Friday 8 November 2013

Muffins με αχλάδια και γλάσο κανέλας


Τον τελευταίο καιρό όταν μου ζητούν να τους φτιάξω κέικ, προτιμώ να φτιάχνω μαφινάκια.
Τα βρίσκω πιο εύκολα και πιο βολικά. Ψήνονται πιο γρήγορα από ένα μεγάλο κέικ.
Τυλιγμένα μέσα σε διαφανή μεμβράνη ή κλεισμένα μέσα σε ένα κουτάκι, μπορούν να μας ακολουθήσουν παντού. Και έτοιμο το κολατσιό μας!
Επειδή έχω μπει στην διαδικασία να χάσω μερικά κιλά, είπα να τα κάνω λίγο πιο "υγιεινά".
Ετσι έβαλα μέλι και καστανή ζάχαρη, αντί της κλασσικής, λευκής ζάχαρης.
Το μέλι εδώ είναι μέλι ελάτης, που αγοράσαμε τελευταία από την περιοχή Αγ. Ιωάννου του Ρώσου, στην Εύβοια. Ωραίο άρωμα και ελαφρά λιγότερο γλυκό από τα άλλα μέλια.
Χρησιμοποιώ και πάλι αλεσμένη βρώμη, γιατί και υγιεινή είναι αλλά είδα ότι τους άρεσε σε προηγούμενα μαφινάκια.
Αρχικά σκεφτόμουν να μην βάλω κανένα γλάσο. Αλλά στην μικρή αρέσει το γλάσο λεμονιού.
Έφτιαξα ένα απλό, με άχνη ζάχαρη, όπου και εκεί πρόσθεσα λίγο μελάκι, καθώς και κανελίτσα για πιο ωραίο άρωμα!
Θα μου πείτε τι δίαιτα κάνεις και φτιάχνεις γλάσα;;!!!
Εγώ περιορίστηκα απλώς στο να δοκιμάσω! Κάτι είναι και αυτό!!
Πάμε να σας πω την συνταγή να τα φτιάξετε και εσείς. Πριν αρχίσετε την δίαιτα, γιατί ένα δεν θα σας φθάσει!!!!

Τα υλικά μας:
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
125 γρ. νιφάδες βρώμης
1 κουταλιά μπαίκιν πάουντερ
μισό κουταλάκι σόδα μαγειρική
1 πρέζα αλάτι ανθός αλατιού
μισό κουταλάκι κανέλα τριμμένη
μισό κουταλάκι τζίντζερ σκόνη
1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
2 μεγάλα αυγά
70 γρ. ξανθές σταφίδες
200 γρ. μέλι ελάτης ή άλλο μέλι
80 γρ. ζάχαρη καστανή
80 γρ. καλαμποκέλαιο
60 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. πολτοποιημένη ψίχα αχλαδιού
Για το γλάσο κανέλας
125 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
ξύσμα από μισό μέτριο λεμόνι
20 γρ. μέλι
1/8 ως 1/4 κουταλάκι κανέλα σκόνη
χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί
Στην πράξη:
Σε ένα μαφινοταψάκι, δώδεκα υποδοχών, τοποθετούμε δώδεκα θηκούλες για κεκάκια. Τις λαδώνουμε ελαφρά και αφήνουμε το ταψάκι στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθ. Κελσίου.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τα μυρωδικά, την σόδα και το μπαίκιν πάουντερ. Προσθέτουμε μια πρέζα θαλασσινό αλάτι, ανθό αλατιού.
Αλέθουμε στο μούλτι τις νιφάδες της βρώμης. Δεν θέλουμε να γίνουν εντελώς σκόνη. Προσθέτουμε την αλεσμένη βρώμη στο μείγμα του αλευριού.
Αλέθουμε στο μούλτι τις σταφίδες και τις προσθέτουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά, να διασκορπιστούν σε όλο το μείγμα του αλευριού.
Σε μπολ ή στο μίξερ βάζουμε την καστανή ζάχαρη, το μέλι και τ' αυγά. Χτυπάμε δύο λεπτά στην δυνατή ταχύτητα.
Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και το ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε το χτύπημα για τρία τέσσερα λεπτά ακόμα, ν' αφρατέψει το μείγμα.
Σταματάμε το μίξερ.
Προσθέτουμε τον πολτό αχλαδιού και ανακατεύουμε με το σύρμα των αυγών ή με ένα κουτάλι.
Ενσωματώνουμε σταδιακά στο μείγμα που έχουμε τώρα, τα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε καλά.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε αλεύρι ή χλιαρό νερό, ώστε να επιτύχουμε το μείγμα μας να έχει την υφή του κέικ.
Μοιράζουμε την ζύμη του κέικ στις θηκούλες για κεκάκια που έχουμε προετοιμάσει.

Ψήνουμε για 25-30 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο μας. Αν δούμε ότι παίρνουν χρώμα γρήγορα, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Βγάζουμε τα κεκάκια μας και τα αφήνουμε για πέντε λεπτά μέσα στο ταψάκι. Μετά τα τοποθετούμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Ανακατεύουμε καλά, όλα μαζί τα υλικά για το γλάσο.
Προσθέτουμε λίγο λίγο τόσο χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί για να επιτύχουμε την επιθυμητή ρευστότητα.
Βάζουμε την σχάρα με τα κεκάκια μας σε μεγαλύτερου μεγέθους ταψί.
Με ένα κουτάλι τα ραντίζουμε με το γλάσο κανέλας. Φροντίζουμε να καλύψει όλη την επιφάνεια σε κάθε κεκάκι.

Αφήνουμε το γλάσο να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε.
Καλό θα ήταν, αφού το γλάσο μας στεγνώσει, όσα κεκάκια δεν καταναλωθούν αμέσως να τα κλείσουμε σε αεροστεγές κουτί ή να τα τυλίξουμε σε διαφανή μεμβράνη, για να μην στεγνώσουν.
Καλή επιτυχία!!
Ειρήνη Ε.

14 comments:

Ερμιόνη said...

Καλημέρα Ειρήνη!
Συμφωνώ μαζί σου, τα μάφινς είναι πιο εύκολα στην ετοιμασία και πιο πρακτικά στη μεταφορά.
Τι καλά που τρώει τέτοια υλικά η μικρή σου. Η δικιά μου αν δεν είναι σοκολατένιο, δύσκολα θα του ρίξει έστω και μια ματιά :)
Το γλάσο είναι σχετικά ελαφρύ και σε μικρή ποσότητα οπότε μη νιώθεις καθόλου τύψεις!
Φιλιά πολλά, καλό ΣΚ

ΤΟ ΠΛΕΧΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ said...

α, με καλυπτεις απολυτα!ο μικρος στο σχολειο παιρνει συχνα μαφινακια και το αχλαδι ειναι το αγαπημενο του φρουτο!!!την δευτερα θα βρισκονται 2 στην τσαντα του!!!φιλια πολλα!

olivesandolive said...

Καλημέρα, Ειρήνη!!! μου αρέσει το αχλάδι σαν φρούτο και ήθελα πολύ καιρό τώρα να δοκιμάσω να το βάλω σε γλυκό. χαίρομαι που είναι και υγιεινά τα μαφινάκια σου, γιατί και εγώ πρέπει να χάσω κιλά...ένα θα δοκιμάσω όμως...

ΕΛΕΝΑ said...

Αυτό το γλάσο κανέλας πάνω από τα μαφινάκια, με αποτελείωσε!!
Ειρηνάκι τέλεια τα αχλαδομαφινάκια, μικροί γευστικοί πειρασμοί, που θα κάνουν το καφεδάκι μας σκέτη απόλαυση!
Πολλά φιλιά!

Selcouth said...

Το αχλάδι μ' αρέσει σαν φρούτο, όμως ποτέ δεν το έχω χρησιμοποιήσει σε γλυκό. Νομίζω ότι πρέπει να κάνω μια αρχή! Φαίνονται άλλωστε τόσο λαχταριστά που δεν θα αντισταθώ! Χρησιμοποίησες και το αγαπημένο μου μέλι, οπότε είναι άλλο ένα συν! ;)
Γεια στα χεράκια σου Ειρήνη μου!
Καλό μεσημέρι και καλό Σαββατοκύριακο!

SpIrToKoYto said...

Ειρηνάκι,και τα κεικάκι ασου τέλεια θα είναι με τα αχλάδια ,αλλά και το γλάσο κανέλας,θα τα απογειώνει...στα υπ'όψιν μικρή μου...

Καλό μεσημέρι και φιλιά σε όλες σας...-:)))

Martha said...

Συμπαθέστατα, υγιεινά, και ευκολοφάγωτα αυτό είναι σίγουρο. Πολύ μ' αρέσουν!

Tante Kiki said...

Υγιεινά και πολύ νόστιμα μάφιν έφτιαξες Ειρήνη!!! Πράγματι είναι εύκολα και νόστιμα. Ιδανικά για το σχολείο!!!
Καλοφάγωτα!!

DIMI said...

Θά τό πώ!!!Κόλαση τά κανελομάφινς σου Ειρήνη μου!!!!Μοναδικά σέ γεύση!!!!Υπέροχη η συνταγή σου,εύκολη καί πεντανόστιμη!!!!Θά τήν δοκιμάσω!!!Καλό Σ/Κ!!!Φιλάκια!!!

Chrisi said...

Μα τι ομορφα που φαινονται και ποσο νοστιμα θα ειναι,και μυρωδατα,πολυ ωραιο γλυκακι,πολλα φιλια.

purpleleath said...

Τέλεια φαίνονται!!!! Λατρεύω τα αχλάδια και την καννέλα!!!! Φιλάκια πολλά!!!

Mary said...

Μμμμμμμμ!!! Πολύ ωραία, μπράβο Ειρηνάκι μου με την πρωτότυπη συνταγή!

Φιλάκια, καλή Κυριακή!

Maria B. said...

Τέλεια, τέλεια !!!!!!!!!!!
πολύ ωραία Ειρηνάκι μου !!!!
γεια στα χεράκια σου !!!

φιλια πολλά πολλά

Unknown said...

Αχλάδια και γλάσο κανέλας εεεεε? Εξαιρετικό το βρίσκω...
Και συμφωνώ με τα μαφινάκια που μπορείς να τα έχεις μεμονωμένα για ένα πρόχειρο γλυκάκι εκτός σπιτιού....και όχι μόνο.
Μπράβο Ειρηνάκι. Καλή σου εβδομάδα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...