Wednesday, 22 May 2013
Σος καραμέλα γάλακτος
Μια από τις ωραιότερες γλυκές σος είναι αυτή που θα σας δείξουμε σήμερα.
Είναι μια σος, που στην κυριολεξία θα θέλετε να την φάτε με το κουτάλι, όπως κάνουμε εμείς όταν την φτιάχνω!
Αυτή την φορά μάλιστα, επειδή ήθελα να την προσθέσω σε κάποια παρασκευή, προνόησα και φύλαξα ξεχωριστά όση θα χρειαζόμουν.
Και τι καλά που έκανα! Όση είχα αφήσει μέσα στο βάζο εξαφανίστηκε ταχύτατα!
Η γεύση της, μοιάζει καταπληκτικά με τις καραμέλες γάλακτος, αυτές που θυμάμαι να γεύομαι με μεγάλη απόλαυση από παιδί.
Ταιριάζει απίθανα με παγωτά, τούρτες, cheesecakes, μικρά και μεγάλα κέικ, κρέμες και σε ότι άλλο γλύκισμα φανταστούμε ότι θα βάζαμε μια σος.
Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, ώστε να έχουμε την σωστή θερμοκρασία της καραμέλας, την στιγμή που θα προσθέσουμε το βούτυρο. Δεν πρέπει να αφήσουμε την καραμέλα να σκουρύνει πολύ και να καεί.
Η κόρη μου μου είπε όταν την πρωτοδοκίμασε: Μαμά! Τα σπάει!!!!
Δεν θα σταθώ στην έκφραση που συνηθίζουν να λένε τα παιδιά όταν κάτι τους αρέσει πολύ.
Απλά θα σας πω: Φτιάξτε την! Σήμερα κιόλας!
Γιατί πραγματικά.....τα σπάει!!!!
Ορίστε! Την είπα και εγώ!!
Ας δούμε πως την έφτιαξα.
Τα υλικά μας:
400 γρ. ζάχαρη
170 γρ. βούτυρο αγελάδας
380 γρ. κρέμα γάλακτος
1 πολύ καθαρό γυάλινο βάζο που κλείνει καλά
Στην πράξη:
Βγάζουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο αγελάδας από το ψυγείο νωρίτερα, έτσι ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Βάζουμε την ζάχαρη σε τηγάνι ή ανοικτή κατσαρόλα με βαρύ πάτο.
Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία, δηλ. αν έχει διαβάθμιση από το 1 ως το 9, εμείς το βάζουμε στο 5.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα την ζάχαρη ως να λιώσει.
Μόλις λιώσει, σταματάμε το ανακάτεμα. Αφήνουμε την καραμέλα να πάρει ένα βαθύ, κεχριμπαρένιο χρώμα. Αν έχουμε θερμόμετρο καραμέλας, κάτι που θα μας εξυπηρετήσει πολύ στην συγκεκριμένη συνταγή, θα δείχνει θερμοκρασία 175 βαθμούς Κελσίου.
Προσθέτουμε τότε το βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς να ενοποιηθεί με την καραμέλα.
Κατεβάζουμε το σκεύος με την καραμέλα από την φωτιά.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσοχή, γιατί στην φάση αυτή το μείγμα πιτσιλάει!! Γι' αυτό καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ξύλινη κουτάλα με μακρύ χέρι.
Προσέχουμε η κρέμα γάλακτος να ενοποιηθεί εντελώς στο υπόλοιπο μείγμα.
Αφήνουμε στην άκρη το σκεύος για 10΄- 15΄, να κρυώσει λίγο.
Αδειάζουμε την σος καραμέλα γάλακτος, σε πολύ καθαρό και στεγνό, γυάλινο βάζο που κλείνει και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Κλείνουμε το βάζο και φυλάμε στο ψυγείο.
Μέσα στο ψυγείο, πήζει αρκετά, όχι πολύ όμως. Όταν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε, βάζουμε όση χρειαζόμαστε σε κατσαρολίτσα σε χαμηλή φωτιά, ώστε να επανέλθει σε ρευστή μορφή.
Διατηρείται για δύο εβδομάδες περίπου στο ψυγείο, με καλά κλεισμένο το βάζο που την φυλάξαμε.
Το ερώτημα όμως είναι;; Θα προλάβει να μπει στο ψυγείο;;;
Αυτό θα το απαντήσετε εσείς!!!!
Καλή επιτυχία!!
Ειρήνη Ε.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
28 comments:
Ειρήνη παιδί μου,άσε το παιδί να εκφραστεί ελεύθερα...
Η σος σου τα...σπάει πραγματικά...!!!
καλημέρες και φιλιά σε όλες σας...-:))
Oύτε μέρα δε μένει,όχι βδομάδες Ειρήνη μου!
Τρελαίνομαι για καραμέλα!!!
Κάποια στιγμή είχα φτιάξει αλλά μου βγήκε μια αποτυχία,θα ξανά δοκιμάσω όμως!
Λατρεύω τη γεύση της καραμέλας και η σως σου φαίνετε τέλεια!!!Φιλιά!!!
Αααχ καραμέλες γάλακτος... Τί μου θυμίζεις! Αν και φαίνεται καταπληκτική σος, μάλλον θα περιμένει λίγο για να τη φτιάξω. Δεν είμαι ακόμα εξοπλισμένη με πολλά από τα μαγειρικά "εργαλεία" όπως το θερμόμετρο.
Για την ώρα θα την απολαύσω από τις φωτογραφίες σου!
Να είσαι καλά Ειρήνη μου! Πολλές καλημέρες!
Καλά, αυτήν άμα την φτιάξω εγώ Ειρήνη μου, σε γλυκό δεν θα προλάβει να μπει, θα την κουταλίσουμε ως έχει!!!
Ααααχχχχ, καραμέλες γάλακτος, ακόμη θυμάμαι την υπέροχη γεύση τους!!!
Υπέροχη η σος, γεια στα χεράκια σου!!
Φιλάκια!!
Ειρήνη μου,σκέτη κόλαση η καραμελένια σου σώς!!Μπορώ νά τήν χρησιμοποιήσω καί στό banoffe?Mπράβο σου!!Φιλάκια!!!
Φαίνεται ΤΡΟΜΕΡA ΥΠΕΡΟΧΗ!!!Ευχαριστούμε για την ιδέα!
Aμα δεν έχουμε θερμόμετρο, τι κάνουμε;
Θέλω να την φτιάξω αλλά δεν έχω θερμόμετρο.
Ευχαριστώ
Εννοείται ότι την τρώμε με το κουταλάκι ενώ παράλληλα σε ευγνωμονούμε Ειρηνάκι!
Χρειάζεται βέβαια θερμόμετρο, αλλά ούτως ή άλλως το έχω στο πρόγραμμα!
Φαίνεται πάντως φοβερή η σος, με απίθανο χρώμα και σωστή υφή!
Φιλιά!
ΟΥΑΟΥ!!!!Βουτιά θα κάνω,μεγάλος πειρασμός!!!
Φιλιά!!!
Πολύ λαχταριστή!! οι φωτογραφίες τα λένε όλα!!
Φιλιά
Dimi, δεν έχω φτιάξει ποτέ μπανόφι, για να γνωρίζω ακριβώς. Η Έλενά μας που το φτιάχνει συχνά, θεωρεί ότι δεν είναι κατάλληλη αυτή η σος καραμέλας, για το συγκεκριμένο γλυκό. Στο μπανόφι χρησιμοποιεί καραμελωμένο ζαχαρούχο, όπου είναι αρκετά πιο πηχτό από την την σος. Δες την συνταγή της στην κατηγορια των γλυκών.
Καλό βράδυ.
Ανώνυμε-η, μπορείς να την φτιάξεις χωρίς θερμόμετρο, χρειάζεται όμως να έχεις κάποια εμπειρία στο είδος της παρασκευής αυτής. Όπως γράφω και στην ανάρτηση, όταν η καραμέλα μας έχει αποκτήσει βαθύ, κεχριμπαρένιο χρώμα, είναι συνήθως στους 175 βαθ. Κελσίου, πάνω κάτω, οπότε προσθέτουμε το βούτυρο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και συνεχώς κοντά στο σκεύος που παρασκευάζουμε την σος. Πάντως ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, είναι πάντα χρήσιμο να υπάρχει στην κουζίνα μας και δεν έχει υψηλό κόστος. Ελπίζω να βοήθησα.
Καλό βράδυ.
Ειρήνη...Ειρήνη τι είναι αυτά που μας φτιάχνεις;;;; θέλω να αρχίσω δίαιταααα
Δίκιο έχει το κοριτσάκι σου Ειρήνη μου,αυτή η σος πρέπει να είναι σκέτος πειρασμός!
Απαπαπα! φεύγω φεύγω γρήγορα... δεν κάνω δίαιτα αλλά συμπαραστέκομαι στον διαβητικό σύζυγο!
ΑΦιλάκια σε όλους τους τυχερούς!
Αααααααααχχχχχχχχχ!!! Ειρήνη μου αυτή η σάλτσα είναι ...καταστροφή!!! Την καταβροχθίζω με το κουτάλι πράγματι!!! Κι εσύ την έκανες τόσο τέλεια ...ντελίβερυ κάνεις;;;;;;;
Καλό βράδυ!!
Ειρήνη μου δείχνει φανταστική!!!Στο σπίτι μας πάντως δε θα προλάβει να μπει σε γλυκό, θα τη φάμε όλη με το κουτάλι!!!Τέλεια!!!
Φιλιά πολλά!!!
Φαίνεται φοβερή ,οχι απλως τα σπαει σκονη και θρυψαλα τα κανει..πραγματικος πειρασμός ,αντε και τη λιγουρευτηκα τωρα,φιλια καλο βραδυ.
Ειρηνάκι, άμα τη βάλω σε σιλικονουχες θήκες για παγάκια και τις κάνω καραμελίτσες λες να γίνουνε ??? πιστεύω οτι θα βρούμε σιγά-σιγά να ταιριάζει σε πολλά γλυκά γιατι η συνταγή φαίνεται φοβερη!!!! Ευχαριστούμε πολύ !!!!!
πολλές πολλές φιλούπες !!!
Ειρηνάκι μου είναι τέλεια!!!!!!!!!!
Δεν θα μείνει σταγόνα όταν την φτιάξω!!!!Μέσα από το βάζο με το κουτάλι θα την καταναλώσουμε!!!
Φιλιά!!!
para poly epikindino!!!
=)
ouf Thee mou, tha ithela na imouna sto spiti twra kai oxi sto sxoleio na to ftiaksw amesos!
καλημέρα Ειρήνη..αγαπώ σοκολάτα..
Τη λατρεύω!
Δεν χρειάζεται τόσο βούτυρο,προσθέστε το μισό και θα με θυμηθείτε.
Δεν χρειάζεται τόσο βούτυρο,προσθέστε το μισό και θα με θυμηθείτε.
καληπέρα!
θέλω την βοήθειά σας!!!
πήγα να κάνω την καραμέλα, αλλά έκανα μια βλακεία!!!
τα έκανα όλα κατά βήμα, αλλά φοβήθηκα στο τέλος μήπως δεν γίνει πηχτή η καραμέλα (μου φάνηκε λίγο ρευστή) και έβαλα κι άλλη ζάχαρη (λίγο λιγότερο από 1 φλυτζάνι. Την έβαλα λίγο στην φωτιά ξανά την καραμέλα αλλά η ζαχαρη δεν έλιωσε και νιώθεις τους κόκκους της μέσα στην καραμέλα! sos!! τι μπορώ να κάνω για να μην την πετάξω? μπορώ να την βάλω πάλι στην φωτιά μήπως και λιώσει? καμιά άλλη ιδέα please?? έκανα και πολύ κ δεν θέλω να την πετάξω...
Φίλη-ε ανώμυμε, σύμφωνα με την συνταγή έχεις βάλει μισή ποσότητα ζάχαρης επιπλέον που είναι πράγματι αρκετή. Αν την ξαναβάλεις στην φωτιά για να λιώσει η ζάχαρη, ίσως σκουρύνει πολύ. Στην θέση σου θα επιχειρούσα να προσθέσω λίγη - λίγη, την μισή ποσότητα κρέμας γάλακτος και την μισή ποσότητα βουτύρου που αναγράφονται στην συνταγή. Θα το ξαναέβαζα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Ίσως έτσι διορθωθεί η σάλτσα καραμέλας.
Καλή επιτυχία.
Post a Comment