Thursday, 7 November 2013
Γκρατέν κοτόπουλο με κρέμα
Ένα από τα πιάτα που μαγείρεψα στην γιορτή του καλού μου, ήταν αυτό το ομολογουμένως πολύ νόστιμο κοτόπουλο!
Μαγειρεμένο με μυρωδικά, καπνιστή γαλοπούλα, τυριά και μανιτάρια, και όλα αυτά σκεπασμένα με μιαν υπέροχη κρέμα.
Φαγητό διαίτης δεν θα το λεγα, αλλά μια φορά τον χρόνο γιορτάζει ο άντρας μου, δίαιτα θα κάναμε τέτοια μέρα??
Έτσι λοιπόν χωρίς καμία απολύτως τύψη …… εξαφανίσανε το πυρέξ οι καλεσμένοι μας!
Σας εγγυώμαι ότι το ίδιο εύκολα θα το εξαφανίσετε κι εσείς αν το φτιάξετε!
Πάμε να το μαγειρέψουμε??
Θα χρειαστούμε:
2 μπούτια και ένα στήθος κοτόπουλου
200-250 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φετάκια
200 γρ. γκούντα τριμμένη
10 φέτες καπνιστή γαλοπούλα
μισό φλιτζανάκι λευκό κρασί
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι κόλιαντρο ξερό
1 κουταλάκι πάπρικα
1 κουταλιά σκόνη σκόρδου
2 κουταλιές μουστάρδα
Για την κρέμα
120 γρ. βούτυρο
90 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ
800 ml φρέσκο γάλα
Επιπλέον
1 χούφτα τριμμένα κίτρινα τυριά
Στην πράξη:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας αφαιρέσει από το κοτόπουλο το δέρμα και τα κόκαλα, να μας το φιλετάρει δηλαδή.
Με κοφτερό μαχαίρι κουζίνας, κόβουμε το φιλεταρισμένο κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια.
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κυβάκια του κοτόπουλου, να αλλάξουν χρώμα.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμη.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ρίγανη, την πάπρικα, την σκόνη σκόρδου, τον κόλιαντρο, πιπέρι και πολύ λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε.
Στην συνέχεια προσθέτουμε την μουστάρδα και λίγο νεράκι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το κοτόπουλο να μαγειρευτεί για μία ώρα.
Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κατόπιν το ανακατεύουμε με την καπνιστή γαλοπούλα κομμένη σε καρεδάκια και τα 200 γρ. τριμμένη γκούντα (ή όποιο άλλο γλυκό τυρί θέλουμε).
Ετοιμάζουμε την κρέμα.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα, χωρίς να κάψει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί με το βούτυρο.
Προσθέτουμε το γάλα, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με αυγοδάρτη, μέχρι να πήξει η κρέμα (δεν χρειάζεται να γίνει πάρα πολύ σφιχτή).
Ρίχνουμε 4-5 κουταλιές από την κρέμα στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο, και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε το μεγάλο μας πυρέξ.
Απλώνουμε 2 κουταλιές κρέμα στην βάση του πυρέξ.
Από πάνω αδειάζουμε το μείγμα με το κοτόπουλο και ισιώνουμε την επιφάνειά του.
Πάνω από αυτό απλώνουμε την κρέμα.
Πασπαλίζουμε την επιφάνειά της με μία χούφτα τριμμένα κίτρινα τυριά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της κρέμας.
Καλή επιτυχία!!
Labels:
κοτόπουλο
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
25 comments:
Μου αρέσει..μου αρέσει..Παίρνω μερίδα για το μεσημέρι στο κτήμα και φεύγω!
Τα υλικά υπέροχα- μπορώ να φαντασθώ την φανταστική γεύση του !!!
ΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!! θέλω κι εγώώώώώώώ!!!
;-)
Μάκια-μάκια, ομορφιά μου!
Καλημέρα!
Θέλω ν΄αγιάσω και δε μ΄αφήνετε... Υπέροχο!!!
Και του χρόνου με υγεία Ελενάκι μου, να γιορτάσετε ξανά και με πολλές νοστιμιές απ΄τα χεράκια σου!
Φιλάκια πολλά γλυκούλι μου!!!
Τώρα τί να πω...???
Ας περιοριστώ σε φάτε μάτια κοτοπουλάκι και ας ανασκουμπωθώ να το φτιάξω έτσι την επόμενη φορά...Πολύ καλή ιδέα για μπουφέ Ελενάκι....!!!
Καλημέρες και φιλιά σε όλες σας...-:)))
Εύκολο, χορταστικό και άκρως απολαυστικό!
Κι εγώ χωρίς τύψεις θα το τσάκιζα!
Να χαίρεσαι τον καλό σου Έλενα και πάντα να γιορτάζετε έτσι νόστιμα εύχομαι!
Ελενάκι μου φανταστικό και τα υλικά που χρησιμοποίησες είναι όλα ένα και ένα!Αν το είχα μπροστά μου σίγουρα θα το τσάκιζα!!!
Φιλάκια πολλά!!!
Καλωσορισες Ελενα .. ωραία η συνταγή / φαγητό σου
Αυτό έλειπε να μην το εξαφάνιζαν!!!! Τέλεια η συνταγή και με αγαπημένα υλικά! Σλουρπ!
Να χαίρεσαι τον καλό σου Έλενά μου! Να είστε πάντα καλά και να περνάτε πολύ πολύ όμορφα!
Φιλάκια πολλά!
Είμαι λάτρης της μπεσαμέλ, και η δική σου φαίνεται τόσο κρεμώδης!γιάμιιι!!τέλειο το φαγητάκι!
Οταν είδα τη φωτογραφία το πέρασα για γαλακτομπούρικο χαχα!!!!
Φαίνεται τέλειο!!!!!!!!
Φιλιά!!!!!!
Πολύχρονος ο καλός σου!!!!!
Ελενάκι, αυτά τα φαγάκια με την μπεσαμέλ, είναι λατρεμένα!! Από τα πιο αγαπημένα μας! Ας όψεται η δίαιτα, που θέλω να χάσω κανένα κιλό, αλλιώς θα το τσάκιζα. Αλλά μιας και έρχονται οι γιορτές, όλο και κάτι παραπάνω θα φάμε!
Καλό μας βράδυ.
Φοβερή συνταγή Ελενά μου!!!Κόλαση το φαγάκι σου!!!!Καί τί δέν έχη μέσα!!!!Θά τό δοκιμάσω όπωςδήποτε!!!Τό ζήλεψα!!!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!!
Να τον χαιρεσαι τον συζυγο,να ειστε παντα γεροι και να φτιαχνεις τετοιες πεντανοστιμες λιχουδιες..καλο βραδυ,φιλια!
Να τον χαίρεσαι!! Ας αφήσουμε τις δίαιτες για άλλη μέρα.
Τι πανδαισία είναι αυτή Έλενά μου!!!! Ευχαρίστως θα έτρωγα μια μη σου πω και δύο μεριδούλες επιτόπου!!!!!
Να χαίρεσαι το σύζυγο, ότι καλύτερο σε όλη την οικογένεια!!!!
Πολλά φιλιά!
νιωθω την γευση του στο στομα μου!!!πολυ ωραια ιδεα για μπουφε, θα την φτιαξω(και αυτη τρομαρα μου).
φιλια πολλα!!!!
Αν και άργησα λόγω ημικρανίας ήρθα και τί να δω;;; Αυτό το καταπληκτικό πιάτο που το λιμπίστικα όσο τίποτε άλλο!!!! Νοστιμότατο!!!
Καλό βράδυ!
Φαίνεται υπέροχο, θα το βάλω στη λίστα για τις γιορτές, τότε που επιτρέπονται οι αμαρτίες:).
Πλούσιο, χορταστικό κρεμώδες, υπέροχο, φυσικά και το εξαφανίσανε! Χρόνια Πολλά, να τον χαίρεσαι.
Φιλιά
Πω, πω πόσο μου έλειψαν οι λαχταριστές νοστιμιές σας!!!!! Πεντανόστιμο φαίνεται!!!!! Πολλά φιλάκια!!!!
Ελενα σκετη κολαση το φαγητο.
Πολυ ωραια συνταγη για γιορτες και οχι μονο.
Να χαιρεσαι τον ανδρα σου.
ΦΙΛΙΑ
Θα μας τρελλαίνεις τελικά φιλεναδίτσα με τις εμπνεύσεις σου !!!!!!!! αχ αυτος ο Δημητρούλης μας !!!!! χιχιχιχι
φιλια πολλά πολλά
Εγώ Ελενάκι είμαι φαν των συνταγών που έχεις βάλει κατά καιρούς με κοτόπουλο οπότε θα το δοκιμάσω και όχι απ΄ότι καταλαβαίνω μια φορά τον χρόνο....Φιλάκια και καλή εβδομάδα...
ke emena marese auto to fagito.
prepi na ine nostimo.
emis to kanume me guda-magioneza.
eksisu poli oreo.
Post a Comment