Thursday 30 July 2009

Κολοκυθο-ανθο-τυρομεζεδάκια

Σήμερα λοιπόν θα σας δείξω πως περιποιήθηκα τον ανθό της κολοκυθιάς!!!
Είναι αυτός που βλέπετε να ποζάρει παρακάτω!!Βάλαμε πριν λίγο καιρό στον κήπο, ανάμεσα στα λουλουδάκια μας 2 κολοκυθιές και αυτές τις μέρες ανθίζουν συνέχεια.Μερικά ανθάκια τα κάναμε γεμιστά με ρύζι σύμφωνα με τους γνωστούς τρόπους, κράτησα όμως 6 λουλουδάκια και έφτιαξα το πιο νόστιμο μεζεδάκι που έχω δοκιμάσει!!!!
Τα υλικά που σας δίνω είναι ελάχιστα γιατί ήταν μόνο 6 τα λουλουδάκια
6 κολοκυθοανθούς
1 αυγό
1 χούφτα τριμμένη φέτα
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο κίτρινο τυρί
1 κουταλιά της σούπας τριμμένη φρυγανιά
λίγο πιπέρι
Τι κάνουμε
Πλένουμε καλά με νεράκι τους ανθούς και τους χαράσσουμε από το ένα πλάι. Αλείφουμε με λάδι και λίγη φρυγανιά τα γνωστά μαφινοταψάκια και τοποθετούμε με το πλάι τα λουλούδιαΕάν δεν έχουμε το συγκεκριμένο ταψί δεν πειράζει μπορούμε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα σε ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος.
Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε την φέτα, το κίτρινο τυρί, λίγο πιπεράκι, την φρυγανιά, λίγο από το αυγό που το έχουμε χτυπήσει σ’ ένα πιάτο σαν ομελέτα και ανακατεύουμε μαλακά μέχρι να δέσουν μεταξύ τους τα υλικά.
Γεμίζουμε με το μείγμα τους ανθούς, διπλώνουμε το ένα φυλλαράκι πάνω στο άλλο και στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα.Αλείφουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο αυγό και πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα και σε προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσορόδινο χρώμα και σερβίρουμε κατευθείαν με τις οδοντογλυφίδες τους.
Σας συνιστώ να τα δοκιμάσετε, η γεύση τους είναι ανεπανάληπτη !!!!!!

Tuesday 28 July 2009

Ντομάτες και πιπεριές γεμιστές με τυριά

Ένα ακόμη καλοκαιρινό μεζεδάκι.
Ντοματούλες και πιπεριές γεμιστές με τυριά, από τα οποία κυριαρχεί η φέτα. Τρώγονται ευχάριστα και κρύα.
Τα υλικά που χρειαζόμαστε
8 ντομάτες (όχι πολύ μεγάλες)
2-3 πιπεριές, επίσης όχι πολύ μεγάλες
1 κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 κουταλιές σούπας σταφίδες ξανθές
2 κουταλιές σούπας κουκουνάρι
φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κοφτό κουταλάκι ρίγανη
200γρ. φέτα χοντροτριμμένη
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
5 φέτες καπνιστό ζαμπόν ή γαλοπούλα
Το φτιάχνουμε
Αδειάζουμε τις ντοματούλες, Ψιλοκόβουμε την σάρκα από τις 6 .
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αφού τα ψιλοκόψουμε πρώτα. Προσθέτουμε την σάρκα από τις ντομάτες και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Τελευταία προσθέτουμε τα τυριά και το ζαμπόν ή την γαλοπούλα σε κομματάκια. Γεμίζουμε τις ντοματούλες.
Με όση γέμιση περισσέψει, γεμίζουμε μερικές πιπεριές. Ψήνουμε ανάλογα με τον φούρνο μας.
Καλή επιτυχία.

Monday 27 July 2009

Frullato

Ένας συνδυασμός των ιταλικών λέξεων frutto και latte (γάλα), όπως μου είπε η φίλη μου η Elisa που είναι Ιταλίδα.
Η φίλη μας η Κωνσταντίνα μας είπε ότι το frullato προέρχεται από το ρήμα frullare, που στη μαγειρική σημαίνει "χτυπώ" (συστατικά) ή πιο απλά περνώ από το μπλέντερ.
Μπορεί να φαίνεται περίεργο να αναμειγνύουμε φρούτα με γάλα αλλά το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό.
Χρειαζόμαστε:
1 - 2 φρούτα εγώ το έχω δοκιμάσει με ροδάκινο, μπανάνα, μήλο, αχλάδι και φράουλες και κάποιους συνδυασμούς τους.
1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα (αν θέλετε να είναι πιο πηχτό ή πιο αραιό προσθαφαιρέστε γάλα)
Για να το φτιάξουμε:
Αποφλοιώνουμε το φρούτο μας και το κόβουμε σε κομματάκια.
Ρίχνουμε φρούτο και γάλα μέσα στο μούλτι και χτυπάμε ένα δύο λεπτά μέχρι να γίνει παχύρευστο.
Ρίχνουμε σε ένα ποτήρι με μπόλικα παγάκια και απολαμβάνουμε.
Στη φωτογραφία βλέπουμε frullato με ροδάκινο.
Καλή επιτυχία!
Αμαλία

Saturday 25 July 2009

Αγιος Πέτρος Κυνουρίας

Σε προηγούμενο πόστ εδώ, σας έχω ξεναγήσει στον χειμωνιάτικο Άγιο Πέτρο Κυνουρίας . Λοιπόν τώρα ήρθε η ώρα να σας παρουσιάζω και την καλοκαιρινή version. Επειδή λέω να το κάνω υπερπαραγωγή (χιχιχιχι) θα σας παρουσιάσω αργότερα και την Φθινοπωρινή έκδοση.
Όπως έχω ήδη αναφέρει αυτό το χωριό το έχουμε αγαπήσει οικογενειακώς και πηγαίνουμε μόλις μας δίδεται ευκαιρία.
Για όσους δεν γνωρίζουν ο Άγιος Πέτρος Κυνουρίας είναι σε υψόμετρο περίπου 950μ., στην ορεινή Αρκαδία.Κάθε φορά η διαδρομή είναι και μια έκπληξη, καθώς όπως είναι φυσικό, αλλάζει μορφή σύμφωνα με τις εποχές.
Αυτήν την εποχή οι κερασιές και τα άλλα δέντρα είναι στο φόρτε τους !!η διαδρομή υπέροχητο μοναστήρι της Παναγίας της Μαλεβής πνιγμένο στα λουλούδιακαι το αγαπημένο μας μαγαζάκι με όλα τα καλούδια,φτιάχνουν πεντανόστιμα ζυμαρικά ή πηγαίνεις δικά σου υλικά και χρησιμοποιείς τα μηχανήματά τους.
Όπως πηγαίνουμε για τον Άγιο Πέτρο (στον δρόμο Τριπόλεως-Σπάρτης) είναι και το αγαπημένο μου παλαιοπωλείο. Αγόρασα τα μπουκαλάκια που βλέπετε.
Είναι βιεvνέζικο κρύσταλλο, χαραγμένο στο χέρι.Αν δεν θέλετε να πάτε στο βουνό τώρα που είναι καλοκαίρι κανονίστε μια εκδρομούλα τον Οκτώβρη για να θαυμάσετε τις ατελείωτες και τεράστιες καστανιές καθώς επίσης να μαζέψετε ή να αγοράσετε ολόφρεσκα και πεντανόστιμα κάστανα
Καλό Σαββατοκύριακο και καλά μπάνια !!!!
Καλή ξεκούραση!!

Friday 24 July 2009

Μελιτζάνα..... η αγαπημένη!!

Η μελιτζάνα είναι το ζαρζαβατικό που δεν λείπει ποτέ από το σπίτι μας όλο το καλοκαίρι.
Με καταγωγή από την Τσακωνιά, θέλω να «παινεύομαι» ότι στο σπίτι μας μπαίνουν μόνο οι αυθεντικές τσακώνικες μελιτζάνες, οι οποίες είναι πολύ γλυκές και θέλουν ελάχιστο έως καθόλου ξεπίκρισμα.
Τις μελιτζάνες τις μαγειρεύουμε με ένα σωρό τρόπους στο σπίτι μας, από τον παραδοσιακό μουσακά μέχρι κέικ με μελιτζάνα και φυσικά το αγαπημένο μου γλυκό κουταλιού το τσακώνικο μελιτζανάκι.
Θα προσπαθήσω όλες τις συνταγές να τις μοιραστώ μαζί σας.
Ξεκινάω με δυο πολύ νόστιμα και καλοκαιρινά μεζεδάκια με μελιτζάνα.

Κροκέτες μελιτζάνας
Θα χρειαστούμε
600 γρ. μελιτζάνες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 αυγό
μαϊντανό
μισή κούπα λάδι
πιπέρι
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
200 γρ. φέτα
μια κούπα τριμμένη φρυγανιά
Τις φτιάχνουμε
Ψήνουμε τις μελιτζάνες αφού τις ξεπικρίσουμε πρώτα, στο γκριλ.
Όταν μαλακώσουν, τις αφήνουμε να κρυώσουν και αφού τις ξεφλουδίσουμε προσεκτικά τις βάζουμε στο μπλεντερ μαζί με τα επόμενα 6 υλικά, να γίνουν πολτός. Αδειάζουμε το μείγμα σ’ ένα μπολ και προσθέτουμε την φέτα τριμμένη και την φρυγανιά. Ανακατεύουμε καλά.
Αν χρειαστεί (σ’ εμένα δεν χρειάστηκε) προσθέστε λίγο φρυγανιά ακόμη.
Πλάθουμε μακρόστενες κροκέτες, όπως στα σουτζουκάκια, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε, μέχρι να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές. Δεν χρειάζεται πολύ τηγάνισμα, μην ξεχνάτε ότι οι μελιτζάνες είναι ήδη ψημένες.
Μπορείτε να ετοιμάσετε το μείγμα και από την προηγούμενη μέρα ή νωρίτερα την ίδια μέρα και να το διατηρήσετε στο ψυγείο

Ρολάκια μελιτζάνας με φέτα
Χρειαζόμαστε
4-5 μελιτζάνες τσακώνικες
2 αυγά
150 γρ. φέτα
2 κουταλιές κρεμμύδι τριμμένο
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
πιπέρι
γαλέτα
Στην εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες. Τις ξεπικρίζουμε λίγο (οι αυθεντικές τσακώνικες δεν θέλουν πολύ ξεπίκρισμα) και τις τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο.
Προσοχή, να μη γίνουν ξεροψημένες. Να τηγανιστούν αλλά να παραμείνουν μαλακές, ώστε να μπορούν να διπλωθούν σε ρολάκια. Γι αυτό χαμηλώνουμε την φωτιά, ώστε να μην μας αρπάξουν.
Σε μπολ ανακατεύουμε την φέτα θρυμματισμένη, το ένα αυγό, το κρεμμύδι, άνηθο και πιπέρι.
Βάζοντας μια κουταλιά από το μίγμα αυτό σε κάθε μελιτζάνα, σχηματίζουμε τα ρολάκια. Τυλίγουμε το καθένα σε αυγό, γαλέτα και μετά πάλι αυγό και τα τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο, μέχρι να χρυσίσουν. Μετά…κραααακ και τυράκι
Καλή επιτυχία!

Thursday 23 July 2009

Ντοματοκεφτέδες

Τώρα το καλοκαίρι ένα από τα καλύτερα πράγματα είναι το ουζάκι ή μπυρίτσα με διάφορα μεζεδάκια.
Σας προτείνω λοιπόν ντοματοκεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες, με χρόνο προετοιμασίας 5 λεπτά και χρόνο ψησίματος 20 λεπτά και με υλικά που θα έχετε σίγουρα στο σπίτι σας.
Tα υλικά που παραθέτω όταν τα έκανα τηγανιτά έδωσαν 22 μπαλάκια και όταν τα έκανα σε στύλ τάρτας έγιναν 12 κομμάτια.
Πάμε να τους φτιάξουμε:
Χρειαζόμαστε:
2 μέτριες και σφικτές ντομάτες
200 γρ. φέτα σκληρή πικάντικη
2 χούφτες τριμμένη κεφαλογραβιέρα
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
4 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
1 αυγό
1 κρεμμύδι ξερό
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
3-4 κλαράκια μαϊντανό
3-4 κλαράκια άνηθο
λίγη ρίγανη
λίγο πιπέρι
ελάχιστο αλάτι
Πως τους φτιάχνουμε:
Σε μια λεκανίτσα κόβουμε σε καρεδάκια την ντομάτα, ΔΕΝ την τρίβουμε γιατί θα βγάλει πολλά υγρά και δεν θα μπορεί να σφίξει η ζύμη.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό με τον άνηθο, τα κρεμμύδια, προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα και την φέτα τριμμένη στην χονδρή πλευρά του τρίφτη, το αυγό, την ρίγανη, το πιπέρι, το αλάτι και το αλεύρι με την φρυγανιά.
Ανακατεύουμε μαλακά για να δέσουν μεταξύ τους τα υλικά.
Εάν διαπιστώσουμε ότι η ζύμη είναι αραιή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και λίγη φρυγανιά μέχρι να δέσει.
Ρίχνουμε μια κουταλιά του γλυκού ζύμη σε ένα δισκάκι που έχουμε βάλει αλεύρι, την αναποδογυρίζουμε μέσα στο αλεύρι και το πλάθουμε σαν κεφτεδάκι.
Τηγανίζουμε σε μια κατσαρολίτσα με μπόλικο λάδι μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα και τα τοποθετούμε για λίγο σ’ ένα πιάτο που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας.
Είναι το ίδιο νόστιμα και όταν κρυώσουν.

Αφαιρώντας την ντομάτα και τρίβοντας στο χονδρό μέρος του τρίφτη 4-5 κολοκυθάκια μικρά, στα υπόλοιπα υλικά, έχουμε υπέροχους κολοκυθοκεφτέδες σαν αυτούς της κάτω φωτογραφίας.
Μπορούμε επίσης να τα κάνουμε στον φούρνο ψήνοντας στους 180 βαθμούς με αέρα για περίπου 20 λεπτά.
Καλό θα ήταν να στρώσουμε στο ταψί κόλλα ψησίματος και να ρίχνουμε κουταλιές από το μίγμα ή να αλείψουμε με λάδι και να πασπαλίσουμε με φρυγανιά τριμμένη, τις θήκες για τα μαφινς/μπραουνις, να τις γεμίσουμε με μίγμα πάχους περίπου ενός – δύο δακτύλων και έτσι θα έχουμε υπέροχους ντοματοκεφτέδες ή κολοκυθοκεφτέδες όπως την φωτογραφία που βλέπετε,Δεν είναι σαν ταρτάκια ???

Wednesday 22 July 2009

Μους πεπόνι

Διαλέξτε ένα μυρωδάτο αργείτικο πεπονάκι, για να φτιάξετε αυτό το δροσιστικό μους.
Θα χρειαστείτε:
2 κούπες πολτό από το πεπονάκι που λέγαμε
2 κουταλιές ζάχαρη
2 φακελάκια ζελέ λεμόνι
1 ποτήρι βραστό νερό
1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
Για να το φτιάξετε:
Καθαρίστε το πεπονάκι και λιώστε στο μπλέντερ τόσο, όσο να πάρετε 2 κούπες πολτό.
Βράστε ένα ποτήρι νερό και διαλύστε σ’ αυτό το ζελέ λεμόνι. Προσθέστε δυο κουταλιές ζάχαρη και ανακατέψτε καλά.
Όταν το ζελέ κρυώσει λίγο, προσθέστε το γιαούρτι και το λιωμένο πεπόνι και χτυπήστε καλά, να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Αδειάστε σε ατομικά μπολάκια και τοποθετείστε τα στο ψυγείο, να παγώσουν καλά.
Καλή επιτυχία!

Tuesday 21 July 2009

Παστίτσιο

Η μαμά μου θεωρώ ότι κάνει το καλύτερο παστίτσιο!!
Πουθενά δεν έχω δοκιμάσει τόσο νόστιμο παστίτσιο όπως το δικό της!!
Η τριμμένη φρυγανιά και το κεφαλοτύρι που ρίχνει από πάνω, το κάνουν εξαιρετικό!!
Σας δίνω λοιπόν την συνταγή για παστίτσιο, της μαμάς μου!
Χρειαζόμαστε:
1 κιλό μακαρόνια Νο 5 (για την ακρίβεια 1 πακέτο και μισό περίπου)
¾ κιλού κιμά
¼ κιλού κεφαλοτύρι τριμμένο
2 – 3 ώριμες ντομάτες ή ντοματάκι ψιλοκομμένο ή πελτέ 1 κουταλιά
μαϊντανό
λάδι
αλάτι, πιπέρι
φρυγανιά τριμμένη
λίγο βιτάμ
Για τη μπεσαμέλ:
10 κουταλιές αλεύρι
7 κούπες του τσαγιού γάλα
2 αυγά (μόνο τους κρόκους)
75 gr βιτάμ
Τα υλικά που δίνω είναι για ταψί διαμέτρου 34cm (μέτριο σε μέγεθος)
Πάμε να το φτιάξουμε:
Ετοιμάζουμε τον κιμά:
Τρίβουμε τα κρεμμύδια στο μούλτι, αποφλοιώνουμε τις ντομάτες και τις κάνουμε πολτό ή τις τρίβουμε στον τρίφτη.
Βάζουμε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα με λίγο νερό να μαραθεί, και στη συνέχεια τις ντομάτες με λίγο λάδι. Αφήνουμε λίγο να πάρει μια δύο βράσεις, ρίχνουμε τον κιμά, πιπέρι, μαϊντανό και αλάτι. Το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια:
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε, τα λαδώνουμε, ρίχνουμε το ½ από το τυρί και τα ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε το ταψί μας και ρίχνουμε τα μισά από τα μακαρόνια ώστε να καλυφτεί ο πάτος του.
Από πάνω ρίχνουμε τον κιμά που έχουμε ετοιμάσει και λίγο τυρί τριμμένο (την μισή ποσότητα από αυτό που έμεινε).
Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγα μακαρόνια περίπου τα μισά ίσως και λίγο λιγότερα από αυτά που έμειναν, τα αφήνουμε και πάμε να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ.
Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ:

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί, -ΠΡΟΣΟΧΗ- να μην βράσει.
Σε μιαν άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βιτάμ και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα ή με σύρμα αυγών για να διαλυθεί καλά και να μην σβολιάσει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα μέσα λίγο λίγο ανακατεύοντας διαρκώς.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα ξανά στη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρις ότου πήξει το μείγμα και γίνει μία λεία κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τους 2 κρόκους καλά χτυπημένους και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Επιστρέφουμε στο ταψί μας όπου τα μακαρόνια περιμένουν υπομονετικά να ενωθούν με τη λεία και παχύρευστη μπεσαμέλ μας.
Και τώρα το υπέροχο (κατ’ εμέ) της υπόθεσης.
Ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια της μπεσαμέλ το υπόλοιπο τυρί που έμεινε, την φρυγανιά και κατά τόπους εναποθέτουμε κομματάκια βιτάμ (μικρά σαν αμύγδαλα).
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου μισή ώρα, ώσπου να ροδίσει από πάνω…
Για να σερβίρουμε καλό είναι να περιμένουμε λίγο να κρυώσει το φαγητό μας αρκετά. για να μπορούμε να το κόψουμε και να το σερβίρουμε σε ωραία κομμάτια.
Καλή μας όρεξη.
Αμαλία

Monday 20 July 2009

Ψωμί με μπύρα

Όταν η φίλη μου η Χαρά μου είπε ότι έφτιαξε το νοστιμότερο ψωμί μόνο με ένα αλεύρι και ένα κουτάκι μπύρα, την κοίταξα δύσπιστα.
Πέρασαν μήνες μέχρι να αποφασίσω μια μέρα να το επιχειρήσω κι εγώ, σίγουρη ότι αποκλείεται το αποτέλεσμα να ήταν … ψωμί.
Το αποτέλεσμα όμως ήταν ψωμί και μάλιστα πεντανόστιμο!!!
Με 2 μόνο υλικά, χωρίς ζύμωμα και ταλαιπωρία, είχα σε ελάχιστη ώρα έτοιμο ζεστό ψωμάκι.
Από τότε το φτιάχνω πολύ συχνά, και μάλιστα κατά καιρούς το εμπλουτίζω με διάφορα υλικά, όπως το ψωμί της φωτογραφίας.
Πατέ ελιάς, κρεμμύδι, πιπεριά, ελιές, τυριά, μυρωδικά διάφορα, γλυκάνισο ή ότι άλλο σας αρέσει, μπορεί να προστεθεί σε αυτό το ψωμάκι.
Και σκέτο όμως, μόνο με τα 2 υλικά και ελάχιστο αλατάκι, είναι εξαιρετικό!!
Πάμε να δούμε πως γίνεται
Χρειαζόμαστε όπως είπαμε
500 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
1 κουτάκι μπύρα
ελάχιστο αλατάκι
Το φτιάχνουμε
Βάζουμε το αλεύρι σε βαθύ μπολ. Προσθέτουμε την μπύρα και το αλατάκι και ανακατεύουμε το μείγμα να ενσωματωθούν τα υλικά.
Αν θέλουμε για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι.
Ζυμώνουμε ελάχιστα, ίσα να ενωθούν καλά τα υλικά και τοποθετούμε σε καλά λαδωμένη μακρόστενη φόρμα.Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, μέχρι το ψωμάκι μας να ροδίσει (περίπου μισή ώρα θέλει στον δικό μου)
Για το ψωμάκι της φωτογραφίας ……
…… άνοιξα την ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλλο με έναν πλάστη.
Άπλωσα στην επιφάνεια πατέ ελιάς. Από πάνω έριξα τριμμένο κρεμμύδι και λωριδίτσες πιπεριάς.
Τύλιξα σε ρολό από την μακριά πλευρά και έψησα την φρατζολίτσα μου όπως περιγράφω παραπάνω.
Δοκιμάστε το πιο εύκολο ψωμάκι!
Θα σας ενθουσιάσει!
Καλή επιτυχία!

Saturday 18 July 2009

Γούνα

-Τι θα πάρετε?? με ρώτησε ο ευγενέστατος σερβιτόρος στο Πίσω Λειβάδι της Πάρου
-Τι θα μου προτείνατε?? ρώτησα επίσης ευγενέστατα (όπως πάντα) εγώ.
-Γούνα, μου απάντησε πολύ σοβαρά εκείνος
Προσπάθησα να καταλάβω μήπως με κοροϊδεύει. Βλέποντάς τον όμως να παραμένει σοβαρός, τόλμησα να ρωτήσω
-Τι ακριβώς είναι η γούνα??
Και τότε αυτός προθυμότατα μου απάντησε ότι η γούνα.....
...... είναι ψάρι λιαστό αποξηραμένο.
Τα ψάρια που χρησιμοποιούνται για γούνα, είναι συνήθως σκουμπρί, παλαμίδα ή τόνος.
Παίρνουν λοιπόν το ψάρι, το ανοίγουν στα δύο, αφαιρούν με κοφτερό μαχαίρι το κόκκαλο από την μέση, το πασπαλίζουν με αλάτι και ρίγανη και το αφήνουν 3 μέρες στον ήλιο αφού το σκεπάσουν με κάποιο δίχτυ, για να αποφύγουν ενοχλητικά έντομα.
Μετά τις 3 μέρες το ψάρι είναι έτοιμο για να ψηθεί στα κάρβουνα.
Το σερβίρουν με λίιιιγο πιπεράκι, λίγο ρίγανη, ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό
Ο ευγενέστατος σερβιτόρος μου είπε επίσης, ότι αν μετά τις 3 μέρες προσθέσεις στο ψάρι λάδι και αρκετό ξύδι και το αφήσεις άλλες 3 μέρες μέσα στο λαδόξιδο, αλλά σε σκιερό μέρος πλέον, έχεις έναν ουζομεζέ εκπληκτικά νόστιμο.
Εννοείται ότι όλοι παραγγείλαμε γούνα. Ηταν απλά ... τέλεια!Εδώ βλέπουμε φωτός από Ναξιώτικες γούνες, που μου είχε στείλει παλιότερα ο φίλος μου ο Γιάννης, να λιάζονται στον ήλιο.Και δυο φωτογραφίες από το Πίσω Λειβάδι της Πάρου!

Friday 17 July 2009

Κολιοί στο φούρνο

Ξέρω, ξέρω ισχύει η γνωστή παροιμία και ακόμα δεν είναι Αύγουστος, αλλά μιας και βρήκα στο ψαρά ωραιότατους κολιούς που με φώναζαν από μακριά τι να έκανα να έκλεινα τα αυτιά μου και να τους αγνοούσα;;; δεν μου πήγαινε και ιδού:
Χρειαζόμαστε:
1 kg περίπου κολιούς
1 πιπεριά κέρατο
1 κρεμμύδι ξερό
1 πιπεριά πράσινη
5 ώριμες ντομάτες
½ κονσέρβα μανιτάρια κομμένα
Ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
Λάδι
1 λεμόνι
Ας το φτιάξουμε
Καθαρίζουμε τους κολιούς ή λέμε στον ψαρά να μας τους καθαρίσει
Τους πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη και τους αφήνουμε σε ένα ταψάκι μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες, και τις πιπεριές σε φετούλες.
Κόβουμε τις 3 από τις ντομάτες σε κυβάκια και τις 2 σε ροδέλες
Βάζουμε σε ένα τηγάνι τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια σε μέτρια φωτιά σκεπασμένα να βγάλουν τα υγρά τους. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ντομάτα (κυβάκια) λίγο λάδι, πιπέρι και ανακατεύουμε για λίγο. Ρίχνουμε και την πιπεριά (κέρατο) και τα αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά.
Σε ένα πυρέξ ή ταψάκι βάζουμε τους κολιούς και γεμίζουμε τις κοιλιές τους με τα κρεμμύδια και τις πιπεριές.
Ό,τι περίσσεψε το ρίχνουμε από πάνω και καλύπτουμε τα ψάρια με την πράσινη πιπεριά και τις ροδέλες της ντομάτας.Στύβουμε το λεμόνι και περιχύνουμε τα ψαράκια μας μαζί με λίγο λάδι και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου μισή ωρίτσα.
Καλή μας όρεξη!!
Αμαλία

Wednesday 15 July 2009

Παγωτό καϊμάκι

Το παγωτό αυτό είναι το αγαπημένο μου. Επίσης ήταν και ο καημός μου να το φτιάξω κάποια στιγμή.
Αφού μάζεψα διάφορες συνταγές, τις συνδύασα (αν και πάνω κάτω όλες παρόμοιες είναι), κατάφερα να συγκεντρώσω και τα υλικά και το ….αποτόλμησα.
Το αποτέλεσμα με ενθουσίασε. Είχα επιτέλους σπιτικό παγωτό καϊμάκι. Νόστιμο και μαστιχωτό όπως το ήθελα. Και το μοιράζομαι μαζί σας.
Τα υλικά μας
3 κούπες καϊμάκι ή κρέμα γάλακτος με όλα τα λιπαρά της
3 κούπες γάλα πλήρες
1 κούπα ζάχαρη
3 κοφτά κουταλάκια σαλέπι
1 κοφτό κουταλάκι κρυστάλλους μαστίχας.
Πως το φτιάχνουμε
Χτυπάμε στο μπλέντερ (ή σε γουδί) την μισή ζάχαρη με την μαστίχα, να γίνουν σκόνη.
Διαλύουμε το σαλέπι σε μισή κούπα γάλα.
Στη συνέχεια βάζουμε σε κατσαρόλα το υπόλοιπο γάλα και το ζεσταίνουμε. Όταν το γάλα γίνει χλιαρό, προσθέτουμε το σαλέπι διαλυμένο στο γάλα και την μαστίχα με την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά.. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το καϊμάκι (ή την κρέμα γάλακτος αν δεν βρούμε καϊμάκι).
Από την ώρα αυτή ξεκινάμε να ανακατεύουμε την κρέμα, αφού χαμηλώσουμε λίγο την φωτιά. Μου πήρε 20-25 λεπτά να ανακατεύω με χάρη το περιεχόμενο της κατσαρόλας, για να μην μου σβολιάσει η κρέμα και για να πήξει λίγο επίσης. Δείτε το σαν μια καλή άσκηση γυμναστικής ή σαν ευκαιρία να τα πείτε στο τηλέφωνο με την κολλητή σας, όση ώρα ανακατεύετε την κρέμα. Σε κάθε περίπτωση ….think positive.
Αφού τελειώσουμε με το ανακάτεμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, και αφήνουμε το περιεχόμενο να κρυώσει λίγο. Όποιος διαθέτει παγωτομηχανή, ακολουθεί την γνωστή διαδικασία. Όσοι δεν έχουμε, αφού αδειάσουμε την κρέμα σε μπολ, την τοποθετούμε στην κατάψυξη. Κάθε μία ώρα βγάζουμε το παγωτό και το χτυπάμε με μίξερ χειρός ή στο μπλέντερ. Μετά από 2 χτυπήματα είναι έτοιμο.
Σερβίρουμε το παγωτό ως γνωστόν με σιρόπι βύσσινο, ή γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή κεράσι και ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμυγδαλάκια.
Τώρα, όσον αφορά τα υλικά, σε γνωστό μεγάλο Σ/Μ ανακάλυψα σαλέπι σε φακελάκια. Το κάθε κουτί περιέχει 4 φακελάκια με σκόνη σαλέπι. Αυτό για όσους δυσκολεύονται να κατέβουν στο Κέντρο να αγοράσουν σαλέπι από τα μαγαζάκια που πουλάνε μπαχαρικά περίεργα.
Το καϊμάκι επίσης υπερτερεί της κρέμας γάλακτος, αν και δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν βρείτε. Υπάρχουν κάποια ζαχαροπλαστεία που πουλάνε καϊμάκι, κυρίως αυτά που φτιάχνουν τούρκικα γλυκά.
Καλή επιτυχία!

Tuesday 14 July 2009

Αχταρμάς

Αχταρμάς: προέρχεται από την τουρκική λέξη aktarma και σημαίνει ανακάτεμα, μπέρδεμα, ανάμιξη• χρησιμοποιείται συνήθως με αρνητική έννοια, όταν γίνεται κακή ανάμιξη υλικών, στην περίπτωσή μας όμως θεωρώ ότι το μείγμα δεν έτυχε, απλά πέτυχε.
Χρειαζόμαστε:
1 αστακοουρά
3- 5 καβουρόψιχα μπαστουνάκια
100 gr μύδια
100 gr γαρίδες
1 καρότο μικρό
1 αγγούρι μικρό
6 - 8 κουταλιές σούπας μαγιονέζα
1 - 2 κουταλιές κέτσαπ
Λάδι, ξύδι
Αλάτι με μέτρο, πιπέρι
1 φλιτζανάκι του καφέ κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
Το φτιάχνουμε:
Βράζουμε τα μύδια και τις γαρίδες περίπου 5 με 10 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε σε κυβάκια την αστακοουρά, την καβουρόψιχα, τις γαρίδες και τα μύδια.
Τρίβουμε στον τρίφτη το καρότο και το αγγούρι..
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ανακατεύουμε πολύ καλά και είναι έτοιμο προς βρώση..
Παρατηρήσεις:
Καρότο και αγγούρι μπορούν να μπουν είτε το ένα είτε το άλλο ανάλογα με το τι προτιμάτε, εγώ τα βάζω και τα 2.
Επίσης. πριν το σερβίρουμε καλό είναι να το έχουμε αφήσει 3 - 4 ώρες στο ψυγείο.
Την καβουρόψιχα και την αστακοουρά καλύτερα να μην την αφήσουμε να ξεπαγώσει εντελώς να κρατάει αρκετά, γιατί έτσι κόβεται πιο εύκολα
Αμαλία

Monday 13 July 2009

Καβουροκεφτέδες

Την συνταγή για αυτό το πολύ νόστιμο μεζεδάκι (ότι πρέπει για ουζάκι), μου έδωσε η Κλειώ, αγαπημένη e-φιλενάδα και μου επέτρεψε να την μοιραστώ μαζί σας.
Την «πείραξα» ελάχιστα, κυρίως ως προς τις ποσότητες των υλικών και πολύ λίγο στα υλικά που χρησιμοποίησα.
Για να τους φτιάξω χρειάστηκα:
350 γρ καβουρόψιχα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 αυγό
άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγη πιπερίτσα κόκκινη και λίγη κίτρινη σε μικρά κομματάκια
1 κούπα παρμεζάνα τριμμένη ή διάφορα πικάντικα κίτρινα τυριά
λίγο ούζο
λίγο ξύσμα λεμονιού
αλατάκι (δοκιμάστε αν χρειάζεται), πιπεράκι
6-7 γεμάτες κουταλιές αλεύρι
Τους έφτιαξα ως εξής:
Πέρασα πρώτα από το τηγάνι για πολύ λίγο το κρεμμυδάκι και τις πιπερίτσες.
Στην συνέχεια σε μπολ ανακάτεψα όλα τα υλικά αφού πρώτα στράγγισα πολύ καλά την καβουρόψιχα από τα υγρά της. Τελευταίο πρόσθεσα το αλεύρι.
Άφησα την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ωρίτσα. Έπλασα τους κεφτέδες. Αλεύρωσα και τηγάνισα σε καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν.
Καλή επιτυχία!

Saturday 11 July 2009

Μπάνιο στο Τηγάνι

Το Τηγάνι είναι μια από τις αγαπημένες μου παραλίες στην περιοχή της Κυνουρίας.
Δεν ξέρω γιατί το λένε έτσι κι όσες φορές ρώτησα, κανείς δεν ήξερε να μου πει.
Είναι δίπλα στην παραλία του Τυρού, ένα μέρος που έχει αναπτυχθεί πολύ τουριστικά τα τελευταία χρόνια.
Τον Τυρό τον θυμάμαι πριν αρκετά χρόνια, με 2-3 σπιτάκια όλα κι όλα και μ' ένα εστιατόρια που δεν είχε ρεύμα, αλλά μας σέρβιρε πάντα φρεσκότατο ψάρι και αστακούς ολοζώντανους.
Σήμερα βέβαια ο Τυρός είναι αγνώριστοςΣτον Τυρό πάμε συχνά για καφεδάκι ή φαγητό στις καφετέριες και τα ταβερνάκια του που είναι κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.Για μπάνιο όμως είπαμε, προτιμάμε το Τηγανάκι μας, η παραλία του οποίου είναι σχεδόν "κολλημένη" με την παραλία του Τυρού.
Στο Τηγάνι απολαμβάνουμε πεντακάθαρα νερά και υπέροχο συνδυασμό πράσινου και γαλάζιουΓια όποιον πεινάσει μετά το μπάνιο, οι επιλογές είναι ...μόνο δύο, αλλά εξαιρετικές.
Το καφέ εστιατόριο πάνω στο κύμα, με πολύ καλούς θαλασσινούς μεζέδες, φρέσκα ψάρια αλλά και πολύ καλά κρεατικά και ένα ακόμα εστιατόριο με αρκετά καλό φαγητό, που διαθέτει εξαιρετική θέα.
Το ποστ για το Τηγάνι είχα αναρτήσει και παλιότερα κι έγινε αφορμή να γνωριστώ με δυο πολύ αγαπημένους φίλους, την Κάτια και τον Θανάση, οι οποίοι μετά το ποστ μου αποφάσισαν να έρθουν για διακοπές στον Τυρό.
Στην παρέα μας και η Αγγελικούλα που είχε έρθει από την Ελβετία με τον αντρούλη της, αλλά και ο Αντώνης με την γλυκύτατη σύζυγό του.
Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι εύχομαι σε όλους σας!

Friday 10 July 2009

Φασολάκια λαδερά

Η Έλενα λέει ότι τα φασολάκια είναι πολύ δύσκολα φωτομοντέλα, δεν γράφουν καλά στο φακό, τινάζουν από εδώ και από εκεί τα ψιλόλιγνα κορμιά τους και γεμίζουν όλο το πιάτο με πιτσιλιές ντομάτας και λαδιού!!
Για να δούμε έχει δίκιο;;;
Χρειαζόμαστε:
1 κιλό φασολάκια
2 κρεμμύδια ξερά
3 καρότα
2 – 3 κολοκύθια
2 – 3 πατάτες
3 – 4 ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ
μαϊντανό
λάδι
αλάτι, πιπέρι
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Πλένουμε τα φασολάκια και τα καθαρίζουμε από τις ίνες που έχουν.
Ψιλοκόβουμε ή τρίβουμε τα κρεμμύδια, ανάλογα με το πώς τα προτιμάμε.
Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα καρότα, τις πατάτες και τα κολοκύθια.
Κόβουμε τα καρότα και τα κολοκύθια σε ροδέλες, τις πατάτες σε τέταρτα.
Αποφλοιώνουμε τις ντομάτες και τις πολτοποιούμε στο μούλτι ή τις τρίβουμε στον τρίφτη.
Βάζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό σε μια κατσαρόλα, να μαραθεί λίγο. Προσθέτουμε τις ντομάτες με λίγο λάδι. Αφήνουμε να πάρουν μια δυο βράσεις, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τα φασολάκια, ανακατεύοντας ώστε να αναμειχθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κολοκύθια, τις πατάτες, τα καρότα και 2 ποτήρια νερό μέσα στα οποία έχουμε διαλύσει τον πελτέ, αλάτι (με μέτρο γιατί ο πελτές έχει), πιπέρι και το μαϊντανό.
Ανακατεύουμε μία τελευταία φορά σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για ¾ με μια ώρα περίπου να σιγοβράζουν.
Απολαμβάνουμε με μπόλικη φέτα και φρέσκο ψωμάκι για ατελείωτες βούτες.
Καλή χώνεψη λοιπόν γιατί η όρεξη δεν μας λείπει.
Αμαλία
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...