Thursday, 28 November 2013

Πέρκα πλακί στην κατσαρόλα


Στην νηστεία των Χριστουγέννων όπως με πληροφόρησαν, επιτρέπεται το ψάρι μέχρι του Αγίου Σπυρίδωνος.
Έτσι για νηστεύοντες και μη, θα σερβίρω ένα από τα πιο αγαπημένα μας ψαροφαγάκια!
Το ψαράκι μαγειρεμένο πλακί, τα θέλει όλα μπόλικα, όπως θα ξέρετε βέβαια όλες εσείς οι καλονυκοκυράδες!!
Μπόλικο κρεμμυδάκι (και μάλιστα σε χοντρές φέτες) μπόλικο σκορδάκι και μπόλικο μαϊντανό.
Από μυρωδικά αυτό που δεν παραλείπω ποτέ, είναι το φρέσκο δεντρολίβανο, τα υπόλοιπα είναι ανάλογα με το τι προτιμάει ο καθένας.
Επίσης όταν μαγειρεύω ψάρι πλακί, προσθέτω και 4-5 πατατούλες, για να γίνει πιο «φαγάκι».
Συνταγή για πέρκα πλακί, έχουμε και αυτήν εδώ, της Μαρίας μας, όπου μαγειρεύει το φαγάκι αυτό στον φούρνο.
Στην σημερινή συνταγή είναι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα, για ένα φαγάκι μυρωδάτο και πεντανόστιμο σε μια πιο τεμπέλικη εκδοχή, you know me !
Πάμε να το φτιάξουμε!

Χρειαζόμαστε:
2 μεγάλα φιλέτα πέρκας (περίπου 900 γρ.)
4 μεγάλα κρεμμύδια
4-5 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
4-5 πατάτες
1 ματσάκι μαϊντανό
2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
3 φύλλα δάφνης
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
1 κουταλιά πελτέ
1 κουταλάκι εστραγκόν
μισό κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι – πιπέρι – μπαχάρι
Τι κάνουμε:
Κόβουμε το κάθε φιλέτο πέρκας σε μικρότερα κομμάτια.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες και τα σκόρδα σε φετάκια.
Αδειάζουμε στο μούλτι τα ντοματάκια κονκασέ, και τα χτυπάμε καλά.
Διαλύουμε τον πελτέ σε ένα φλιτζάνι νερό.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.
Στην κατσαρόλα μας σοτάρουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο (μην κάνετε τσιγκουνιές, το φαγάκι αυτό το θέλει το λαδάκι του) τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Ανακατεύουμε λίγα λεπτά να μαλακώσουν λίγο.
Προσθέτουμε τις πατάτες και τα φέρνουμε όλα μερικές βόλτες.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα χτυπημένα ντοματάκια, τον πελτέ διαλυμένο στο νερό, τα κλαράκια του δεντρολίβανου, την δάφνη, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, ζάχαρη και εστραγκόν.
Προσθέτουμε και το μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα, τόσο ώστε όλα τα υλικά να σκεπάζονται από την σάλτσα.
Χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για ένα τέταρτο.
Στην συνέχεια ανοίγουμε την κατσαρόλα και τοποθετούμε το ψάρι έτσι ώστε να καλύπτεται από τα υπόλοιπα υλικά.
Από πάνω ψιλοκόβουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά ακόμα.
Το φαγάκι μας θα πρέπει να μείνει με την σαλτσούλα του, η οποία είναι απίστευτα νόστιμη και αρωματική!
Καλή επιτυχία!

22 comments:

gwgoyla said...

Ωραιοτατο Ελενακι,για πολλες βουτιες στην σαλτσουλα του..
Καλημερα φιλακια!!

mia maria said...

Πολύ λαχταριστό το φαγάκι!
Τι ωραία σαλτσούλα!

DIMI said...

Καλημέρα Ελενά μου!!!Πολύ νόστιμη συνταγή!!!Η πέρκα αρέση πολύ στήν κόρη μου!!!Φοβερή η σαλτσούλα του!!!Θά τήν δοκιμάσω!!!!Φιλάκια!!!

nikiad.blogspot.gr said...

Ωραία πρόταση - σίγουρα πεντανόστιμη !!!!
Καλή σου μέρα Έλενα !!!!

Eleanna (Foodaki) said...

Ωραία πρόταση για ψαράκι Έλενα! Μ'αρέσει η ποικιλία στο ψάρι γιατί γενικά δεν το πολυτρώω και χρειάζομαι, χμ χμ, "βοήθεια" από ωραίες συνταγές! Το δικό σου πάντως φαίνεται πολύ ορεκτικό... Φιλάκια!

www.foodaki.gr

SpIrToKoYto said...

yes,we know you and we like your way...!!!
βλέπω τη σάλτσα κι ετοιμάζομαι για βουτιά...

Καλημέρες και φιλιά σε όλες σας...-:)))

Χρύσα said...

Συμφωνώ απόλυτα για τα "μπόλικα" που θέλει το ψαράκι στο πλακί! Πολύ ωραία η πρότασή σου Έλενα, έδωσες ωραία ιδέα! Καλό μεσημέρι!

mm_skg said...

Comford food Ελενακι μας, ποσο μου αρεσει το πλακι! Συνηθως το φτιαχνω στον φουρνο αλλα ωραια και η ιδεα της κατσαρολας!
Πολυ ωραια προταση, ευχαριστουμε!

Εφη said...

Θέλω και εγώ μερίδα!!!
Τι τέλειο φαγάκι είναι αυτό?
Καλημέρες!!! :)

Magda said...

Πω πω τέλειο φαίνεται με την κόκκινη σαλτσούλα. Τί μου κάνεις μεσημεριάτικα!! :)
Φιλιά!!

Σμαραγδένια Ρούλα said...

Αχ!!τι με κάνεις τι με κάνεις. !!χι.χιχι
έτοιμη να βουτήξω είμαι και οτι έλεγα τι θα μαγειρέψω.. για αυριο.. την πέρκα την έφτιαχνα μόνο στον φούρνο λεμονάτη... και έτσι θα είναι πεντανόστιμη.. φιλάκια σε όλες σας..

Maria B. said...

Γεια σου Λενάκι μου ! υπέροχη η πρότασή σου και ότι πρέπει για την κατσαρόλα !!! οι δε φωτο σου ακρως λιμπιστικές !!!!! σλουρπ σλουρπ!

παίρνω τη μεριδούλα μου και πάω να την απολαύσω !!!

σε φιλώ πολύ πολύ

Silena said...

Πεντανόστιμο το πιάτο σου Ελένη μου!!!!!! Η παρουσίαση άκρως εντυπωσιακή!!!!
Πολλά φιλιά!

Ειρήνη Ε. said...

Ελενάκι!!! Τι φοβερό ψαράκι είναι αυτό!!! Είναι από τις πιο νόστιμες συνταγές για ψαρια! Και πράγματι, το θέλει το λαδάκι του και τα μυρωδικά που του έβαλες, το κάνουν ανεπανάληπτα νόστιμο!! Η σημερινή σου συνταγή, είναι μια απάντηση σε όσους θεωρούν ότι μόνο το κρέας είναι νόστιμο!!
Καλό μας βράδυ.

rena said...

Καλή πρόταση για ν' αλλάξουμε λίγο την διατροφή μας γιατί όλο κρέας τρώμε!
Φιλάκια!!!!!

Tante Kiki said...

Πολύ ωραίο το έφτιαξες Έλενά μου αν κι εγώ με την πέρκα ένα διαζύγιο το έχουμε!! Γίνεται όμως και με άλλο ψάρι έτσι δεν είναι;;;
Φιλάκια!

Ερμιόνη said...

Λατρεμένο φαγητό!
Το φτιάχνει η μαμά και του αλλάζω τα φώτα Ελενάκι!
Στο μεταξύ χαμογέλασα όταν διάβασα το εστραγκόν στη λίστα των υλικών.
Του έχεις και εσύ αδυναμία ε;; Μα πάει παντού το άτιμο!
Αυτή την ταύτιση να την προσέξουμε πάντως, πόσο πια!!
Φιλιά πολλά!

Μarion, said...

Την περκα την τρώμε όολοι για τους ευνόητους λόγους :)

Συνηθως την βάζω στο φούρνο με κρασι.
Ετσι δεν την έχω δοκιμάσει.
Εδωσες ωραία ιδέα Ελενα

Φιλιά :)

Lila Xagorari said...

Mόλις γύρισα και πεινάω πάρα πολύ, έπεσα πάνω στη λιχουδιά σου και μου πετάχτηκαν τα μάτια από τη δεμένη σαλτσούλα........φανταστικό είναι!!

ΕΛΕΝΗ said...

Ελενάκι πηγαίνω να πάρω ψωμί και έρχομαι για βουτίτσες!Τέλειο το φαγάκι σου, λατρεύω τη πέρκα!!!
Φιλάκια πολλά!!!

Mary said...

Ελενάκι μου είναι πολυυυυυυ ωραίο φαγάκι!
Συνηθίζω κι εγώ το πλακί, φτουράει και χορταίνει. Τα κρεμμύδια λιμπίζομαι...σλουρπ!!!

Φιλάκια πολλά ζουζουνάκι μου!!!

- spoonstories- said...

Θα συμφωνήσω και εγώ λοιπόν! Αυτό το φαγητό με τη μυρωδάτη σάλτσα του θέλει ψωμάκι να το βουτάς και να το απολαμβάνεις!Πολύ νόστιμο φαγητό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...