Wednesday 20 November 2013

Μπάμιες στην κατσαρόλα


Οι μπάμιες είναι ένα λαχανικό που ή το λατρεύει κανείς ή το αντιπαθεί.
Εμείς όμως τους έχουμε ιδιαίτερη εκτίμηση και γι΄ αυτό τις μαγειρεύω σχετικά συχνά.
 Όταν πρόκειται να τις φτιάξω μόνες τους ως λαδερό, προτιμώ να χρησιμοποιώ την κατσαρόλα.
Βέβαια μπορούν να γίνουν και στον φούρνο, αλλά έτσι ετοιμάζονται πιο γρήγορα.
Αυτό που φοβούνται πολλοί όταν μαγειρεύουν μπάμιες, είναι μήπως αυτές λιώσουν κατά το μαγείρεμα.
Όμως υπάρχει απλός τρόπος ώστε να μην μας συμβεί κάτι τέτοιο.
Διαβάστε προσεκτικά την συνταγή μας παρακάτω και θα μάθετε το πως!!

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό φρέσκες μπάμιες
2 μεγαλούτσικες πατάτες
4 μέτριες ντομάτες
250 ml. ντομάτα πουμαρό
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο
8-10 κλωνάρια μαϊντανό
μισό κουταλάκι κύμινο τριμμένο
μισό κουταλάκι δυόσμο ξερό
λίγη ρίγανη
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Πάμε να μαγειρέψουμε:
Καθαρίζουμε τις μπάμιες και τις βάζουμε σε τρυπητό, με μια λεκανίτσα από κάτω. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για μια ώρα, να βγάλουν τα πολλά υγρά τους. Κατόπιν, τις ξεπλένουμε καλά και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια. Τις βάζουμε σε μπολ με νερό, να μην μαυρίσουν.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες.
Καθαρίζουμε και τα σκόρδα. Τα κόβουμε το καθένα στα δύο ή αν μας αρέσει σε φετούλες.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Σε κατσαρόλα βάζουμε 1/2 έως 3/4 φλ. ελαιόλαδο. Το ζεσταίνουμε καλά και ρίχνουμε τις φέτες των κρεμμυδιών, μαζί με τις μπάμιες να σωταριστούν.
Προσθέτουμε τις πατάτες και τα σκόρδα, να σοταριστούν και αυτά, για 3-4 λεπτά.
Το σοτάρισμα βοηθά τις μπάμιες να παραμείνουν ολόκληρες και να μην διαλυθούν κατά το βράσιμο του φαγητού.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας το πουμαρό, τις πολτοποιημένες ντομάτες, τα μυρωδικά, μια πρέζα ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε τόσο νερό, όσο χρειάζεται να σκεπαστεί το φαγητό μας.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια πρώτη βράση.
Μειώνουμε την θερμοκρασία στο χαμηλό. Από την στιγμή αυτή και μετά, δεν ανακατεύουμε ξανά.
Να θυμόμαστε ότι, οι μπάμιες έχουν την τάση να κολλούν στον πυθμένα της κατσαρόλας. Για να μην συμβεί αυτό, κουνάμε πότε πότε την κατσαρόλα μας, δεξιά αριστερά και βέβαια προσέχουμε να μην μείνει το φαγητό χωρίς υγρά.
Αποφεύγοντας να ανακατέψουμε τις μπάμιες με κουτάλι ή κουτάλα, τις προστατεύουμε από το να διαλυθούν.
Η χαμηλή θερμοκρασία επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο. Οι μπάμιες πρέπει να σιγοβράζουν και όχι να κοχλάζουν, χάνοντας έτσι το φαγητό μας τα υγρά του πολύ γρήγορα.
Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει. Είναι έτοιμο όταν οι μπάμιες και οι πατάτες έχουν μαλακώσει και τσιμπιούνται με το πιρούνι. Η σάλτσα θα έχει μελώσει και τα κρεμμύδια θα είναι καλοψημένα.
Πέντε λεπτά πριν φθάσουμε στο σημείο αυτό, προσθέτουμε και τον μαϊντανό.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.
Αν θέλουμε δυο τρία λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από την φωτιά, προσθέτουμε λίγο ξύδι. Ταιριάζει στις μπάμιες και τις νοστιμίζει πολύ. Μην το παρακάνουμε όμως με το ξύδι, ένα κουταλάκι του γλυκού αρκεί, για ένα κιλό μπάμιες.
Καλή μας όρεξη!!
Ειρήνη Ε.

10 comments:

Selcouth said...

Κι εμένα μου αρέσουν πολύ οι μπάμιες Ειρήνη μου! Είτε στο φούρνο, είτε στην κατσαρόλα είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά. Δεν είχα πάρει χαμπάρι ότι κολλούν στην κατσαρόλα! Τώρα που το έμαθα, σίγουρα θα τις κολλήσω! Χα,χα,χα,χα!
Κύμινο και δυόσμο δεν βάζω, την επόμενη φορά όμως θα τις δοκιμάσω βάσει της δικής σου συνταγής!
Πολλές κι όμορφες καλημέρες

Unknown said...

Ανήκω και εγώ στους λάτρεις του είδους, με όποιο τρόπο κι αν μαγειρεύονται. Το μυστικό με το κούνημα της κατσαρόλας όντως σώζει από το να κολλήσουν στον πάτο! Νοστιμότατο το φαγάκι σου, καλώς σας βρήκα!

DIMI said...

Καλημέρα Ειρήνη μου!!!Μού αρέσουν πολύ οι μπάμπιες!!!Φανταστική η συνταγή σου!!!Καί μέ φετούλα,συνοδευτικό,μούρλια!!!!
Καλή συνέχεια!!!Φιλάκια!!!

Anonymous said...

Είμαι από τους φαν της μπάμιας! Ειδικά με το κοτοπουλάκι, μιαμ! Δεν ήξερα αυτό το κόλπο με το σωτάρισμα! Για να είμαι ειλικρινής δεν με νοιάζει να χυλώσουν οι μπάμιες, αλλά καλό να το ξέρει κανείς. Ευχαριστούμε!

Ελεάννα - www.foodaki.gr

Δημιουργία said...

Για να είμαι ειλικρινής εγώ τις θέλω αλλά με κοτόπουλο στο φούρνο, έτσι σκέτες δεν τις έχω μαγειρέψει ποτέ .Λες να τις δοκιμάσω?

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου και στην κατσαρόλα και στον φούρνο, τις αγαπάμε πολύ τις μπάμιες.
Εγώ δε ως τεμπέλα, μάντεψε ποιαν εκδοχή προτιμώ χα χα χααα
Φιλάκια, καλό βράδυ!

Ερμιόνη said...

Στην κατσαρόλα μαγειρεύει και η μαμά μου τις μπάμιες και είναι πραγματικά πολύ νόστιμες! Με μπόλικη σαλτσούλα, ιδανική για βούτες με φρέσκο ψωμάκι!
Μου αρέσει που έχεις βάλει και πατάτες Ειρήνη και που είναι και τόσο αρωματικές!
Φιλιά

Eleni said...

Ειρήνη μου και στη κατσαρόλα γίνονται καταπληκτικές, πεντανόστιμο φαγάκι!!!!Παίρνω ψωμάκι και έρχομαι!
Φιλιά πολλά!!!

Maria B. said...

Αμα τις βρώ τις τρώω, για να τις κάνω δεν το βλέπω οπότε θα περάσω από το σπίτι σου Ειρηνάκι μου να με κεράσεις ενα πιατάκι, έτσι για να πω ότι έφαγα και φέτος μπάμιες.
Σου έχουν σταθεί και ωραία, μπράβο !!!!

σε φιλώ πολύ πολύ

Tante Kiki said...

Από τα αγαπημένα μου φαγητά Ειρήνη που το εκτίμησα όταν μεγάλωσα!!!! Υπέροχο!!! Γεια στα χέρια σου!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...