Monday, 19 May 2014

Τυροπιτάκια με ...... βραστή ζύμη


Την συνταγή αυτή την είχα βάλει εδώ και καιρό στο μάτι, όταν την ανακάλυψα σε ένα παλιό τεύχος του Γαστρονόμου.
Μου είχε κινήσει μεγάλη περιέργεια, ο τρόπος παρασκευής της ζύμης της.
Λάδι, νερό και αλεύρι έβραζαν στην κατσαρόλα και μας έδιναν μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη.
Στην ζύμη αυτή μπορούσαμε να τυλίξουμε τυριά και αυγά, όπως συνηθίζουμε στα τυροπιτάκια (αυτό έκανα και εγώ), σπανάκι με γέμιση όπως της σπανακόπιτας, επίσης ψιλοκομμένη και σοταρισμένη συκωταριά, αλλά και χορταρικά με τυριά και αυγά (στο περιοδικό αναφερόταν ότι έτσι την φτιάχνουν οι Σαρακατσάνοι του Έβρου) .
Επίσης γινόταν αναφορά ότι η συνταγή αυτή ήταν πολύ αγαπητή στην εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης.
Δεν γνωρίζω την προέλευση της συνταγής, αυτό που γνωρίζω είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα μου έδωσε ξεχωριστά και πολύ ιδιαίτερα τυροπιτάκια.
Σίγουρα στο μέλλον θα δοκιμάσω να γεμίσω την διαφορετική αυτή ζύμη και με άλλα υλικά.
Μείωσα τις ποσότητες των υλικών στο 1/3 της αρχικής συνταγής (γιατί οι αρχικές ποσότητες μου φάνηκαν αρκετούτσικες) και έφτιαξα 15 νόστιμα τυροπιτάκια. Αν θέλετε περισσότερα, προσαρμόστε ανάλογα τα υλικά.

Θα χρειαστούμε:
310 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 ml ελαιόλαδο
300 ml νερό
μια τσιμπιά αλάτι
170 γρ. φέτα
1 αυγό
Τι κάνουμε:
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας να βράσει το νερό, το λάδι και το αλάτι.
Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε την φωτιά και αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Αφού προσθέσουμε όλο το αλεύρι, αποσύρουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Το μείγμα θα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, να είναι ελαστικό και εύπλαστο.
Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά το αυγό.
Προσθέτουμε την φέτα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη και ανακατεύουμε.
Όταν κρυώσει αρκετά η ζύμη μας, παίρνουμε στα χέρια μας ένα κομμάτι μεγέθους όσο ένα αυγό περίπου, το πλαταίνουμε ανάμεσα στις παλάμες μας και βάζουμε στο κέντρο του ένα περίπου κουταλάκι από την γέμιση της φέτας-αυγού.
Κλείνουμε την ζύμη δίνοντας σχήμα μισοφέγγαρου και πιέζοντας περιμετρικά ώστε να κολλήσει το πάνω με το κάτω άκρο.
Αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Τα αλείφουμε ελαφρά με λάδι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 30-35 λεπτά περίπου (ψήσιμο πάντα ανάλογα με τον φούρνο μας).
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!!

21 comments:

Χρύσα said...

Αααα, πολύ ενδιαφέρουσα ζύμη! Και πολύ εύκολη!
Μπαίνει στα προσεχώς για δοκιμή!
Καλή μέρα και καλή εβδομάδα!

Tante Kiki said...

Καλημέρα Έλενα και καλή εβδομάδα!!! Αυτά τα τυροπιτάκια τα είχα δει κι εγώ και είχα την απορία πώς γίνονται!!! Τώρα που τα έφτιαξες και λες ότι έγιναν ωραία θα τα φτιάξω κι εγώ!!! Γεια στα χέρια σου!!!
Φιλιά! -:)

nikiad.blogspot.gr said...

Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή !!!!!
Θα τη δοκιμάσω !!!!!

Μυρωδία said...

Καλημέρα! Έχω κι εγώ αυτό το τεύχος του Γαστρονόμου και είχα δει τη συνταγή, αλλά δεν την είχα δοκιμάσει, τώρα που ξέρω ότι είναι πετυχημένη και με... ντοκουμέντα, την έχω ήδη βάλει στα σχέδια!

Mari Beika said...

Πολύ ωραία!! κάπου την είχα δει κι εγώ αυτή την ζύμη που στην ουσία έχει την λογική της ζύμης για "σου", αλλά δεν κατάφερα να την φτιάξω.
Τώρα όμως με έβαλες στην πρίζα!! :)
Φαίνονται λαχταριστά!!
Φιλιά πολλά.

DIMI said...

Καλημέρα Ελενα!!Πρωτότυπη η ζύμη!!Καί τά τυροπιτάκια φαίνονται τόσο νόστιμα!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

SpIrToKoYto said...

Οφείλω να σας συγχαρώ για την τόλμη σας αγαπητό συνμέλος...
Εμπρός στον δρόμο που χάραξε η ξανθιά μας...Θα τα δοκιμάσω πάραυτα...!!!

Καλημέρες και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...-:))))

Maria B. said...

Που πας καλέ και τα ανακαλύπτεις όλα αυτά ???? οεο ?? οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είχα ματακουσει για βραστά τυροπιτάκια !!!! τα οποία φαίνονται και πεντανόστιμα, βεβαίως - βεβαίως !!!

you koufmi baby!!!!!!!!

θερμά θερμά συγχαρητήρια !!!!

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

Vasia b. said...

Ελενάκι.. πας κι ανακαλύπτεις όλα τα περίεργα και υπέροχα συχρόνως!!!!
Τυροπιτάκια βραστά δεν έχω ματακούσει!!!!!Επειδή όμως είναι και εύκολα με προκαλούν να τα φτιάξω!!!
Καλή εβδομάδα να έχουμε!!!
Φιλιά πολλά!!!!

Vasia b. said...

*συγχρόνως*

"ζαχαρούλα.." said...

μου κέντρισε το ενδιαφέρον η βραστή ζύμη!!!! θα την φτιάξω άμεσα!!!!

φιλιά πολλά πολλά!!!!!!!!!!

Δημιουργία said...

Δεν έχω ξαναδεί τέτοια συνταγή, τα τυροπιτάκια όμως στη φωτογραφία φαίνονται λαχταριστά.

rena said...

Καταπληκτικό!!!!Δεν το έχω ξανακούσει θα το κάνω!!!!!!!!!
Φιλάκια πολλά!!!!!

Ερμιόνη said...

Πολύ πρωτότυπη πρόταση Ελενάκι!
Νομίζω ότι κίνησες την περιέργεια όλων μας να δοκιμάσουμε τη ζύμη!
Φιλιά

- spoonstories- said...

εν έτυχε ποτέ μα ποτέ να ακούσω κάτι ανάλογο και όπως καταλαβαίνεις η περιέργεια μου έφτασε την πείνα μου!! Καλή εβδομάδα να έχεις!

κορδονέτο said...

Πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα συνταγή!
Καλό βράδυ!

Neli said...

Πρώτη φορά βλέπω τέτοια ζύμη ενδιαφέρουσα φαινεται και νόστιμη,ολες αυτες οι ωραιες γευσεις,και σε κατσαρολα η παρασκευη της μπραβο,καλο βραδυ,φιλιά.

Γιώργος Βαρβάκης said...

Καλημέρα Ελενάκι :)
Όταν διάβασα για "βραστή ζύμη", το μυαλό μου πήγε στα bagels, αλλά αυτά πρώτα τα πλάθεις και μετά τα βράζεις :) Εδώ έχουμε το ανάποδο..!
Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, που θα δοκιμαστεί άμεσα!!!
Πολλά φιλιά

Ειρήνη Ε. said...

Εξαιρετική νοστιμιά αυτά τα τυροπιτάκια! Η ετοιμασία της ζύμης τους πραγματικά ιδιαίτερη για το είδος αυτό! Και επιπλέον είναι εύκολα! Μπαίνει στα προσεχώς.
Καλή μας ημέρα.

Mary said...

Σεφεραδίτικη ζύμη Ελενάκι μου!
Οι Εβραίοι σεφεραδίτες φτιάχνουν όλες τους τις ζύμες στην κατσαρόλα με τον ίδιο τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι τη σκεφτόμουν τελευταία (λόγω μέλλουσας ανάρτησης)χα χα χα!
Γεια στα χεράκια σου ζουζουνάκι μου, πολύχρονη κι ευτυχισμένη να είσαι πάντα!

Φιλάκια πολλά!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...