Wednesday 28 May 2014

Γλυκό κουταλιού φέτες πορτοκάλι


Το γλυκάκι αυτό είναι υπέροχο όπως βλέπετε στην όψη.
Σας υπόσχομαι λοιπόν ότι εκτός από την εμφάνιση, η φίνα γεύση του θα απογειώσει τον ουρανίσκο σας και θα σας κάνει απολαύσετε μέχρι και την τελευταία σταγόνα από το παιχνιδιάρικο πορτοκαλο-κίτρινο σιρόπι του!!! (καλέ τι ποιητική διάθεση είναι αυτή που έχω σήμερα ?? χιχιι!!)
Δεν χρειάζεται να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα, αφού καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου υπάρχουν πορτοκάλια, ώστε να μπορείτε να φτιάξετε το γλυκάκι όσο συχνά θέλετε και να είναι πάντα φρέσκο!
Την ιδέα και αρκετές συμβουλές για την παρασκευή του γλυκού, τις οφείλω στην Γιάννα Μπαλαφούτη από την Πυλιακή Γη και την ευχαριστώ πολύ για αυτό. Η Γιάννα φτιάχνει τα πιο πρωτότυπα και τα πιο νόστιμα International γλυκάκια!!!

Θα χρειαστούμε:
4 πορτοκάλια χονδρόφλουδα και μεγαλούτσικα (περίπου 1 κιλό)
(κατά προτίμηση ακέρωτα και χωρίς κουκούτσια)
1 κιλό ζάχαρη
χυμό από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι
1 σφηνάκι κονιάκ
Τι κάνουμε:
Βάζουμε τα πορτοκάλια ολόκληρα σε μια λεκανίτσα. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπάζονται και ρίχνουμε λίγο ξύδι. Τ’αφήνουμε 10 με 20 λεπτά και τα πλένουμε πολύ καλά.
Τα σκουπίζουμε, αφαιρούμε τυχόν στίγματα και τα τρίβουμε στο ψιλό μέρος του τρίφτη ελαφρά, αφήνοντας λίγη από τη φλούδα για να διατηρηθεί το χρώμα και τα αιθέρια έλαια που βρίσκονται σε αυτή.
Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα που να τα χωράει το ένα δίπλα στο άλλο και ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπάζονται πολύ καλά. Τα βράζουμε για 30-40 λεπτά (ο χρόνος μετράει από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός)
Αφού βράσουν, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν –περίπου 1 ώρα.
Όταν κρυώσουν τα βάζουμε ένα ένα σε μια επιφάνεια κοπής.
Κόβουμε 2 φέτες οριζόντια, από την πάνω και από την κάτω μεριά του φρούτου και χωρίζουμε το πορτοκάλι στη μέση. Αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και κόβουμε το κάθε κομμάτι σε φέτες πάχους περίπου σαν ένα δάκτυλο ή και πιο χοντρές ανάλογα με τα γούστα μας.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε από πάνω την ζάχαρη. Αν είναι αρκετή η ποσότητα και χρειάζονται περισσότερες από μια στρώσεις, τα βάζουμε εναλλάξ, δηλαδή μια στρώση πορτοκάλι και μια στρώση ζάχαρη.
Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 10-12 ώρες.
Μόλις περάσει ο προαναφερόμενος χρόνος προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, τον χυμό από τα πορτοκάλια, τον χυμό του λεμονιού και τα βάζουμε στη φωτιά.
Βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε και το κονιάκ.
Στην περίπτωση που έχουμε κόψει λεπτές τις φέτες του πορτοκαλιού, τις αφαιρούμε κατά την διάρκεια του δεσίματος για να μην μας διαλυθούν και τις προσθέτουμε λίγο πριν το τέλος, μαζί με το κονιάκ.
Όταν το γλυκό μας κρυώσει λιγάκι, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρούμε στο ψυγείο.
ΤΙΡ: Εκτός από το σερβίρισμά του σαν γλυκό του κουταλιού, μπορούμε να το προσθέσουμε πάνω από κέικς, από παγωτά καθώς επίσης πάνω από διάφορα κρεμώδη γλυκά τύπου πανακότα κλπ
Καλή επιτυχία!!

10 comments:

Tante Kiki said...

Υπέροχο!!!!!!!!!! Λαχταριστό!!!!!!!!
Καλημέρα!!! :)

DIMI said...

Καλημέρα Μαρία μου!!Περίπου τήν ίδια συνταγή,κάνω κάθε χρόνο μέ τά πορτοκάλια μας!Είναι ένα υπέροχο γλυκό!!Θά δοκιμάσω καί τήν δική σου!!Φιλιά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Εγώ που το έχω δοκιμάσει, θα σας πω ότι είναι το ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ γλυκό πορτοκάλι από όσα έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα!
Και δεν το λέω επειδή είναι φιλεναδίτσα μου η Μαρία και ιντερνετικό μου ήμισυ, το λέω γιατί πραγματικά είναι υπέροχο το γλυκό της και επειδή προσδοκώ να μου στείλει κι άλλο βάζο ;-)
Φιλιά και καλημέρα σε όλες σας :))

SpIrToKoYto said...

Το είπα και στα SpIrta,το ξαναλέω και από δω: το ωραιότερο γλυκό πορτολάκι κουταλιού που έχω δοκιμάσει...!!!!!!!!!!
Και επίσης δεν μεροληπτώ,όπως και το ξανθό συνμέλος από πάνω...Ασχετα αν μου τη πάιρνει από το στόμα ( την κουβέντα )...

Καλό μεσημέρι και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...-:))))

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

Ειρήνη Ε. said...

Μαράκι μου, το λιμπίστικα το γλυκό πορτοκάλι μόνο που το είδα στις φωτογραφίες!! Με την πρώτη ευκαιρία θα το φτιάξω αφού είναι από τα γλυκά του κουταλιού που αρέσουν στην μικρή. Το φαντάζομαι πάνω σε παγωτάκι......όνειρο!
Καλό απόγευμα.

konstantina handy mama crafts said...

είναι τελειο αυτο το γλυκο!! Το φτιάχνει η πεθερά μου και κάθε φορά το τσακίζω!! Τώρα που έμαθα τη συνταγή θα της το πάω μια μέρα πεσκέσι!!!! Φιλιά!!

Ερμιόνη said...

Την έχει τη δουλίτσα του αλλά πρέπει να είναι σούπερ το γλυκό!
Αρωματικό και όλο γεύση!

- spoonstories- said...

Έκανε η μαμά μου μια παρόμοια για χρόνια και ήταν καταπληκτική. Τελικά έπαψε να τη κάνει γιατί τη τρώγαμε όλη και παχαίναμε!
Φιλιά

Mary said...

Μαράκι μου με ξεσήκωσες με το υπέροχο γλυκάκι σου και δεν έχω πορτοκάλια... Πού να βρω Σάββατο τέτοια ώρα η έρμη;

Φιλάκια λιχούδικα σου στέλνω!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...