Wednesday 14 May 2014

Γιαουρτίνι


Εάν ρωτήσετε γιατί το λέω έτσι, δεν ξέρω τι να σας απαντήσω.
Έτσι μου το σύστησε η συννυφάδα μου η Ελένη που μου έδωσε τη συνταγή, έτσι σας το παρουσιάζω κι εγώ!
Η γεύση του θυμίζει ζουμερό ραβανί ανάμικτο με σάμαλι.
Τα υλικά για να το φτιάξουμε συνήθως υπάρχουν στο σπίτι μας.
Τα δε σκεύη που χρησιμοποιούνται, όπως στις περισσότερες παλιές συνταγές, είναι ελάχιστα. Ούτε καν μίξερ δεν χρειαζόμαστε!
Πάμε να δούμε τι θα χρειαστούμε για να έχουμε περίπου 20 κομμάτια σιροπιαστό γλυκάκι!

Τα υλικά μας:
Για το κέικ
1 κούπα του τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
1 κούπα του τσαγιού γιαούρτι πλήρες (δηλ. ένα κεσεδάκι 200 γρ.)
1 κούπα του τσαγιού ζάχαρη
1 κούπα του τσαγιού βούτυρο βιτάμ λιωμένο, αλλά όχι ζεστό
3 αυγά
2 βανίλιες
χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κουταλάκι σόδα, καλά ανακατεμένη στο χυμό
1 κούπα του τσαγιού αλεύρι φαριν-απ κοσκινισμένο
Για το σιρόπι
3 κούπες του τσαγιού ζάχαρη
3 κούπες του τσαγιού νερό
την φλούδα ενός λεμονιού
1 ξυλαράκι κανέλα
2 κουταλιές μέλι
Τι κάνουμε:
Ρίχνουμε τα 3 πρώτα υλικά σε μια λεκάνη και τ’ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε την λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε έτσι για μια ώρα.
Τώρα είναι η ώρα για να φτιάξουμε το σιρόπι μας. Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 6-8 λεπτά. Ο χρόνος μετράει απο την ώρα που αρχίζει ο βρασμός.
Μόλις είναι έτοιμο το σιρόπι μας, το αποσύρουμε από την φωτιά, αφαιρούμε την κανέλλα και την φλούδα του λεμονιού και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Λιώνουμε στη φωτιά μια κούπα βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Μόλις περάσει η μία ώρα, προσθέτουμε στη λεκανίτσα ένα-ένα τα υπόλοιπα υλικά για το κέικ και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. (Μην ξεχάσετε να προσθέσετε και το βούτυρο που το είχαμε αφήσει να κρυώσει - εγώ παραλίγο να την πάθω!!!!)
Βουτυρώνουμε ένα πυρεξάκι και αδειάζουμε εκεί τη ζύμη μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα ή αντιστάσεις, στους 190 βαθμούς, για περίπου 30-35’ (ίσως ο χρόνος στη δική σας κουζίνα να διαφέρει, γι αυτό μην απομακρυνθείτε πολύ - ψήνεται αρκετά γρήγορα).
Οταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, το αφήνουμε να πάρει μια ανάσα, το χαράζουμε και το σιροπιάζουμε με το σχετικά κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να τραβήξει καλά το σιρόπι πριν το σερβίρουμε, ιδανικά είναι να το έχουμε φτιάξει και σιροπιάσει από την προηγούμενη μέρα.
Μπορούμε να το κόψουμε σε μικρά κομματάκια και να τα βάλουμε σε χαρτάκια σερβιρίσματος ή να το κόψουμε σε κλασσικά κομμάτια και να το σερβίρουμε στα ωραία vintage πιατάκια μας απολαμβάνοντας γεύσεις απο το παρελθόν !!!

Η ακόμα αν θέλουμε, μπορούμε να χωρίσουμε το ταψί στα δύο και να φτιάξουμε και μπουκίτσες και κομμάτια.
Καλή επιτυχία!!

19 comments:

Μαρία Έλενα said...

Όμορφο συνταγή
Φιλάκια ...

Νίκη said...

Καλημέρα Μαράκι μου!
Ετσι έχει γραμμένη η πεθερά μου μια αντίστοιχη συνταγή στο τετράδιό της και πάντα απορούσα με το όνομα. Είναι όμως πολύ ωραίο γλυκό!
Φιλιά πολλά!!

Ειρήνη Ε. said...

Μαράκι, ήδη τσίμπησα το κομμάτι μου πρωί-πρωί και το απόλαυσα με το καφεδάκι μου!! Στα σιροπιαστά είσαι εξπέρ!!!!! Απίθανο γλυκό!!!!
Καλή μας ημέρα!

Anonymous said...

Μου θύμισες τα παιδικά μου χρόνια....το έφτιαχνε πολύ συχνά η μανούλα μου!!!!
Μυρτώ

SpIrToKoYto said...

Κοριτσάκι μου,επειδή ξέρω καλά το ραβανί σου,το ξακουστό,φαντάζομαι τί θα είναι και το Γιαουρτίνι σου...!!!

Καλό μεσημέρι και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...-:)))

ΕΛΕΝΑ said...

Όπως επεσήμανε και το συνμέλος Ειρήνη, στα σιροπιαστά δεν σε φτάνει καμία μας!!!
Μαράκι μου τι σούπερ γλυκάκι είναι αυτό!!!!
Δεν είχα ξανακούσει την ονομασία "γιαουρτίνι", διότι είμαι και μικρή κοπέλα όπως γνωρίζεις:P
Ευχαριστούμε την Ελένη που μοιράστηκε μαζί μας την συνταγή και εσένα που μας την κέρασες!
Φιλιά ΄πολλά πολλά!

DIMI said...

Καλημέρα Μαρία μου!!Μού θύμισε ένα παρόμοιο γλυκό,πού έφτιαχνα πολύ παλιά!!Πρέπει νά είναι τέλειο!!Θά τό δοκιμάσω!!Φιλάκια!!

SpIrToKoYto said...

Γιατί ευχαριστείς το συνμέλος,συνμέλος μας...???
Θα την ευχαριστήσουμε όταν μας φέρει την πιατέλα...

ΕΛΕΝΑ said...

Συνμέλος Βιβή, ευχαριστώ το συνμέλος Βου πρώτον διότι είμαι ευγενής και δεύτερον για να την ρίξω στο φιλότιμο, να την συγκινήσω δηλαδή, και να μας φέρει αν όχι την πιατέλα, τουλάχιστον 1 κομμάτι στην κάθε μία.
Οταν συμβεί αυτό, θα την ξανα-ευχαριστήσω, επειδή ως προείπα είμαι ευγενής.
Αν πάλι δεν συμβεί τίποτα, τότε θα ξεχάσω τις ευγένειες μου.

- spoonstories- said...

Ααα είναι τέλειο!! Καλέ σιρόπιασε το στόμα μου!! Και έχει ένα όνομα τόσο χαριτωμένο...γιαουρτίνι? Ανυπομονώ να δοκιμάσω :)

Unknown said...

Κατά το "δεν θέλω να το μάθω, θέλω να το φάω" της γνωστής ταινίας, λίγη σημασία έχει γιατί λέγεται έτσι, όταν μοιάζει τόσο μα τόσο εξαιρετικό!

Anonymous said...

πάρα πολύ καλό μου άρεσε πολύ να σαι καλά

Chrisi said...

Μου θυμιζει τη γιαουρτοπιτα της πεθερας μου ,ετσι την ελεγε τουλαχιστον αυτη,ειναι πολυ νοστιμο το ξερω σαν γευση...πολλα φιλια καλο βραδυ.

Pepi said...

Πωπω, γλυκονοστιμιές!! Και μου αρέσουν τόσο πολύ!!
Να'σαι καλά, Μαρία!!

Ερμιόνη said...

Πολύ μου αρέσει η ονομασία του γλυκού, είναι παιχνιδιάρικη νομίζω!
Δείχνει φοβερό πάντως, ότι πρέπει για να συνοδεύσουμε με 2-3 κομμάτια τον καφέ μας!
Φιλιά!

Mary said...

Μαράκι μου από σένα πήρε τη γλύκα του; Πολύ ωραίο και με τσαχπίνικο όνομα!

Φιλάκια πολλά!!!

Maria B. said...

Καλημέρα !!! πολύ χαίρομαι που όλοι λίγο πολύ ξέρετε το ''γιαουρτίνι'' σαν γλυκό αλλά και σαν όνομα !!!!
η αλήθεια είναι ότι είναι και νόστιμο και εύκολο και οικονομικό!!!


φιλια πολλά και καλό σ/κ !!

Anonymous said...

Ειναι τελειο μολις το εφτιαξα κ το σπιτι μοσχομυριζει κ ανυπομωνω να κοψω το 1ο κομματι!!!!! Ειμαι νεα στο ειδος κ ηταν το πρωτο γλυκο που εφτιαξα κ νιωθω πολυ υπερηφανη!!!! Ευχαριστω για την πολυ ομορφη συνταγη κ συγχαρητηρια στν δημιουργο Maria B!!!! Ιωαννα.

Maria B. said...

Ιωάννα μας ! ευχαριστούμε πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια !!! ευχομαι να το απολαύσατε και να το φτιάξετε πολλές πολλές φορές !!!!!

φιλια πολλά απο όλες μας !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...