!!
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις ξεπικρίζουμε.
Κατόπιν τις τηγανίζουμε ή τις ψήνουμε, όπως όταν φτιάχνουμε τον μουσακά μας.
Εγώ εδώ και χρόνια προτιμώ να τις ψήνω. Γλιτώνω έτσι το τηγάνι και τα πολλά λάδια.
Αφού τις τηγανίσουμε ή τις ψήσουμε, τις βάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι ή σε ένα πλαστικό δοχείο, και στην κατάψυξη όπου διατηρούνται για πάρα πολλούς μήνες.
Όταν αποφασίσουμε να φτιάξουμε τον μουσακά μας, απλά θα μεταφέρουμε το ταψάκι στην ψύξη για όλο το βράδυ και την άλλη μέρα που θα έχουν ξεπαγώσει οι μελιτζάνες είναι έτοιμες για τον μουσακά μας.

Μοσχαράκι με μελιτζάνες!
Δεν μπορώ να θυμηθώ καλοκαίρι που να μην έχω μαγειρέψει αυτό το φαγητό!
Κόβω τις μελιτζάνες σε χοντρές ροδέλες, τις ξεπικρίζω, τις τηγανίζω σύμφωνα με την συνταγή και στην κατάψυξη.
Όταν θελήσω να τις μαγειρέψω με μοσχαράκι, απλά θα τις ξεπαγώσω από το προηγούμενο βράδυ.

Το ίδιο κάνω και για να καταψύξω μελιτζάνες για ιμάμ μπαϊλντί ή για οποιαδήποτε άλλη συνταγή μου θέλει μελιτζάνες.
Τις φέρνω μέχρι ΚΑΙ το στάδιο του ψησίματος ή τηγανίσματος και μετά τις καταψύχω.
Όταν χρειαστεί να τις μαγειρέψω, απλά τις τοποθετώ στην ψύξη για ένα βράδυ και την άλλη μέρα είναι έτοιμες για μαγείρεμα!
Έτσι καμία μελιτζάνα δεν πάει χαμένη!!
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...