Monday, 4 July 2016

Πως καταψύχουμε ροδάκινα και νεκταρίνια


Θα μου πείτε και με το δίκιο σας, τώρα που μπορούμε να καταναλώσουμε φρέσκα ροδάκινα, θα τα καταψύξουμε??
Κι εγώ θα σας πω, ότι τώρα είναι η καλύτερη εποχή.
Διότι το καλοκαιράκι δεν θα κρατήσει για πάντα.
Για σκεφτείτε μέσα στο καταχείμωνο να μπορείτε να προσθέσετε στην φρουτοσαλάτα σας και μερικά ροδάκινα, εκτός από τα γνωστά χειμωνιάτικα φρούτα?
Να ετοιμάσετε φρέσκια μαρμελάδα ροδάκινο, επειδή αυτή που ετοιμάσατε το καλοκαίρι εξαφανίστηκε πριν το καταλάβετε?
Να ετοιμάσετε ένα δροσιστικό σορμπέ ροδάκινο για το γιορτινό σας τραπέζι??
Να χαρείτε ένα απολαυστικό smoothie με αυτά τα φρούτα κάποιο χαλαρό κυριακάτικο πρωινό?
Να ετοιμάσετε ένα κέικ ή μια τούρτα με ροδάκινα, ακόμα και όταν δεν είναι η εποχή τους?
Γι αυτό λοιπόν, αφού ευχαριστηθείτε αυτά τα υπέροχα καλοκαιρινά φρούτα, βάλτε στην άκρη και μερικά για να τα καταψύξετε και να κλείσετε μέσα τους το άρωμα και τις θύμησες του καλοκαιριού, τις μουντές χειμωνιάτικες μέρες.

Το να καταψύξουμε ροδάκινα δεν έχει καμιά δυσκολία.
Μπορούμε να καταψύξουμε ροδάκινα οποιασδήποτε ποικιλίας, αλλά και νεκταρίνια.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα φρούτα μας να είναι γερά και όχι λιωμένα.
Μην επιχειρήσετε δηλαδή να καταψύξετε κάποιο ροδάκινο που αργοπεθαίνει στο ψυγείο σας και είναι στα πρόθυρα του να το πετάξετε. Στην περίπτωση αυτή μαζέψτε κι άλλα …. ετοιμοθάνατα, φτιάξτε μια μαρμελάδα, φτιάξτε μια σάλτσα για το παγωτό ή το γιαουρτάκι σας, πετάξτε το αν δεν υπάρχει καμιά σωτηρία, αφήστε το όμως μακριά από την κατάψυξη.
Πλένουμε καλά τα ροδάκινα και τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια ή φετάκια.
Αφαιρούμε την φλούδα από τα ροδάκινα και έτσι έχουμε καθαρισμένα τα μικρότερα κομμάτια στα οποία τα κόψαμε. Αφαιρούμε και λίγο σάρκα από το σημείο όπου εφάπτεται με το κουκούτσι.
Μια φίλη μου που επίσης καταψύχει ροδάκινα, μου είπε ότι στο στάδιο αυτό ραντίζει τα φρούτα με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Εμένα πάντως όσα χρόνια καταψύχω ροδάκινα, δεν μου έχει τύχει ποτέ να μαυρίσουν, ούτε πριν την κατάψυξη ούτε αφού τα αποψύξω.
Τοποθετούμε τα φετάκια σε ταψάκια στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί και τα βάζουμε στην κατάψυξη για όλο το βράδυ.

Αφού παγώσουν καλά, τα βάζουμε σε σακουλάκια με zip, κλεισμένα όσο πιο αεροστεγώς γίνεται.
Μέσα από το σακουλάκι βάζουμε ένα χαρτάκι, που αναφέρει πόσα ροδάκινα έχουμε καταψύξει (ή πόσα γραμμάρια ροδάκινα έχουμε καταψύξει) και την ημερομηνία κατάψυξης.
Όταν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε, απλά βγάζουμε από τα σακουλάκια όσα χρειαζόμαστε και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να μαλακώσουν (δεν θέλουν πολλή ώρα).
Αυτό είναι όλο κι όλο!!

Εδώ να κάνω και μια παρένθεση.
Ενώ τα ροδάκινα καταψύχονται ωραιότατα, ΔΕΝ συμβαίνει το ίδιο και με τα βερίκοκα.
Μην επιχειρήσετε να καταψύξετε βερίκοκα, αφού αποψυχθούν νερουλιάζουν τελείως και δεν τρώγονται.
Ίσως αν τα καταψύξετε αφού πρώτα αφαιρέσετε το κουκούτσι τους, να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε κάποια μαρμελάδα ή για να τα χτυπήσετε παγωμένα στο μπλέντερ για κάποιο smoothie.
Δεν το έχω επιχειρήσει και δεν ξέρω να σας πω, ίσως αυτό το καλοκαίρι το δοκιμάσω, οπότε θα ενημερώσω με χωριστή ανάρτηση.
Καλή επιτυχία, καλή βδομάδα σας εύχομαι!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...