Tuesday 21 July 2009

Παστίτσιο

Η μαμά μου θεωρώ ότι κάνει το καλύτερο παστίτσιο!!
Πουθενά δεν έχω δοκιμάσει τόσο νόστιμο παστίτσιο όπως το δικό της!!
Η τριμμένη φρυγανιά και το κεφαλοτύρι που ρίχνει από πάνω, το κάνουν εξαιρετικό!!
Σας δίνω λοιπόν την συνταγή για παστίτσιο, της μαμάς μου!
Χρειαζόμαστε:
1 κιλό μακαρόνια Νο 5 (για την ακρίβεια 1 πακέτο και μισό περίπου)
¾ κιλού κιμά
¼ κιλού κεφαλοτύρι τριμμένο
2 – 3 ώριμες ντομάτες ή ντοματάκι ψιλοκομμένο ή πελτέ 1 κουταλιά
μαϊντανό
λάδι
αλάτι, πιπέρι
φρυγανιά τριμμένη
λίγο βιτάμ
Για τη μπεσαμέλ:
10 κουταλιές αλεύρι
7 κούπες του τσαγιού γάλα
2 αυγά (μόνο τους κρόκους)
75 gr βιτάμ
Τα υλικά που δίνω είναι για ταψί διαμέτρου 34cm (μέτριο σε μέγεθος)
Πάμε να το φτιάξουμε:
Ετοιμάζουμε τον κιμά:
Τρίβουμε τα κρεμμύδια στο μούλτι, αποφλοιώνουμε τις ντομάτες και τις κάνουμε πολτό ή τις τρίβουμε στον τρίφτη.
Βάζουμε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα με λίγο νερό να μαραθεί, και στη συνέχεια τις ντομάτες με λίγο λάδι. Αφήνουμε λίγο να πάρει μια δύο βράσεις, ρίχνουμε τον κιμά, πιπέρι, μαϊντανό και αλάτι. Το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια:
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε, τα λαδώνουμε, ρίχνουμε το ½ από το τυρί και τα ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε το ταψί μας και ρίχνουμε τα μισά από τα μακαρόνια ώστε να καλυφτεί ο πάτος του.
Από πάνω ρίχνουμε τον κιμά που έχουμε ετοιμάσει και λίγο τυρί τριμμένο (την μισή ποσότητα από αυτό που έμεινε).
Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγα μακαρόνια περίπου τα μισά ίσως και λίγο λιγότερα από αυτά που έμειναν, τα αφήνουμε και πάμε να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ.
Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ:

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί, -ΠΡΟΣΟΧΗ- να μην βράσει.
Σε μιαν άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βιτάμ και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα ή με σύρμα αυγών για να διαλυθεί καλά και να μην σβολιάσει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα μέσα λίγο λίγο ανακατεύοντας διαρκώς.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα ξανά στη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρις ότου πήξει το μείγμα και γίνει μία λεία κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τους 2 κρόκους καλά χτυπημένους και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Επιστρέφουμε στο ταψί μας όπου τα μακαρόνια περιμένουν υπομονετικά να ενωθούν με τη λεία και παχύρευστη μπεσαμέλ μας.
Και τώρα το υπέροχο (κατ’ εμέ) της υπόθεσης.
Ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια της μπεσαμέλ το υπόλοιπο τυρί που έμεινε, την φρυγανιά και κατά τόπους εναποθέτουμε κομματάκια βιτάμ (μικρά σαν αμύγδαλα).
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου μισή ώρα, ώσπου να ροδίσει από πάνω…
Για να σερβίρουμε καλό είναι να περιμένουμε λίγο να κρυώσει το φαγητό μας αρκετά. για να μπορούμε να το κόψουμε και να το σερβίρουμε σε ωραία κομμάτια.
Καλή μας όρεξη.
Αμαλία

28 comments:

Phivos Nicolaides said...

Ότι πρέπει για το καλοκαιράκι!

Μαρια Νικολαου said...

αααααα ολα κι ολα
και γω βαζω φρυγανίτσα και τυράκι τριμμενο!!

ο παρατηρητης said...

και εγω ειχα τυρακι μεσα α να χαθειτε μ ανοιξατε την ορεξη

Maria B. said...

καλημέρα χρυσοχέρα μου Αμαλίτσα μαζί με την μανούλα σου !!!

πολύ ωραίο το παστιτσιο σας και υπέροχα ψημένη η μπεσαμέλ.

Την μόνη αλλαγή που κάνω εγώ είναι ότι ανακατεύω τα μακαρόνια με τον κιμά και δεν τα βάζω σε στρώσεις.

Φοβερό φαγάκι!!!

Anonymous said...

Το κόλπο με τη φρυγανιά δεν το ήξερα. Σίγουρα θα κάνει καλύτερη κρούστα έτσι.
Η δική μου μητέρα πάλι, χτυπάει 2 αυγά και 1 ποτήρι γάλα και περιχύνει τα μακαρόνια και τον κιμά πριν στρώσει τη μπεσαλέμ.
Είναι και αυτή μια παραλλαγή.
Το δικό σου πάντως είναι στητό, στητό Αμαλία μου.
sgr

eleni said...

Αμαλία,ωραίο το τιπ με τη φρυγανιά,μόνο τυράκι βάζω.Την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω,αφού το παστίτσιο αρέσει σε όλους μας.
Τη μπεσαμέλ την κάνω σε light εκδοχή-είχα δει μια συνταγή στο vita-χωρίς καθόλου βούτυρο ή λάδι και καθόλου αυγά.Θα μου πεις τι μπεσαμέλ είναι αυτή κι όμως είναι νοστιμότατη.
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Αμαλίτσα γεια στα χέρια της μανούλας, τέλειο φαίνεται το παστίτσιο της!!
Εγώ τα τελευταία χρόνια το κάνω όπως η Μαρία, ανακατεύω κιμά με μακαρόνια και μπόλικα τυριά και από πάνω απλώνω μια πλούσια μπεσαμέλ.
Την μπεσαμέλ την κάνω ακριβώς όπως εσύ, είναι νομίζω ο καλύτερος τρόπος για να μην σβολιάσει. Βάζω όμως και μοσχοκάρυδο, της πηγαίνει πολύ!!
Το κόλπο με την φρυγανιά μου άρεσε, θα το δοκιμάσω!
Φιλιά!

γαστεροπλήξ said...

σήμερα δεν έχει τσίπουρο, θέλει
παγωμένες μπυρίτσες, βάλε το μισό ταψί!!!!!!!!!!!!

Peter M said...

WOW, WOW kai WOW! This Pastitio is gorgeous...look at that fluffy Bechamel!

Amali said...

Ναι Φοίβο άλλο ένα καλοκαιρινό φαγάκι,
δεν ξέρω γιατί το παστίτσιο έχει συνδυαστεί με το καλοκαίρι, μπορεί να σταθεί άνετα και χειμώνα
πολλά φιλιά
Αμαλία

Amali said...

Μαρία Νικολάου,
είπαμε της μαμάς μου είναι το πιο ωραίο από αυτά που έχω δοκιμάσει όχι όλου του κόσμου!!!!! όΤαν μου κάνεις το τραπέζι μπορεί να αναθεωρήσω...
πολλά φιλιά
Αμαλία

Amali said...

Καλέ Ιωάννα σου ανοίξαμε την όρεξη, τι κάθεσαι;;;; Όρμα!!!
φιλιά
Αμαλία

Amali said...

Μαριάαααααααααααα
τι ωραία γύρισες;;; όλα καλά; το ελπίζω και το εύχομαι

ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια
Το κόλπο σου με το ανακάτεμα το έχεις πει και στο Λενιώ;;χιχιχι
πολλά πολλά
Αμαλία

Amali said...

sgr το κόλπο της φρυγανιάς είναι all the money που λένε και στο χωριό της Έλενας...
Καλό και αυτό που κάνει η μαμά σου, μάλλον βοηθάει να ενωθουν τα υλικά με το ψήσιμο και να μην διαλύεται όταν το σερβίρεις.
πολλά φιλιά
Αμαλία

Amali said...

Ελένη όπως ξαναείπα αυτή η στρώση η από πάνω είναι το κάτι άλλο.... χωρίς σχόλια, γράφω και τρέχουν τα σάλια μου
πολλά φιλιά
Στα βόρεια του νομού μας
Αμαλία

Amali said...

Έλενα, που κάνεις τα κόλπα της Μαρίας, εγώ με το παστίτσιο είμαι λίγο ανώμαλη (μάλλον όχι μόνο με το παστίτσιο που θα μου έλεγε και η Ζάμπι) το γυρίζω τούμπα και μου αρέσει να τρώω τις διαφορετικές στρώσεις και στο τέλος το καλύτερο.... την μπεσαμέλ και την κρούστα!!!!
αααααα όσο για το μοσχοκάρυδο το ξέρω, αλλά συνήθως το ξεχνάω, όντως του πάει πολύ

πολλά πολλά φιλιά
Αμαλία

Amali said...

Γαστερόπληξ, με λένε Αμαλία και είμαι καλά!!!! Μας βλέπω να καταλήγουμε στους ανώνυμους αλκοολικούς με αυτό το ρυθμό!!!
Το καφάσι με τις μπύρες θα το φέρεις εσύ;;;;χχιχιχιχιχιχι
πολλά φιλιά
Αμαλία

Amali said...

Peter,
I would say also crispy bechamel..
xxxxxx
Amalia

eirini said...

Αμαλία... πρόσεξε, γιατί με τέτοια φαγητά το μπλοκ σας τείνει να γίνει ακατάλληλο... για το πολύ νόστιμο περιεχόμενό του!
Στείλε μου το πιάτο...ΤΩΡΑ!!!

mar9659 said...

Κοπέλες τι μη καντι τι μη κάντι χαχαχα, με αυτές τις συνταγές τα κιλά που έχασα θα τα βάλω και θα γίνω διπλάσια...σας πειράζω καλέ ...χαχαχα ευτυχώς είμαι εγκρατής και χορταίνω απο τις μυρωδιές φτιάχνοντας τα για την οικογένεια... Τα καλτσόνε τάκανα,στον ξυλόφουρνο και ηταν σκέτη κόλασηηη,αλλά δεν φταίω εγω περίμενα,αλλά τρώγατε τις γούνες στην Πάρο...ελατε εσείς και θα κάνω άλλα και πεινιρλί...Το δε παστίτσιο σας όνειρο,αλλά και το δικό μου είναι άπαιχτο,ίδια παρασκευής,αλλά την μπεσαμέλ την κάνω με κάστερ πάουντερ ή κορν φλάουρ,γίνεται μούρλια και πιό γρήγορα...Να περνάτε καλά!!!φιλιά δροσερά...!!!

Μαρια Νικολαου said...

AΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΔΙΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΠΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΗΜΟΥΝ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΕ ΜΙΑ ΓΩΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΦΕΤΟΥΛΑ ΜΕ ΛΑΔΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΩΓΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ
ΚΑΛΑ..........ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!!!

ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ
ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι το φτιαξες κι εσύ??
Πολύ χαίρομαι που το φτιάξατε τόσες πολλές και σας άρεσε!!
Μα δεν είναι πολύ εύκολο ψωμάκι??

kleiw said...

Amalia mou!!!geia sta xeria sou kai fusika ths Manoula sou!!!
kai h dikh mou,to eftiaxne,me 5noumro makaronia,alla edw den exoume!mono xondra kai mou miazoun san swlhnes......!!! frugania,tyri kai ligo bouturo galaktos!panta!syn to moskokarudo kai ston kuma kai sthn mpesamel!!!ainai thaumasio kai exw arketo kairo na to ftiaksw!!!sto programma gia mia apo tis epomenes hmeres!!!
apithanes kai oi duo fwtografies!!zwntanes!!!filakia!!!

Amali said...

Ειρηνάκι,
το blog μας είναι ακατάλληλο μόνο για λιτοδίαιτους!!!!! Αν και αυτοί με μία επίσκεψη μπορεί να αλλάξουν συνήθειες..
πολλά πολλά φιλιά
Αμαλία

Amali said...

Μαριάννα φάε τώρα που μπορείς και άμα είναι τις ημέρες του 15Αύγουστου θα εισηγηθώ στην Έλενα να απέχουμε απο φαγητά για να τα
ξαναχάσεις...

πολλά φιλιά
Αμαλία

Amali said...

Μαρία ψωμί με παστίτσιο δεν πολυ πάει, οπότε βουρ στο ψωμί μιας και μοσχοβολάει και άσε το παστίτσιο!!!!!
πολλά φιλια
Αμαλία

Amali said...

Γεια σου Κλειούλα!!!
ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια θα τα πω και της μαμάς μου να χαρεί....
Η ζωή στο εξωτερικό είναι πολύ πιο διαφορετική από εδώ το ξέρω, εγώ όταν ζούσα έξω επειδή Ελληνικά προϊόντα δεν... έβρισκα παραπλήσια στα Ιταλικά.πολύ μου άρεσε ότι τα βλέπεις σαν σωλήνες!!!
πολλά πολλά φιλιά
Αμαλία

Anonymous said...

Καθόλου δεν μου άρεσε, στόκος τα μακαρόνια, ο τρόπος παρασκευής του κιμά πολύ χειρότερος από άλλον που έχω δοκιμάσει

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...