Friday 2 May 2014

Σουφλέ αγκινάρας


Άνοιξη και οι αγκινάρες είναι και πάλι στην εποχή τους! Φρέσκες φρέσκες, ζουμερές και πεντανόστιμες.
Έτσι έφτιαξα ένα εύκολο σουφλέ με πάτους αγκινάρας, ζαμπόν και μπλε τυρί που μου αρέσει πολύ.
Στην συνταγή αυτή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένες αγκινάρες για ευκολία. Αυτό σημαίνει ότι το σουφλεδάκι μας φτιάχνεται όποια εποχή το επιθυμήσουμε.
Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες αγκινάρες, δεν χρειάζεται ιδιαίτερος χρόνος προετοιμασίας, κάτι που σίγουρα θα μας διευκολύνει πολύ.
Η δοσολογία που σας δίνω είναι για ένα μικρό πυρεξάκι. Θα μας δώσει 3 κανονικές μερίδες φαγητού ή 6 για μεζέ.
Πάμε να το φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
6 μέτριου μεγέθους πάτους αγκινάρας
60 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
30 γρ. blue cheese λιωμένο
80 γρ. ζαμπόν σε καρεδάκια
3 κουταλιές μαργαρίνη
3 κουταλιές αλεύρι γ.ο.χ.
450 ml. φρέσκο γάλα
2 αυγά
1/8 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι
τριμμένη φρυγανιά
1 κουταλάκι μαργαρίνη σε κομματάκια
Στην πράξη:
Βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα νερό να βράσει. Ρίχνουμε μέσα τους πάτους από τις αγκινάρες. Τους ζεματάμε για 3-4 λεπτά να μαλακώσουν. Το ζεμάτισμα είναι απαραίτητο είτε πρόκειται για φρέσκες αγκινάρες, είτε για κατεψυγμένες.
Βγάζουμε τις αγκινάρες και τις τοποθετούμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν τα περιττά υγρά.
Βουτυρώνουμε ένα μικρό πυρέξ διαστάσεων 25Χ15Χ6 εκ. Το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Αφήνουμε το πυρέξ στην άκρη.
Σε κατσαρολίτσα και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε την μαργαρίνη να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή το σύρμα των αυγών, για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα που έχουμε προηγουμένως ζεστάνει. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ως να δέσει η κρέμα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Ανακατεύουμε ζωηρά να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, την πάπρικα και το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε στην άκρη, ανακατεύοντας που και που για να μην δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνεια της κρέμας.
Κόβουμε λίγο από το κάτω μέρος του κάθε πάτου αγκινάρας, ώστε να μπορούν να σταθούν μέσα στο ταψάκι. Τους τοποθετούμε στο πυρέξ τον έναν δίπλα στον άλλο, με το μέρος που έχουν την γουβίτσα προς τα πάνω.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και γεμίζουμε κάθε αγκινάρα με τα καρεδάκια από το ζαμπόν. Όσο ζαμπόν μας περισσέψει, το ρίχνουμε στην κρέμα που έχουμε ετοιμάσει.
Δοκιμάζουμε την κρέμα μας αν είναι σωστά αλατισμένη, διορθώνουμε ανάλογα και προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μοιράζουμε την κρέμα επάνω από τις γεμισμένες αγκινάρες, ώστε να καλυφθούν εντελώς. Θα χρησιμοποιήσουμε όλο το μείγμα, γεμίζοντας και τα κενά ανάμεσα στις αγκινάρες.
Πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά και λίγη τριμμένη γραβιέρα.
Μοιράζουμε ένα κουταλάκι μαργαρίνης σε κομματάκια στην επιφάνεια του σουφλέ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς Κελσίου, ως να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού μας.
Αφού βγάλουμε το πυρέξ από το φούρνο, αφήνουμε λίγη ώρα το σουφλέ να χλιάνει. Δεν το κόβουμε ζεστό γιατί χαλάει η εμφάνισή του.
Αντί για blue cheese, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο άλλο τυρί μας αρέσει, όπως ροκφόρ, στίλτον, γκοργκοντζόλα κλπ.
Σερβίρουμε και καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

14 comments:

mia maria said...

Αχ, τέτοιο φαγητό θα μπορούσα να το φτιάξω και να το φάω όλο μόνη μου!

DIMI said...

Καλημέρα Ειρήνη μου!!Καλό μήνα!!Λαχταριστό καί σίγουρα πεντανόστιμο τό σουφλέ σου!!!Υπέροχη συνταγή!!Θά τήν δοκιμάσω!Φιλάκια!!

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ειρήνη μου! Καλό μήνα με υγεία και χαρά!! Λαχταριστό και πολύ νόστιμο το σουφλέ με αγκινάρες που ετοίμασες... νομίζω ότι θα μπορούσα να το φάω όλο μόνη μου γιατί λατρεύω τις αγκινάρες!

SpIrToKoYto said...

Ελιωσα σαν το τυράκι σου...Υπέροχο φαγητό...
Καλό μεσημέρι και πολλά φιλιά σε όλες σας...-:)))

Unknown said...

Οι αγγινάρες είναι ιδανικές για τέτοιο φαγάκι, και τώρα που είναι η εποχή τους είναι ό,τι πρέπει!
Ένα κομματάκι πολύ θα το ήθελα τώρα Ειρήνη! Τέλειο!

Anonymous said...

Μπραβο κοπελαρα μου ...
Εχω τοσες πολλες κ ολο με κουκια τις κανω...
Καλη ιδεα.. θα το κανω.....δεν το συζητωω!
Καλο μηνα.......
Κλεονικη

ΕΛΕΝΑ said...

Αυτό είναι σουφλέ για μένα Ειρήνη μου, που αγαπώ πολύ τις αγκινάρες!
Ζεστό ζεστό το φαντάζομαι σούπερ γιάμι!!!
Γεια στα χεράκια σου!
Φιλιά, καλό απόγευμα!

Magia da Inês said...

.°º。✿✿° ·.

Alcachofra... tão bom!!!

Bom fim de semana!
Ótimo mês de maio.
Beijinhos.
Brasil..°º。
✿✿° ·.

Δημιουργία said...

Καλό μήνα Ειρήνη μου με υγεία. Σουπερ οι αγκινάρες σουφλέ .

- spoonstories- said...

Ίσως με αυτή τη συνταγή φάω και την αγκινάρα!!Ειρήνη μου πρώτη φορά ενθουσιάζομαι με συνταγή που έχει μέσα αυτό το λαχανικό!

Mary said...

Ειρηνάκι μου πολύ ωραία πρόταση!

Φιλιά!!!

Ερμιόνη said...

Πω πω Ειρήνη μου!
Αν και είμαι κάπως δύσκολη όταν πρόκειται για αγκινάρα, ευχαρίστως θα έτρωγα το σουφλέ σου! Με τέτοια υλικά -και μπλε τυρί το οποίο λατρεύω- δεν γίνεται να μην είναι φοβερό! Φιλιά πολλά!

Γιωτα said...

Η μπελάδες βγαίνει σφιχτη . Πως πρέπει να είναι σφιχτή αραιή? Εμένα μου βγήκε αρκετά σφικτη

Ειρήνη Ε. said...

Κ. Πανο Παναγουλια, η μπεσαμελ πρεπει να ειναι μετρια σε πυκνοτητα. Ισως την βραζετε περισσοτερο χρονο απο οτι χρειαζεται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...