Saturday, 25 May 2013
Κερασόπιτες ατομικές
Τα κεράσια έκαναν την εμφάνισή τους και δεν με άφησαν ασυγκίνητη!
Οι επιλογές πώς να τα αξιοποιήσω πολλές, και οι ιδέες μου για γλυκές κερασένιες απολαύσεις αρκετές!
Αυτή τη φορά επέλεξα να φτιάξω ατομικές κερασόπιτες, πολύ εμφανίσιμες και πάρα πολύ νόστιμες.
Τραγανή ζύμη και ζουμερή γέμιση, ένα υπέροχο γλυκάκι γι αυτήν την εποχή!
Δοκιμάστε τες, θα τις λατρέψετε!!
Υλικά για 12 κομμάτια:
Για τη ζύμη:
355 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. ζάχαρη άχνη
155 γρ. παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια
6-8 κουταλιές νερό παγωμένο
μια τσιμπιά αλάτι
Για τη γέμιση:
450 γρ. κεράσια πλυμένα καλά και καθαρισμένα (χωρίς κουκούτσια)
5 κουταλιές ζάχαρη
4 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Για το άλλειμα:
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
Τις φτιάχνουμε:
Ανάβουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο, την ζάχαρη άχνη, το αλεύρι και το αλάτι. Δουλεύουμε την ζύμη με ένα πιρούνι, ώστε να γίνει ψιχουλιαστή.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό, ζυμώνοντας με το χέρι μας. Θέλουμε να πετύχουμε ένα εύπλαστο ζυμαράκι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μπάλες. Η μια θα είναι το 1/3 της ζύμης και η άλλη τα 2/3.
Παίρνουμε την περισσότερη ζύμη (τα 2/3) και τη χωρίζουμε σε 12 μπαλίτσες.
Με ένα πλάστη ανοίγουμε στρογγυλά φύλλα, με διάμετρο τόση ώστε να καλύψουμε την βάση και τα τοιχώματα των υποδοχών στο μαφινοταψάκι μας, και στρώνουμε την ζύμη στις υποδοχές ώστε να έχουμε 12 «κυπελάκια»
Ετοιμάζουμε την γέμιση:
Βάζουμε σε ένα μπολ τα κεράσια από τα οποία έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
Μοιράζουμε το μείγμα στις υποδοχές με τις ζύμες (κυπελάκια).
Παίρνουμε την υπόλοιπη ζύμη (το 1/3) και ανοίγουμε λεπτό φύλλο.
Αυτό το φύλλο θα το χρησιμοποιήσουμε για να σκεπάσουμε τις κερασόπιτες.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι γι αυτό, όπως: Να κόψουμε λεπτές λωρίδες και να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο που να μοιάζει με δίχτυ (όπως στη πάστα φλώρα), να κόψουμε διάφορα σχήματα με κουπ πατ π.χ αστεράκια, καρδούλες κλπ. ή να ανοίξουμε λεπτά στρογγυλά φύλλα για να σκεπάσουμε τις κερασόπιτες.
Αν επιλέξουμε τον τελευταίο τρόπο θα πρέπει να τρυπήσουμε την επιφάνεια σε 2-3 μεριές με ένα πιρούνι ή ένα μαχαιράκι, για να μη ξεχειλίσει η γέμιση και για να παίρνει αέρα.
Τοποθετούμε το ταψάκι στο ψυγείο για 1 ώρα.
Βγάζουμε το ταψάκι από το ψυγείο και με ένα πινέλο αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό τις επιφάνειες της ζύμης στις κερασόπιτες.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 170 βαθμούς, ώσπου να ροδίσουν επιφάνεια και βάση (ψήσιμο πάντα ανάλογα με τον φούρνο μας).
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!!!
Ελένη Κ.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
48 comments:
πολύ ωραίες και νόστιμες...να σαι καλά ..
καλώ την βιβή να μας τις μοιράσει...χαχαχχα ξέρει μόλις δει τα κεράσια..χαχαχχααα
Καλημέρα!
Εντυπωσιακές και λαχταριστές οι κερασόπιτες! Η κερασιά στο περιβόλι μας όπου να' ναι θα αρχίσει να μας χαρίζει τα κερασάκια της, οπότε θα έχουμε αφθονη πρωτη ύλη για να τις δικιμάσω!
Καλό Σαββατικύριακο!
Καλημέρα καλονοικοκυράδες μου...
Ελενάκι,η κατάστασή σου είναι πλέον σοβαρή..Εχ'ς ξυφυγ ντιπ λέμε...
Τι ωραίο γλυκό και πόσο όμορφη παρουσίαση...!!!
Παίρνω το αναλογούν και κανα δυό ακόμα στα κλεφτά...
φιλιά πολλά και καλό ΣΚ σε όλες σας...-:))
Tς τς τς τς ...Ημαρτον! Με κολάζεις κορίτσι μου αλλά για να καταπιαστώ να το φτιάξω δεν νομίζω..το αφήνω για τις προκομμένες!
Παίρνω από εδώ και πολύ μου είναι!
Ελενάκι μου να είσαι καλά!
Φιλιά σε όλα τα κορίτσια μου!!
Αχ, φαίνονται τόσο λαχταριστές!!!
Τις λιμπίστηκα, βρε παιδί μου!!! Πώς το λένε???!!!
;-)
Φιλάκια πολλά!!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!!
Eλενάκι μου τι να πω??
Ρισπέκτ και σπίτσλες!!
Παίρνω κι εγώ το αναλογούν που πήρε η Βιβή συν ένα ακόμη, και σου εύχομαι ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!
Πολλά φιλάκια!
Λιμπιστικές οι κερασόπιτες, ό,τι πρέπει για ...όλες τις ώρες!!!
Σε ευχαριστώ πολύ Παναγιώτη μου!!!
Νίκη μου και εγω τα κεράσια απο τη δικιά μας κερασιά τα μάζεψα.Να τις δοκιμάσεις τις κερασόπιτες είναι καταπληκτικές!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλιά!
Βιβίκα μου παίρνεις το αναλογούν και κανα δυό ακόμα όπως είπες και αν τελειώσουν εδώ είμαστε πάλι!!!
Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσαν!!!
Σε ευχαριστώ πολύ, φιλάκια πολλά!
Σμουτς!!!
Γιαγιά Αντιγόνη πάρε όσες θέλεις όσο προλαβαίνεις!!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Πολλά φιλιά!
Γιάννα μου που να τις δοκιμάσεις κιόλας!!!!Σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια πολλά!
Ελενάκι μου να πάρεις και συ το αναλογούν και όπως ανέφερα και παραπάνω στη Βιβή όταν τελειώσουν εδώ είμαστε πάλι!!!
Ευχαριστώ πολύ πολύ!!!!
Φιλάκια πολλά!!!
Σμουτςςς!!!
Μαρθούλα μου συμφωνώ, τρώγονται όλες τις ώρες!!!Σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλιά πολλά!
Πραγματικά,έργα τέχνης τά κερασοπιτάκια σου Ελένη μου!!Σκέτη γλύκα!!Νά είχα ένα!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!
Απλά Τέλεια!!
Σε ευχαριστώ πολύ Dimi μου για τα καλά σου λόγια!!!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Φιλάκια πολλά!
Σε ευχαριστώ πολύ Βικάκι μου!!!
Φιλάκια!
Τί νοστιμιές είναι αυτές;;;; Ελένη μου έγραψες ή μάλλον ζωγράφισες!!! Γλυκό της εποχής, νοστιμότατο και πανέμορφο!!
Ελενη μου πολυ γουτσου γουτσου οι κερασοπιτουλες σου γεια στα χερια σου!
Καλο ΣΚ φιλακια πολλα!!!
Τι ωραίο γλυκάκι είναι αυτό; Ξεφεύγει από τα συνηθισμένα κερασογλυκάκια! Καλή Κυριακή Ελένη μου και σε όλα τα κορίτσια! :)
¸.•°❤❤⊱彡
M A R A V I L H O S O!!!!
Bom fim de semana!
彡❤❤ Beijinhos
Δεν παίζονται τα κερασοπιτάκια σου Ελένη μου!!!!
Απλά υπέροχα!!!! Μπράβο και πάλι μπράβο!
Πολλά φιλιά!
Γλυκιά,ζηλευτή η πρόταση με τις κερασόπιτες,Ελένη!
Μια πιτούλα κλέβω για τον καφέ μου!
Φιλιά!
Δεν έχω φάει ποτέ κερασόπιτα:(
Ελένη, δεν πιστεύω να έφαγαν όλες τις κερασόπιτες η Έλενα και η Βιβή;;!! Ελπίζω να άφησες μερικές και για μένα!! Σκοπεύω να τις συνοδεύσω με παγωτακι βανίλια. Άπαιχτες!!!!
Καλό απόγευμα.
πω πω μου άνοιξες την όρεξη και είμαι σε διαδικασία να χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης μέχρι τέλους!
Δεν πειράζει Ελένη, φάτε μάτια ψάρια!
Πολύ όμορφες σε εμφάνιση πρώτα από όλα! Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι πεντανόστιμες!
Καλή εβδομάδα:)
Υπεροχα και πολύ νόστιμα πρέπει να είναι!!!!!
Φιλάκια!
Μα αυτά είναι κερασένια αριστουργήματα!!!
Έτσι γλυκιά να είναι η εβδομάδα σου!
Φιλιά!
Πανέμορφο κερασογλυκάκι!
Φτιαγμένο με τόση επιμέλεια που λυπάσαι να το φας!
Φιλιά πολλά Ελενάκι και καλή εβδομάδα!
Τα αγαπημένα μου φρούτα! Και σε γλυκό ακόμα καλύτερα!
Ελένη μου υποκλίνομαι!!!!!
Είναι απίθανα και η παρουσίαση εξαιρετική!!!!!
Φιλιά πολλά!!!
Σε ευχαριστώ πολύ Κική μου χαίρομαι που σου άρεσαν!
Πολλά φιλιά!!!
Σε ευχαριστώ πολύ Γωγούλα μου, μου άρεσε πολύ που τις βρήκες γούτσου γούτσου!!!!
Φιλάκια πολλά!
Σε ευχαριστώ πολύ Εφούλα μου!!!
Φιλιά πολλά!
Σε ευχαριστώ πολύ Magia!!!
Φιλιά πολλά!
Σε ευχαριστώ πολύ Silena μου!!!
Φιλιά πολλά!
Σε ευχαριστώ πολύ Ελένη μου, μπορείς να πάρεις όσες θέλεις!!!
Φιλιά πολλά!
Χρυσούλα μου αξίζει να τις δοκιμάσεις είναι καταπληκτικές!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!!!
Φιλιά πολλά!
Ειρήνη μου κι όμως...τις έφαγαν αλλά ετοιμάζεται δεύτερη δόση!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!!!
Φιλιά πολλά!
Marianth μου μόλις χάσεις τα κιλά φτιάξτε τες είναι τέλειες!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!!!
Φιλιά πολλά!
Μαράκι μου είναι πράγματι νοστιμότατες!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!!!
Φιλιά πολλά!
Katrina μου είναι νοστιμότατες!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!!!
Φιλιά πολλά!
Σε ευχαριστώ πολύ Μαιρόύλα μου για τα καλά σου λόγια!!!
Φιλιά πολλά!
Σε ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου χαίρομαι που σου άρεσαν!!!
Φιλιά πολλά!
Σε ευχαριστώ πολύ Κική μου!!!
Φιλιά πολλά!
Σε ευχαριστώ πολύ Βασάκι μου, να σαι καλά!!!
Φιλιά πολλά!
Post a Comment