Thursday, 23 July 2009

Ντοματοκεφτέδες

Τώρα το καλοκαίρι ένα από τα καλύτερα πράγματα είναι το ουζάκι ή μπυρίτσα με διάφορα μεζεδάκια.
Σας προτείνω λοιπόν ντοματοκεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες, με χρόνο προετοιμασίας 5 λεπτά και χρόνο ψησίματος 20 λεπτά και με υλικά που θα έχετε σίγουρα στο σπίτι σας.
Tα υλικά που παραθέτω όταν τα έκανα τηγανιτά έδωσαν 22 μπαλάκια και όταν τα έκανα σε στύλ τάρτας έγιναν 12 κομμάτια.
Πάμε να τους φτιάξουμε:
Χρειαζόμαστε:
2 μέτριες και σφικτές ντομάτες
200 γρ. φέτα σκληρή πικάντικη
2 χούφτες τριμμένη κεφαλογραβιέρα
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
4 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
1 αυγό
1 κρεμμύδι ξερό
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
3-4 κλαράκια μαϊντανό
3-4 κλαράκια άνηθο
λίγη ρίγανη
λίγο πιπέρι
ελάχιστο αλάτι
Πως τους φτιάχνουμε:
Σε μια λεκανίτσα κόβουμε σε καρεδάκια την ντομάτα, ΔΕΝ την τρίβουμε γιατί θα βγάλει πολλά υγρά και δεν θα μπορεί να σφίξει η ζύμη.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό με τον άνηθο, τα κρεμμύδια, προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα και την φέτα τριμμένη στην χονδρή πλευρά του τρίφτη, το αυγό, την ρίγανη, το πιπέρι, το αλάτι και το αλεύρι με την φρυγανιά.
Ανακατεύουμε μαλακά για να δέσουν μεταξύ τους τα υλικά.
Εάν διαπιστώσουμε ότι η ζύμη είναι αραιή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και λίγη φρυγανιά μέχρι να δέσει.
Ρίχνουμε μια κουταλιά του γλυκού ζύμη σε ένα δισκάκι που έχουμε βάλει αλεύρι, την αναποδογυρίζουμε μέσα στο αλεύρι και το πλάθουμε σαν κεφτεδάκι.
Τηγανίζουμε σε μια κατσαρολίτσα με μπόλικο λάδι μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα και τα τοποθετούμε για λίγο σ’ ένα πιάτο που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας.
Είναι το ίδιο νόστιμα και όταν κρυώσουν.

Αφαιρώντας την ντομάτα και τρίβοντας στο χονδρό μέρος του τρίφτη 4-5 κολοκυθάκια μικρά, στα υπόλοιπα υλικά, έχουμε υπέροχους κολοκυθοκεφτέδες σαν αυτούς της κάτω φωτογραφίας.
Μπορούμε επίσης να τα κάνουμε στον φούρνο ψήνοντας στους 180 βαθμούς με αέρα για περίπου 20 λεπτά.
Καλό θα ήταν να στρώσουμε στο ταψί κόλλα ψησίματος και να ρίχνουμε κουταλιές από το μίγμα ή να αλείψουμε με λάδι και να πασπαλίσουμε με φρυγανιά τριμμένη, τις θήκες για τα μαφινς/μπραουνις, να τις γεμίσουμε με μίγμα πάχους περίπου ενός – δύο δακτύλων και έτσι θα έχουμε υπέροχους ντοματοκεφτέδες ή κολοκυθοκεφτέδες όπως την φωτογραφία που βλέπετε,Δεν είναι σαν ταρτάκια ???

25 comments:

gvarvakis said...

Καλημέρα Μαράκι :)
οι μυρωδιές σου μου σπάσανε τη μύτη πρωί πρωί :)
ΝΑΙ,ΝΑΙ, αυτά θα φτιάξω το βράδυ. Θα ανοίξω κι ένα ΓΙΟΚΑΡΙΝΗ και θα του δώσουμε να καταλάβει!!!
Οι φωτογραφίες σου SUPER, με υπέροχο ντεκόρ.
Φιλιά πολλά

Λίλα said...

Καλά και οι τηγανιτοί, αλλά και τα ταρτάκια υπέροχα και μυρωδάτα. Βάλε και μερικά στο πουλμανάκι!!!!

Roadartist said...

Καλά είναι τέλειες!!! :) Μπράβο!

Maria B. said...

roadartist, ειναι πεντανόστιμα μην διστάσεις να τα δοκιμάσεις είναι πανευκολα!!

καλή σου μέρα

Maria B. said...

χαχαχα !!! είσαστε απιστευτοι και οι δύο !!!!

Γιωργο κάντους ψητούς και δεν θα χάσεις, μπορείς να νοιώσεις όλα τους τα αρώματα.
φιλιά πολλά.


Λιλάκι τα ταρτακια ήταν υπέροχα, είδες τι κάνουν τα μαφινομπραουνοταψάκια ???

καλή σου μέρα !!!

Betty's Cuisine said...

ωωω τέλεια και τα ντοματοκεφτεδάκια και τα κολοκυθοταρτάκια! βάζω τη ρακί, βάζεις λίγα απ τα υπέροχα μεζεδάκια σου;

Maria B. said...

ελα Μπετούλα σε περιμένω σε 20 λεπτά θα είναι έτοιμα, μην αργήσεις !!!!!

καλή σου μέρα!!

Amali said...

Ααααχχχ Αααχχ Αχχααχαχαχααχ
τι ωραία που είναι και σαν φωτο αλλά πολύ περισσότερο σαν γεύση!!!!!
Αν και έφαγα μόλις προχτές δεν μπορώ να πω όχι σε 2 τέτοια πιάτα που λατρεύω....και ψητά και τηγανητά και στον αέρα και στα κάρβουνα και όπως θες τα τρώω!!!! Αυτό δε που μ'αρέσει σε εσένα Μαράκι είναι που μας πληροφορείς και πόσα κομμάτια βγάζει η κάθε ζύμη..
Πολλά πολλά φιλιά
Αμαλία

* Μπορούμε τη ζύμη να την κρατήσουμε σε μικρές ποσότητες στην κατάψυξη και έτσι να έχουμε αυτά τα θεσπέσια μεζεδάκια και το χειμώνα..

Maria B. said...

Αχ και να ήξερες Αμαλίτσα μου τι τραβάω για να μετρήσω τα κομμάτια !!! μου τα παίρνουν πίσω απο την πλάτη μου μόλις τα έχω ψήσει και χάνω τον λογαριασμό, μετά τους καλοπιάνω για να μου πούνε πόσα μου κλέψανε. Παλιά δεν
έλεγαν την αλήθεια, όλο λιγότερα λέγανε, αλλά τώρα που τα θέλω για ιερό σκόπο (βλέπε μπλοκ) προσπαθούνε να μου λένε τον σωστό αριθμό των κλεψιμεϊκων !!!! χαχαχαχα!!!

αλήθεια μπαίνουν στην κατάψυξη και μπορούμε να τα τηγανίσουμε/ψήσουμε κατ'ευθείαν ή θέλουν ξεπάγωμα??
αυτά τα κόλπα τα έμαθες στην τρυφερή σου ηλικία που ήσουνα στο ουζερί ??? για πε μας!!!

Orsalia said...

Καλέ τί νοστιμιές είναι αυτές?
Είμαι στο γραφείο και νομίζω ότι οι "μυρωδιές" δεν θα με αφήσουν να δουλέψω....
Οι ντοματοκεφτέδες θα πρέπει να είναι πεντανόστιμοι... το ίδιο και τα ταρτάκια....
Καλή μας όρεξη!!!!!!!!!!!

matriga said...

Καλημέρα Μαρία μου. Πέρασες όμορφα; Τι ωραία έκπληξη ήταν αυτή σήμερα; Kανονίσαμε με την Ορσαλία να τα φτιάξουμε ένα βράδυ και να πιούμε με τους καλούς μας ουζάκι στη βεράντα της. Να είσαι καλά.
Φιλάκια πολλά και καλή σας όρεξη :))

Panoptis said...

Είναι υπέροχοι!! Πρίν μερικά χρόνια είχαμε πάει Σαντορίνη 15 μέρες. Κάθε μέρα απαραιτήτως ήταν το μόνιμο ορεκτικό μας, γιατί οι κεφτέδες αυτοί είναι η σπεσιαλιτέ της Σαντορίνης...Νάσαι καλά που μου θύμησες παλιές αναμνήσεις...

Amali said...

ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
Μπράβο βρε Μαράκι τι ωραία που τα λες!! σε φαντάζομαι να παρακαλάς να σου πουν πόσα φάγανε στα κρυφά!!!
Εγώ έχω συνταγή από ένα μαγαζί της σαντορίνης (με τα χίλια ζόρια έφτασε στα χέρια μου γιατί δεν τις δίνουν τις συνταγές τα μαγαζιά). Για να τα φτιάξω τα ξεπαγώνω πρώτα, τα πλάθω και μετά τα τηγανίζω, αλλά για το φούρνο αν τα έχουμε έτοιμα νομίζω μπορούμε να τα βάλουμε απευθείας, απλά θα κάνει περισσότερο χρόνο. Αυτά τα κόλπα που λες όχι δεν τα έμαθα από τα ουζερί τα χρόνια της αθωότητας, αλλά τώρα που ο χρόνος έχει λιγοστέψει...Πενία (χρόνου) τέχνες κατεργάζεται που έλεγαν και παλιά
Αυτά τα ολίγα
Π.Φ.
Αμαλία

Αγγελικη Ν said...

Μαράκι είναι σαν να σε έχω μπροστά μου και σε ακούω να διηγείσαι την περιγραφή της παιχνιδιάρικης οικογένειάς σου!"τους καλοπιάνω για να μου πούνε πόσα μου κλέψανε" ΧΑΧΑΧΑ

Καταπληκτικοί οι κεφτέδες σου! θα δοκιμάσω όμως τις τάρτες, γιατί ξέρεις ότι δεν τηγανίζω σχεδόν ποτέ!

Silvermist said...

Μη μου κάνεις τέτοια και πεινάω τώρα.

Θα τους δοκιμάσω στο σπίτι.

ΕΛΕΝΑ said...

Καλά, τέτοια ώρα που ήρθα εγώ θα βρω τίποτα??
Η θα αναγκαστώ να ... κλέψω μαζί με τα παιδιά??
Θέλω κι απ' τα δύο, έτσι??
Τέλεια φαίνονται και τα δύο, στους ντοματοκεφτέδες έχω μιαν αδυναμία, αλλά και τα ταρτάκια όπως τα βλέπω, απέκτησαν κι αυτά την αδυναμία μου!!
Που είναι η Γαστεροπλήξ να φέρει τα ούζα και τα τσίπουρα να ξεκινήσουμε το τσιμπούσι??
Φιλιά Μαράκι μου!!!

γαστεροπλήξ said...

έφτασα και γω με το τσίπουρο, πρόλαβα κανένα ή τα φάγατε όλα; πολυαγαπημένα και με ντομάτα και με κολοκύθι, μπράβο Μαρία, μου θύμισες υπέροχες μέρες στη Σαντορίνη με την μυρωδάτη ανάρτηση σου

Ξανθή said...

Εγώ θα ψήσω μερικούς ντοματοκεφτέδες το Σάββατο κι επειδή η παρέα δεν πίνει ούζα και τσίπουρα θα πιούμε μπύρα!!

Εφη said...

τους κολοκυθοκεφτεδες τους ηξερα. τους ντοματοκεφτεδες ομως, οχι. μουρχεται μια γευση πιτσας με ολα αυτα τα υλικα και φανταζομαι θα ειναι πολυ νοστιμοι.με την πρωτη ευκαιρια θα τους φτιαξω και γω, γιατι ειμαι σιγουρη πως θα αρεσουνστην οικογενεια.
την καλησπερα μου και καλο π/σ/κ.
φιλια σε ολες σας.

Peter M said...

Telia...I made these last year and they were a big hit! The ripest tomatoes are needed...I wait.

kleiw said...

mmmm!!!kati kai gia mas tous ektos Patridos!!!uparxei???einai kai oi duo ekdoxes sketh nostimia!!!h muroudia tous eftase ews edwwwww!!!
filakia apo kardias Maraki mou!!!

big mama said...

Ότι πρέπει για τις μέρες αυτές. Με τόση ζέστη όλο και κάτι μεζεδάκια θα κάνουμε!

Matziris Kostas - δάσκαλος said...

Τέλειοι οι ντοματοκεφτέδες σου , Μαρία, παρόλο που δεν τους δοκίμασα ακόμη! ¨ομως το καλό φαίνεται. Καλή συνέχεια!!!

Maria B. said...

όπως βλέπω όλοι είμαστε φαν των μεζεδεκίων !!!! Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού να έχουμε !!!!!

kiki said...

Οι ντοματοκεφτέδες μ' αρέσουν κι εμένα! Μιαμ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...