Monday, 4 November 2013

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι


Έχουμε δώσει μέχρι στιγμής 2 συνταγές για μουστοκούλουρα, μια για τραγανά και μια για μαλακά.
Σήμερα ήρθε η σειρά για τα ενδιάμεσα !!!!
Η συνταγή είναι πολύ παλιά και είναι της μανούλας της φίλης μου της Νίκης, η οποία μας την χάρισε με πολλή αγάπη.
Πάμε να δούμε τι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε περίπου 60 στρογγυλά πεντανόστιμα κουλουράκια!!

Tα υλικά μας:
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα ελαιόλαδο
3/4 κούπας πετιμέζι
1+1/4 της κούπας νερό
¼ του κύβου μαγιά φρέσκια (5-6 γραμμάρια)
1 κοφτή κουταλιά σόδα
μισό κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 κοφτή κουταλιά κανέλλα τριμμένη
4 κούπες αλεύρι μαλακό, το μπλε για όλες τις χρήσεις (ένα κιλό και κάτι)
λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Στην πράξη:
Πριν ξεκινήσουμε, να διευκρινίσω δύο σημεία:
1) Όπου αναφέρουμε κούπα, είναι στο μέγεθος της κούπας του νες καφέ και όχι του τσαγιού.
2) Εάν δεν έχουμε πετιμέζι και έχουμε μόνο μούστο απλά κομμένο και πολύ ρευστό, βάζουμε 2 κούπες μούστο και δεν βάζουμε καθόλου νερό.
Πάμε τώρα να φτιάξουμε τα κουλουράκια μας!
Βάζουμε σε μια λεκάνη την ζάχαρη με το λάδι και τα ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το πετιμέζι και το νερό.
Τρίβουμε στο χέρι μας την μαγιά, την ρίχνουμε στην λεκάνη και την διαλύουμε στα υγρά που υπάρχουν.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός το αλεύρι, και τ’ ανακατεύουμε.
Μόλις ενωθούν όλα τα υλικά, αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι και να ζυμώνουμε. Θέλουμε να πετύχουμε μια ωραία μαλακιά ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Γι αυτό προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, προσέχοντας όταν φτάσουμε στην τελευταία κούπα, γιατί μπορεί να μην χρειαστεί όλο ή να χρειαστεί λίγο παραπάνω.
Αφήνουμε την ζύμη μόνο 5 λεπτά στην άκρη –αν την αφήσουμε περισσότερο φουσκώνει και τα κουλουράκια μας δεν θα μπορούν να κρατήσουν το σχήμα τους.
Παίρνουμε στα χέρια μας λίγη ζύμη σε μέγεθος ενός καρυδιού, ίσως και λίγο περισσότερο, και την πλάθουμε σε κορδονάκι.
Ενώνουμε τις δύο άκρες ώστε να δώσουμε στα κουλουράκια μας στρογγυλό σχήμα, πιέζοντας την ζύμη στο σημείο της ένωσης.
Μπορούμε φυσικά να δώσουμε στα κουλουράκια μας, όποιο σχήμα προτιμάμε.
Αν θέλουμε, περνάμε τα κουλουράκια από το σουσάμι.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.

Θα επαναλάβω για μιαν ακόμη φορά, ότι όταν αγοράζουμε κόλλα ψησίματος, πρέπει να προσέχουμε ώστε στην συσκευασία να αναγράφεται «αντικολλητικό χαρτί ψησίματος». Διότι υπάρχει άλλη μια συσκευασία που μοιάζει πάρα πολύ και αναφέρει «λαδόκολλα».
Εάν αγοράσετε λαδόκολλα, ότι ψήσετε θα σας κολλάει. Η λαδόκολλα είναι μόνο για να τυλίγουμε ότι θέλουμε να ψήσουμε, και πάνω απ’ όλα δεν είναι αντικολλητική, είναι ακριβώς το αντίθετο.
Αφού λοιπόν βάλουμε τα κουλουράκια μας στο ταψί, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρώμα (περίπου 20-25 λεπτά)
Καλή επιτυχία και καλοφάγωτα !!!!!
Να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!!

23 comments:

SpIrToKoYto said...

Φαντάζομαι τη νοστιμιά τους Μαράκι μου,ειδικά αν το πετιμέζι προέρχεται και από τις γνωστές πατουσίτσες Νο 48...

Επίσης,είναι καταπληκτικές οι συμβουλές που δίνεις ακόμα και για τηις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν όμως τη διαφορά...

Φιλιά πολλά πολλά,καλημέρες και καλή εβδομάδα σε όλες σας....-:))

Χρυσούλα said...

Η πεθερά μου,μου χει υποσχεθεί πετιμέζι οπότε όταν θα μου το δώσει θα τα φτιάξω οπωσδήποτε!
Φαίνεται κατανοητή και εύκολη συνταγή!
Μας αρέσουν πολύ τα μουστοκούλουρα.

Ειλικρινά δεν είχα ιδέα ότι άλλο είναι το αντικολλητικό χαρτί και άλλο η λαδόκολα!
Το θέμα είναι ότι εγώ έχω τέτοιο χαρτί σε ρολό αλλά δεν ξέρω τι είναι απ τα δυο γιατί έχω πετάξει το κουτί του:P

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου θα ομ,ολογήσω ότι με εντυπωσίασε η συνταγή, γιατί μουστοκούλουρα με μαγιά δεν έχω ξανασυναντήσει.
Το πετιμέζι είναι για μένα μεγάλη ευκολία, μπορώ να το βρω πιο εύκολα από τον μούστο.
Είναι βέβαιο ότι θα τα φτιάξω, νομίζω ότι βρήκα συνταγή στα μέτρα μου!
Πολλά πολλά φιλιά και καλή βδομάδα φιλεναδίτσα!!

Helen Gr said...

Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου, μαρία μου, με μαγιά και σόδα.
Την κρατώ για να τη δοκιμάσω, μόλις που φέρουν πετιμέζι.
Σ΄ευχαριστώ πολύ.
Φιλάκια

Anonymous said...

Μήπως μπορείς να μετρήσεις σε κούπα με διαβαθμίσεις σε ML πόσο ακριβώς χωράει η δική σου κούπα νες καφέ?
Θα ήθελα πολύ να φτιάξω αυτά τα πεντανόστιμα κουλουράκια!
Επίσης η μαγιά δεν πρέπει να διαλύεται σε ζεστό(37 βαθμών) υγρό?
Ευχαριστώ
Λ.Σ

Ξανθή said...

Είσαι πολύ κατατοπιστική πάντα.
Φιλάκια και καλή εβδομάδα.

Martha said...

Μάλλον είναι ώρα να τα κάνω, έχω και το πετιμέζι να περιμένει στο ντουλάπι μου! Ok done!!!Many many thanks!

Tante Kiki said...

Καλησπέρα Μαρία... πρέπει να είναι πεντανόστιμα τα κουλουράκια σου!!!
Ωραία συνταγή...καταγράφεται!!!
Καλό βράδυ!

DIMI said...

Καλησπέρα Μαρία!!!Πολύ ωραία η συνταγή σου!!!Μού άρεσε καί ο τρόπος πού τήν παρουσίασες!!Ωραίες φωτό!!!Καλή εβδομάδα!!!

Ειρήνη Ε. said...

Μαράκι μου και εγώ με πετιμέζι τα φτιάχνω και μάλιστα δικής μου παραγωγής. Νομίζω ότι με το πετιμεζι τα μουστοκούλουρα, είναι πιο νόστιμα από αυτά με τον μούστο. Είναι βέβαια, θέμα γούστου, το πως θα τα φτιάξει κανείς. θα την δοκιμάσω την συνταγή αυτή, είναι πανεύκολη! Η μικρή, τρελαίνεται για μουστοκούλουρα!
Καλό μας βράδυ.

Vasia b. said...

Ζωγράφισες Μαράκι μου με τα υπέροχα μουστοκουλουράκια σου τα οποία είχα και την τυχη να δοκιμάσω!!!!
Πολύ μας βοηθούν και οι διευκρινήσεις που δινεις και νομίζω είναι μια εύκολη συνταγή αφου και η Ελενα παραδέχεται ότι είναι στα μέτρα της!!!!!χιχι!!!
Ευχαριστούμ φιλεναδίτσα μου που την μοιράστηκες μαζί μας!!!
Φιλιά πολλά πολλά!!!!

Ερμιόνη said...

Τέλεια!
Μουστοκούλουρα για όλα τα γούστα λοιπόν! Χε χε θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω και τις τρεις κατηγορίες -τραγανά, μαλακά, ενδιάμεσα- και να αποφανθώ ποια μου αρέσει περισσότερο!
Φιλιά πολλά!

Happy Frog Cakes said...

Τα αγαπημένα μου!! ..βουτηγμένα σε ζεστό καφεδάκι..!!!!

rena said...

Μουστοκούλουρα αν και μας αρέσουν δεν έχω φτιάξει ποτέ είναι δύσκολο να βρω τα υλικά όταν τα θέλω οπότε όλο το αναβάλω αλλά κάποια στιγμή θα το επιχειρήσω!
Φιλιά!!!

Neli said...

Εχω μια παρόμοια συνταγη και οποτε τη φτιαχνω δεν μενουν για πολλλες μερες ειναι πεντανοστιμα και αρωματικα,τα δικα σου φαινονται πολυ πετυχημενα και σε χρωμα και σε φουσκωμα,καλοφαγωτα.Φιλιαααααααααααα

Lila Xagorari said...

Φυλλοξήρα φέτος στα αμπέλια της περιοχής, τσάκισε όλα τα σταγύλια, ούτε μούστος ούτε πετιμέζι................θα μου στείλεις μερικά????
Φιλάκια Τριτιάτικα!!!!

Lenia said...

Απο τα αγαπημένα μου κουλούρια!
Πολλά φιλάκια!

Maria B. said...


Καλημέρα σας !!!!! ευχαριστώ πολύ για την παρεϊτσα σας και για τα καλά σας σχόλια. Φτιάξτε τα και δεν θα χάσατε είναι φανταστικά και πανεύκολα !!!!!

φιλια πολλά πολλά πολλά!!!



@ανώνυμε Λ.Σ., η κούπα είναι 250 ml. Στην συγκεκριμένη συνταγή η μαγιά δεν διαλύεται σε ζεστό νερό.

Οτι αλλο θέλεις είμαστε στη διαθεσή σου !

ευχαριστούμε και φιλια πολλά.

Notoula said...

ουαου!

Εύα Ζαρίφη said...

Μαράκι μου με τα μουστοκούλουρά σου...τα όμορφα και τα πεντανόστιμα...κράτησε μου μερικά γιατί εγώ αποκλείεται να φτιάξω...
Φιλάκια πολλά

Mary said...

Μαράκιιιιιιιιιιι μου, χτύπησες φλέβα!
Λατρεμένα μουστοκούλουρα που ποτέ δεν έχω φτιάξει, μούστο και πετιμέζι δεν είχα ποτέ...
Τα συγκεκριμένα είναι υπέροχα, γεια στα χεράκια σου κοριτσάρα μου!

Φιλάκια πολλά!!!

ΕΛΕΝΗ said...

Μαράκι μου φανταστικά...δε το συζητώ!!!Μας αρέσουν πάρα πολύ τα μουστοκούλουρα, ευχαριστούμε για τη συνταγούλα!!!!!Γεια στα χέρια σου!!!
Σμουτς, φιλάκια!!!!!!

Ααα στείλε και μερικά προς Λάρισα!!!

Νίκη said...

Μουστοκούλουρα με μαγιά δεν ήξερα ότι γίνονται! Αλλά φαίνονται τόσο αφρατα που θα τα δοκιμάσω! Φιλιά πολλά και καλό φθινόπωρο!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...