Tuesday 17 September 2013

Παντεσπάνι βουτύρου


Στην σημερινή μας ανάρτηση θα σας δείξω ακόμα μια συνταγή για παντεσπάνι.
Το παντεσπάνι αυτό διαφέρει από τα συνήθη, καθώς περιέχει λιπαρή ουσία, η οποία μπορεί να είναι βούτυρο αγελάδας, μαργαρίνη με βούτυρο, ή μαργαρίνη.
Συνήθως προτιμώ μαργαρίνη με βούτυρο ή μαργαρίνη όταν το φτιάχνω, για ελαφρύτερη γεύση.
Με την συνταγή αυτή έχουμε ένα σταθερό παντεσπάνι, που δεν ξεφουσκώνει εύκολα και κόβεται καλύτερα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όπου χρειάζεται ένα παντεσπάνι.
Είναι εύκολο στην εκτέλεση και νόστιμο στην γεύση.
Σε αυτή μας την ανάρτηση, σας δίνω επίσης συμβουλές και μυστικά , για ένα επιτυχημένο και σωστά κομμένο παντεσπάνι. Ακολουθείστε τες και πιστεύω θα φτιάξετε το καλύτερο παντεσπάνι!!
Πάμε να δούμε τι κάνουμε!

Θα χρειαστούμε:
5 μεγάλα αυγά
130 γρ. ζάχαρη απλή
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3/4 κουταλιάς μπαίκιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι κρεμόριο
80 γρ. βούτυρο αγελάδας ή μαργαρίνη ή μαργαρίνη με βούτυρο
2 μασουράκια άρωμα βανίλιας ή 1 κουταλιά υγρή βανίλια
Στην πράξη:
Βγάζουμε νωρίτερα τα αυγά από το ψυγείο, έτσι ώστε να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ, το αλάτι και τα δύο μασουράκια βανίλιας. Αν χρησιμοποιήσουμε υγρή βανίλια, θα την προσθέσουμε στο μείγμα όταν ανακατέψουμε τους κρόκους με την μαρέγκα.
Λιώνουμε το βούτυρο ή την μαργαρίνη σε κατσαρολίτσα. Αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24 εκατοστά.
Στο μπολ του μίξερ ή σε μεγάλο μπολ όπου θα χρησιμοποιήσουμε το μίξερ χειρός, ρίχνουμε τα ασπράδια των αυγών. Χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα ν' αφρατέψουν.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε στην μαρέγκα το κρεμόριο.
Ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ στο δυνατό και προσθέτουμε σταδιακά την ζάχαρη.
Χτυπάμε δύο τρία λεπτά ακόμη, ώστε να έχουμε μια μαρέγκα αφράτη, που θα κάνει μύτες.
Κατεβάζουμε πάλι την ταχύτητα του μίξερ στο μέτριο, και προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους.
Μόλις ανακατευθούν εντελώς οι κρόκοι με την μαρέγκα, σταματάμε το μίξερ.
Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα, ρίχνουμε εναλλάξ στο μείγμα το αλεύρι και το λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη.
Διπλώνουμε με απαλές, κυκλικές κινήσεις το αλεύρι και αφού ανακατευτεί καλά, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο με τον ίδιο τρόπο. Αυτό βοηθά να μην ξεφουσκώσουν τ' αυγά μας.
Αφού τελειώσουμε με τα υλικά μας, έχοντας ένα ομοιογενές μείγμα, το ρίχνουμε στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει.

Ψήνουμε το παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 25-30 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Βυθίζουμε την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του παντεσπανιού. Αν βγει καθαρό, το παντεσπάνι μας είναι έτοιμο.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για πέντε λεπτά στο ταψάκι.

Το αναποδογυρίζουμε πάνω σε σχάρα μπισκότων και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Το καλύπτουμε γύρω γύρω με πλαστική μεμβράνη, για να μην στεγνώσει ώσπου να χρησιμοποιηθεί.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1) Ο καλύτερος τρόπος για να ενσωματώσουμε το αλεύρι με τα χτυπημένα αυγά, είναι να το κοσκινίσουμε με ένα μεγάλο σουρωτήρι, ώστε να πέφτει σαν βροχή.

Συγχρόνως ενώνουμε το αλεύρι αυτό με το μείγμα των αυγών, με σπάτουλα ή κουτάλι.
2) Το παντεσπάνι αυτό, είναι πιο σταθερό από εκείνο που δεν περιέχει βούτυρο και δεν κάθεται εύκολα. Όμως είναι πιο στεγνό. Γι΄ αυτό όταν το χρησιμοποιούμε σε τούρτες ή παρεμφερείς συνταγές, όπου συνήθως υγραίνουμε το παντεσπάνι, θα φροντίσουμε να το βρέξουμε αρκετά με κάποιο ελαφρύ σιρόπι, ώστε να παραμείνει μαλακό. Στο σιρόπι αν θέλουμε, προσθέτουμε κονιάκ, κάποιο λικέρ ή κάποιου άλλου είδους αλκοόλ. Βελτιώνει την γεύση του και λειτουργεί συγχρόνως σαν συντηρητικό.
Στην συγκεκριμένη δόση και μέγεθος, το παντεσπάνι, μπορεί να κοπεί σε τρεις δίσκους, ακόμα και τέσσερις.
3) Για να κάνουμε ευκολότερο το κόψιμο ενός παντεσπανιού, κάνουμε το εξής:
Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε γύρω γύρω στο πλάι, ένα αυλάκι, βάθους 2 εκ. περίπου, ξεκινώντας από ένα σημείο κοντά στην κορυφή του παντεσπανιού. Το πάχος κάθε δίσκου εξαρτάται από το πόσο θέλουμε εμείς να είναι.
Περνάμε μια γερή κλωστή και μακριά κλωστή μέσα στο αυλάκι αυτό, κρατώντας από μία άκρη σε κάθε μας χέρι.
Σιγά σιγά φέρνουμε τις δύο άκρες την μία κοντά στην άλλη, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.

Διασταυρώνουμε τις δύο άκρες ως το σημείο που θα καταλάβουμε ότι ο πρώτος δίσκος του παντεσπανιού έχει διαχωριστεί εντελώς από το υπόλοιπο.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, και για τους υπόλοιπους.
Έτσι οι δίσκοι κόβονται όσο το δυνατόν πιο ισόπαχοι.
4) Το παντεσπάνι μας θα βγει πιο εύκολα από το ταψάκι που ψήθηκε, αν έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί τον πυθμένα του ταψιού.
Το αντικολλητικό χαρτί, θα έχει το μέγεθος του πυθμένα του ταψιού και θα είναι βουτυρωμένο και αλευρωμένο.
Κατόπιν ρίχνουμε το μείγμα του άψητου παντεσπανιού και ψήνουμε όπως αναφέρουμε παραπάνω.
Καλή επιτυχία!!
Ειρήνη Ε.

24 comments:

Selcouth said...

Ιδιαιτέρως χρήσιμη η ανάρτησή σου Ειρήνη μου! Την κρατάω στ' αγαπημένα για όποια επόμενη φορά τη χρειαστώ! Εκείνο που δεν έχω καταφέρει, είναι να υπολογίσω σωστά πόσο σιρόπι χρειάζεται, με αποτέλεσμα ή να του βάζω τόσο πολύ που να μου διαλύεται ή λίγο και να μην έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Θα τη βρω την άκρη, πού θα μου πάει!
Να έχεις μια όμορφη μέρα!

mia maria said...

Πω πω τι ωραίο που σου έγινε! Φουσκωτό φουσκωτό!

Notoula said...

Πολύ ωραίο και πρέπεθ να είναι και μυρωδάτο!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου στα παντεσπάνια δεν σε φτάνει καμία μας!
Το σοκολατένιο παντεσπάνι σου έχει κάνει θραύση, είμαι σίγουρη ότι και τούτο, το βουτυράτο, θα γίνεται εξαιρετικό!
Φιλιά πολλά!

Ερμιόνη said...

Εξαιρετικά χρήσιμη ανάρτηση που πραγματικά δεν αφήνει περιθώρια αποτυχίας!
Ομολογώ βέβαια ότι λόγω χρόνου καταφεύγω στη λύση του έτοιμου, αλλά σίγουρα το σπιτικό θα είναι μακράν ανώτερο σε γεύση!
Φιλιά

DIMI said...

Καλημέρα Ειρήνη μου!!!!Πώ πώ!!!Τέλειο τό παντεσπάνι σου!!!Καί έγινε,φουσκωτό,φουσκωτό!!!Προτιμώ τό σπιτικο,από τό έτοιμο!!Αλλη γεύση!!!Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!

Silena said...

Πολύ αναλυτική παρουσίαση Ειρήνη!!!!!! Σίγουρα θα είναι πεντανόστιμο!!!
Καλό υπόλοιπο ημέρας!

SpIrToKoYto said...

Εξαιρετικό...!!!
Οπως και το σοκολατένιο που έχω φτιάξει...
( παρακαλέιται το συνμέλος Ειρήνη να θέσει στη διάθεση του βλογ και τις λοιπές φωτό που σίγουρα θα υπάρχουν,προς επεξεργασία κλπ κλπ του γνωστού σκοπού...)
Καλημέρες και φιλιά σε όλες σας..._:))

Vasia b. said...

Ειρήνη μου, σου έγινε τέλειο!!!!
Και το σοκολατένιο αλλά και αυτό είναι καταπληκτικά !!!!
Θα συμφωνήσω με την Έλενα....στα παντεσπάνια είσαι Νο1 !!!!!
Φιλιά!!!!!!

mm_skg said...

Ισως απο τα πιο σταθερα παντεσπανια για βαση τουρτας, η λεγομεη παστα τζενοβεζε, θελει μονο λιγο προσοχη στον τροπο με τον οποιο θα ενσωματωθει το βουτυρο για να μην ξεφουσκωσει το μιγμα! Υπεροχο εγινε Ειρηνη μου και πολυ χρησιμες οι συμβουλες σου, οπως παντα!
Φιλια!

Roula Tofea said...

Υπέροχο σου έγινε Ειρηνάκι!!!
Τόσο φουσκωτό και αφράτο.
Φιλάκια.

Tante Kiki said...

Έγινε καταπληκτικό Ειρήνη πολύ φουσκωτό και πολύ αφράτο!! Πολύ χρήσιμο το σημερινό σου ποστ!!!
Καλή συνέχεια!

Anonymous said...

Τέλεια ανάρτηση!
Έχω επιχειρήσει να φτιάξω παντεσπάνι 2 φορές αλλά και τις 2 φορές ήταν αποτυχία...

Helen Gr said...

Πολύ χρήσιμη η πρότασή σου, Ειρήνη!
Φαίνεται πολύ αφράτο και φουσκωτό, τέλειο! Κρατώ υη συνταγή.
Φιλιά

ΤΟ ΠΛΕΧΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ said...

και θα εψαχνα για μια συνταγη παντεσπανιου μεσα στις μερες!να ρωτησω ομως πρωτα:το κρεμοριο τι ακριβως ειναι;μπορω να το αντικαταστησω με κατι αλλο ή αν δεν μπει δημιουργει προβλημα στην συνταγη;φιλια πολλα

Δημιουργία said...

Όμορφο και φουσκωτό, το κόλπο με την κλωστή δεν το έχω καταφέρει ακόμα, το κόβω με ένα μεγάλο μαχαίρι.

Ειρήνη Ε. said...

Πλεχτό μπισκότο, το κρεμόριο θα το βρεις πολύ εύκολα στα σούπερ μάρκετ, μαζί με το μπαίκιν πάουντερ και άλλα παρόμοια διογκωτικά. Συνήθως πωλείται σε μικρά, γυάλινα βαζάκια. Καλό θα ήταν να το βάλεις. Λειτουργεί πολύ καλά στην συνταγή αυτή. Αλλιώς, αύξησε το μπαίκιν πάουντερ, στην μία κουταλιά της σούπας. Καλή επιτυχία.

mari beika said...

Το παντεσπάνι είναι τέλειο!! μπράβο!! και οι συμβουλές πάρα πολύ χρήσιμες, ευχαριστούμε πολύ.
Φιλιά.

Mary said...

ΤΕΛΕΙΟ!!!
Φουσκωτό και με τη γεύση του βουτύρου ό,τι καλύτερο!

Φιλάκια!!!

Ζουζού said...

Φαίνεται υπέροχο!!! Μπράβο, γεια στα χέρια σου Ειρήνη!!!

Maria B. said...

Χρυσοχέρικο Ειρηνακι μου, περιμένουμε και την τουρτιτσα που γίνεται το παντεσπανι !!! φαντάζομαι θα είναι υπέροχη !

πολλά πολλά φιλιά !!!

Υ.Γ. το χρώμα του είναι φοβερο !!!

Elliniko Xreos sti Gastronomia said...

Λάτρεψα το κολπάκι με τη κλωστή! Σωστό Αλφάδι!

Eleni said...

Ειρήνη μου στα παντεσπάνια δε παίζεσαι!!!!!Καταπληκτικό και μάλιστα αφράτο αφράτο!!!
Φιλάκια!!!

margarita said...

Το έκανα προχθές ενα απο καλυτερα και πιο σταθερα παντεσπάνια!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...