Tuesday, 5 November 2013

Κοτόπουλο σουβλάκι, με πικάντικη σάλτσα κρεμμυδιών


Θα το λατρέψετε αυτό το σουβλάκι!
Μαριναρισμένο μέσα σε κρεμμύδια και πικάντικη σος.
Την μαρινάδα δεν την πετάμε, σοτάρεται ως να καραμελωθούν τα κρεμμύδια, και συνοδεύει τα σουβλάκια μας σαν γαρνιτούρα.
Προτείνω να βάλετε περισσότερα κρεμμύδια, από ότι σας δίνω στην συνταγή.
Αυτό θα έπρεπε να είχα κάνει και εγώ εξ' αρχής. Γιατί προέκυψαν διαφωνίες στο τραπέζι, για το ποιος θα έπαιρνε περισσότερη γαρνιτούρα για το σουβλάκι του.
Όταν θα τα ξαναφτιάξω, για να αποφύγω κάτι τέτοιο, θα βάλω μπόλικα κρεμμύδια, ώστε να μην έχει κανείς παράπονο!!
Πάμε να δούμε την συνταγή μας!

Θα χρειαστούμε:
4 έτοιμα σουβλάκια κοτόπουλου, με λαχανικά
Για την σάλτσα κρεμμυδιών
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλιά γλυκόξινη σος
μισό κουταλάκι ρίγανη
μισό κουταλάκι βότανα Προβηγκίας
μισό κουταλάκι αλάτι Ιμαλάϊων με βότανα ή μισό κουταλάκι θαλασσινό αλάτι
μισό λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
2 κουταλιές ελαιόλαδο + 1 κουταλιά ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Τι κάνουμε:
Πλένουμε τα σουβλάκια του κοτόπουλου και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Τα βάζουμε σε μακρόστενο ταψάκι που να τα χωράει και τα αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε φέτες. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και ένα και δύο κρεμμύδια ακόμη. Έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη ποσότητα γαρνιτούρας στο τέλος.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα σκόρδα σε φέτες.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Ρίχνουμε το μείγμα των κρεμμυδιών επάνω στα άψητα σουβλάκια του κοτόπουλου.
Τα καλύπτουμε όσο καλύτερα μπορούμε με το μείγμα των κρεμμυδιών.
Φροντίζουμε τα σουβλάκια μας να αλειφθούν όσο περισσότερο γίνεται με την υγρή μαρινάδα, για να νοστιμίσουν.

Καλύπτουμε το ταψάκι με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για δύο ώρες τουλάχιστον.
Ανά μισή ώρα τα γυρίζουμε και τα ραντίζουμε με όση μαρινάδα, έχει στραγγίσει στον πυθμένα του ταψιού.
Μπορούμε να ψήσουμε τα σουβλάκια μας σε τηγάνι-γκριλιέρα ή σε ψηστιέρα, ανάλογα τι διαθέτουμε.
Πριν τα ψήσουμε, αφαιρούμε όλα τα κρεμμύδια, από κάθε σουβλάκι, κρατώντας και όση υγρή μαρινάδα έχει απομείνει στο ταψάκι.
Ψήνουμε τα σουβλάκια μας. Προσέχουμε να ψηθούν καλά και στο εσωτερικό τους, μιας και πρόκειται για κρέας κοτόπουλου.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε σε τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, τα κρεμμύδια με τα υγρά τους και μια κουταλιά ελαιόλαδο. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, ως να καραμελώσουν. Τα διατηρούμε ζεστά.
Σερβίρουμε τα ψημένα σουβλάκια, επάνω σε πιτούλες, βάζοντας στο πλάι μια ποσότητα γαρνιτούρας καραμελωμένων κρεμμυδιών.
Όμορφα κομμένες φέτες ντομάτας, μπορούν να μπουν γύρω γύρω στο πιάτο μας και να το στολίσουν.

Σημειώσεις :
1) Το αλάτι Ιμαλάϊων το βρίσκουμε στα μπαχαράδικα. Θεωρείται πολύ καλό για όσους έχουν πίεση. Αν δεν βρούμε, χρησιμοποιούμε απλά θαλασσινό αλάτι.
2) Αντί να αγοράσουμε τα άψητα σουβλάκια έτοιμα, αν έχουμε χρόνο, μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας. Εκτός από πιπεριά, μπορούμε να βάλουμε ροδέλες ντομάτας, κολοκυθιού, κρεμμυδιού, ή και μελιτζάνας ακόμα, την οποία θα έχουμε αφήσει προηγουμένως ένα μισάωρο στο αλάτι, για να ξεπικρίσει.
Ακόμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλου είδους κρέας εκτός από το κοτόπουλο.
3) Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, τα σουβλάκια βγαίνουν λίγο σκούρα στο χρώμα όταν ψηθούν. Αυτό οφείλεται στην μαρινάδα τους.
Μην βιαστείτε να τα βγάλετε από την φωτιά, όταν τα δείτε να παίρνουν λίγο περισσότερο χρώμα.
Βεβαιωθείτε πρώτα ότι είναι σωστά ψημένα, κόβοντας με ένα μαχαίρι ένα κομμάτι, ως το σημείο που θα συναντήσετε το ξύλινο καλαμάκι. Δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου αίμα στο σημείο αυτό.
Και από την άλλη, μην τα παραψήσετε, γιατί το κρέας του κοτόπουλου στεγνώνει εύκολα.
Η φωτιά μας καλύτερα να είναι μέτριας έντασης.
Καλή μας όρεξη!!
Ειρήνη Ε.
 

16 comments:

Ερμιόνη said...

Καλημέρα Ειρήνη μου!
Η σάλτσα κρεμμυδιών είναι πράγματι ένας πολύ καλός λόγος διαφωνίας :)
Το γεγονός ότι χρησιμοποιείς έτοιμα σουβλάκια, κάνει το πιάτο ακόμα πιο εύκολο και γρήγορο, ιδανικό ίσως για ένα γεύμα μέσα στην εβδομάδα!
Φιλιά πολλά!

Kate'sCakeBox said...

Καλημέρα Ειρήνη μου!λίγο έλειψα απο τη γειτονίτσα μας και βλέπω θαύματα στις κουζίνες!!!υπέροχη παρουσίαση με εξαιρετικό μενού για μικρούς και μεγάλους!!!καλή βδομάδα και πολλά πολλά φιλάκια!

Ξανθή said...

Καλημέρα Ειρήνη, θα διαβιβάσω την ιδέα στον ψήστη της οικογένειας!!

Notoula said...

Τι καταπληκτικά !
Θέλω να φάω τώρα!

SpIrToKoYto said...

Ειρηνάκι η γαρνιτούρα σου η καραμελωμένη πάει με όλα...Ακόμα και με μπιφτέκια...
Πότε θα μας τα φτιάξεις...???

Καλημέρες και φιλιά σε όλες σας...-:))))

Marion Cine said...

Πολύ ωραία πρόταση!:)

Tante Kiki said...

Μμμμμμμμμμ!!!!!!! Νοστιμότατα σου έγιναν Ειρήνη μου κι αυτή η σάλτσα με τα κρεμμύδια νομίζω ότι όχι μόνον τα αναδεικνύει αλλά τα κάνει ακαταμάχητα!!!! Σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη μου!!!
Καλή σου συνέχεια!

Roula T. said...

Μπορώ να το έχω τώρα Ειρηνάκι μου???
Τέλειο είναι, να φανταστείς πριν έφαγα αλλά τώρα που το είδα ξαναπείνασα.... χαχα

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι σε πληροφορώ ότι έχεις αναστατώσει το facebook σήμερα με την συνταγή σου, συμπεριλαμβανομένης και εμού δηλαδή, μην βγάζω την ουρά μου απέξω ;-)
Αυτή η καραμελωμένη γαρνιτούρα πρέπει σίγουρα να γίνει τριπλή για να φτουρήσει σ' εμάς!!
Γεια στα χεράκια σου!
Πολλά φιλάκια!

Δημιουργία said...

Με αυτή την μαινάδα και μαζί γαρνιτούρα ποιος θα έλεγε όχι σε τέτοιο μεζέ Ειρήνη μου?

Katrina said...

Τι συνταγη ειναι αυτη βρε κοριτσι μου πειναωωωωω!!!!!!!

Εύα Ζαρίφη said...

Ειρηνάκι μου εδώ είμαι εγώ στο στοιχείο μου...στα σουβλάκια...Τέτοια να μου δίνετε...και θα είμαι μόνιμος πελάτης...Φιλιά

Maria B. said...

Καλημερούδια, Ειρηνιώ μου και εγώ με τα σουβλάκια είμαι στο στοιχείο μου όπως η Εύα μας αλλά θα αφήσω για την Ελενά μας τη καραμελωμένη γαρνιτούρα που είναι λάτρης !!!!!!! χιχιχι!!!

σε φιλώ πολύ πολύ

καλέ τι βροχή είναι αυτή σήμερα στα μέρη μας !!!!!!!!!!!!

DIMI said...

Καλημέρα Ειρήνη μου!!!Μού αρέσουν τά σουβλάκια αλλά τά δικά σου είναι χάρμα οφθαλμών!!!!!Η δέ γαρνιτούρα άπαιχτη!!!!Λατρεύω τά κρεμμύδια!!!Θά δοκιμαστούν πολύ σύντομα!!!Φιλάκια!!!

Mary said...

Ειρηνάκι μου και μόνο που τα κοιτάζω έχω λιποθυμικές τάσεις... Πω πω πω!!!

Γεια στα χέρια σου, σε φιλώ κοπέλα μου!

ΕΛΕΝΗ said...

Ειρήνη μου υπέροχα δείχνουν!Πωπω καταπληκτικά τα σουβλάκια σου!!!Τέλεια η σάλτσα με τα κρεμύδια!
Φιλάκια!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...