Monday 18 November 2013

Κουλουράκια με σοκολάτα και μαστίχα


Η ιδέα γι αυτά τα κουλουράκια προέκυψε, όταν πριν αρκετό καιρό αγόρασα σοκολάτα με γεύση μαστίχας.
Θα θυμάστε σε παλαιότερη συνταγή που την χρησιμοποίησα για να φτιάξω ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο γλάσο σοκολάτας, για το κέικ με γλυκό περγαμόντο.
Αυτά τα δύο υλικά, η μαστίχα δηλαδή και η σοκολάτα, δένουν καταπληκτικά μαζί. Θέλησα λοιπόν να τα συνδυάσω σε κάποια διαφορετική συνταγή.
Και ιδού το αποτέλεσμα!! Μοσχοβολιστά, σοκολατένια κουλουράκια, με το άρωμα της μαστίχας!
Από αυτά, που αγαπάμε να βουτάμε και να ξαναβουτάμε στο καφεδάκι μας!
Φανταστική η γεύση της σοκολάτας!
Αλλά η μαστίχα, αυτό το εκπληκτικό, αρωματικό προϊόν της ελληνικής γης, είναι που ξεχωρίζει!!!
Πόσο τυχεροί είμαστε αλήθεια, που η πατρίδα μας έχει το προνόμιο να "μοσχοβολά" από το απαράμιλλο άρωμά της;;!!!!
Τα κουλουράκια μου προτιμώ να τα φτιάχνω σχετικά μικρά. Σαν μικρές, αρωματικές, λιχούδικες μπουκίτσες!!!
Πάμε να τα φτιάξουμε και μαζί!

Θα χρειαστούμε:
870 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
1 κουταλιά μπαίκιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα μαγειρική
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σκούρα, λιωμένη
2 αυγά ολόκληρα
4 κρόκους
200 γρ. ζάχαρη
250 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
3/4 ως 1 κουταλάκι κόκκους μαστίχας
ξύσμα από 1 λεμόνι
3-4 κουταλιές ψιλοκομμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)
Για το άλειμμα
1 αυγό
2 κουταλιές φρέσκο γάλα
1 κουταλιά λικέρ περγαμόντο, πορτοκάλι, ή λεμόνι
Στην πράξη:
Βγάζουμε την μαργαρίνη με βούτυρο και τα αυγά από το ψυγείο. Τα αφήνουμε εκτός ψυγείου, να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Μπορούμε αντί της μαργαρίνης με βούτυρο, να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο γάλακτος, αν θέλουμε τα κουλουράκια μας να έχουν πιο έντονη γεύση βουτύρου.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια από 4 αυγά. Κρατάμε χωριστά τους κρόκους, τους οποίους και θα χρησιμοποιήσουμε.
Τα ασπράδια που περίσσεψαν δεν τα πετάμε. Τα φυλάμε κλεισμένα σε κουτί στο ψυγείο, όπου διατηρούνται ως και μία εβδομάδα περίπου. Φτιάχνουμε με αυτά ελαφριές ομελέτες, γλυκές μαρέγκες κ.α.
Στο μπολ του μίξερ μας ή σε μεγάλο μπολ, αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ χειρός, βάζουμε την μαργαρίνη. Την χτυπάμε μόνη της σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, για 3-4 λεπτά, ν΄αφρατέψει.
Προσθέτουμε και την ζάχαρη και χτυπάμε ακόμα 6-8 λεπτά περίπου, ως το μείγμα να αφρατέψει καλά.
Προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν και μετά τα ολόκληρα αυγά. Ρίχνουμε και το ξύσμα λεμονιού.
Συνεχίζοντας το χτύπημα ενσωματώνουμε στο μείγμα και την λιωμένη κουβερτούρα.
Σταματάμε το μίξερ. Αν προσθέσουμε ψιλοκομμένα αμύγδαλα, τα ρίχνουμε τώρα στο μείγμα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ή κουτάλι.
Αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη.
Χτυπάμε στο μούλτι την μαστίχα με λίγη ζάχαρη, να γίνει σκόνη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπαίκιν πάουντερ, την μαγειρική σόδα, την μαστίχα και το αλάτι.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, στο μείγμα της χτυπημένης μαργαρίνης. Ίσως χρειαστεί λιγότερο από την προτεινόμενη ποσότητα ή αντιθέτως, λίγο περισσότερο αλεύρι.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μέτρια και να μην την ζυμώσουμε πολύ. Ίσα ίσα, να ενωθούν καλά τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα.
Στρώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου μας με αντικολλητικό χαρτί.
Πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε σχήματα που μας αρέσουν. Τα βάζουμε μέσα στο ταψί.

Χτυπάμε σε μπολ τα υλικά του αλείμματος. Με πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια μας.
Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 220 βαθμούς Κελσίου. Μόλις σβήσει το λαμπάκι της κουζίνας μας, κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε μέσα το ταψί με τα κουλουράκια και ψήνουμε για 15 λεπτά, στην μεσαία θέση.
Αφού βγάλουμε τα κουλουράκια από τα φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Τα φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!!
Ειρήνη Ε.

17 comments:

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ειρήνη μου... πρέπει να έγιναν υπέροχα τα κουλουράκια... σοκολάτα και μαστίχα... όνειρο!!!!
Γεια στα χέρια σου και καλή εβδομάδα!!!

mia maria said...

Πολύ όμορφα! Σοκολάτα και μαστίχα μαζί, ωραία ιδέα! Φαντάζομαι θα μοσχομύρισε το σπίτι!
Καλή εβδομάδα :)

Unknown said...

Καλημέρα με εκπληκτικά κουλουράκια απ΄ότι βλέπω με εξαιρετικά υλικά και ότι πρέπει για το καφεδάκι μου...
Μπράβο Ειρηνάκι καλή εβδομάδα να έχεις...

SpIrToKoYto said...

Ειρηνάκι μου,επειδή λατρεύουμε και μαστίχα και σοκολάτα,στα κουλουράκια σου λέμε ναι αβλεπί...

Καλημέρες και φιλιά σε όλες σας...-:))

Selcouth said...

Αν και λίγη τη βλέπω τη μαστίχα, θα τα προτιμήσω σκέτα σοκολατένια! Σλουρπ! Ωραιότατα Ειρήνη μου! Λέω να τα φτιάξω σύντομα για να τα παίρνω στη δουλειά.
Καλή και χαρούμενη εβδομάδα να έχεις!

Beauty Follower said...

Το άρωμα & η γευση της μαστίχας μου αρεσουν πάρα πολύ!

http://beautyfollower.blogspot.gr/

paraxeno pirouni said...

Μπράβο, πολύ ωραία ιδέα! Σοκολάτα λιωμένη σε κουλουράκια (όχι cookies) δε νομίζω πως έχω ξαναδεί.
Τώρα για τη μαστίχα, συμφωνώ απολύτως. Και αρωματική και ευεργετική!
Εκείνη τη σοκολάτα υγείας με μαστίχα που είχε βγει όμως δυστυχώς δεν την έχω ξαναδεί στο σ/μ... Ίσως πρέπει να κοιτάξω καλύτερα.
Καλό μεσημέρι και καλή βδομάδα εύχομαι!

Vasia b. said...

Υπέροχα κουλουράκια με πολύ αγαπημένα υλικά!!Σοκολάτα και μαστιχα πω πω μοσχοβολια!!!
Γεια στα χέρια σου Ειρήνη!!
Πολλά φιλιά και καλη εβδομάδα!!!

Maria B. said...

Μμμμμμμμ ! σοκολάτα και μαστίχα ?? θα πρέπει να είναι υπέροχα !!! παίρνω Ρηνάκι μου για το απογευματινό μου καφεδάκι και σε φιλώ πολύ πολύ.

Καλό απόγευμα και καλή βδομάδα !!

Anonymous said...

Καλησπέρα! Να φανταστώ τη μαστίχα την προσθέτουμε ΠΡΙΝ το αλεύρι κοπανισμένη σε σκόνη;;;

Roula Tofea said...

Πωπω Ειρήνη, πρέπει να είναι πολύ νόστιμα αυτά τα κουλουράκια!!!
Στην λίστα λοιπόν.... Φιλάκια και καλή βδομάδα.

DIMI said...

Μμμμμ!!!Μέχρι εδώ μοσχομύρισαν τά μαστιχένια σου κουλουράκια Ειρήνη μου!!!Πολύ ωραία συνταγή!!!!Νά κεραστώ ένα??Τό ζήλεψα!!!!!Καλή εβδομάδα!!!!Φιλάκια!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι δεν έχω δοκιμάσει τον συνδυασμό μαστίχας-σοκολάτας, αλλά πρέπει να δένουν υπέροχα μεταξύ τους φαντάζομαι!
Λαχταριστά τα κουλουράκια σου!
Φιλιά, καλή βδομάδα!!

ΕΛΕΝΑ said...

Aνώνυμη/ε έχεις δίκιο!
Ο δαίμων του τυπογραφείου μας έφαγε την μαστίχα.
Το συμπληρώσαμε!
Σε ευχαριστούμε για την παρατήρηση.
Καλή βδομάδα!

Eleni said...

Ειρήνη μου τα κουλουράκια σου σήμερα τα ζήλεψα δείχνουν υπέροχα και μοσχοβοληστά.Το συνδυασμό σοκολάτα μαστίχα τον έχω δοκιμάσει και είναι άπαιχτος!!!Τέλεια συνταγούλα!
Φιλάκια πολλά!!!

Ερμιόνη said...

Σοκολάτα, λεμόνι και μαστίχα μαζί;
Να πω ότι με πέθανες και λίγο θα είναι!
Φοβερή έμπνευση και συνταγή που επιβάλλεται να δοκιμαστεί!
Φιλιά πολλά!

Μarion, said...

Αφού είναι σοκολατένια θα μ αρέσουν
Ωραία τα έκανες Ειρήνη μου και η μαστίχα θα τα κάνει πολύ νόστιμα.


Φιλιά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...