Thursday, 15 May 2014
Πατατόπιτα κέικ
Εδώ και μέρες η κόρη μου ήθελε να της φτιάξω μια πατατόπιτα. Είχε δοκιμάσει μια παρόμοια πίτα σε φιλικό σπίτι και της άρεσε πολύ.
Όλο έλεγα ότι θα την φτιάξω και όλο κάποιες άλλες συνταγές έβγαιναν στην μέση.
Μετά από συνεχείς "κρούσεις" της μικρής του τύπου, " τι θα γίνει καλέ μαμά; Θα μου την φτιάξεις αυτή την πατατόπιτα καμιά φορά;", κατάλαβα ότι δεν έπαιρνε άλλη αναβολή. Έπρεπε να την φτιάξω!!
Άνοιξα σπιτικό φύλλο, τραγανό και νόστιμο, αρωματισμένο με ξύσμα λεμονιού.
Η γέμιση σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αρέσει στην μικρή, η οποία είναι.....ζόρικος κριτής των φαγητών μου! Χαλάλι της όμως, έγινε μια εξαιρετική πίτα!
Πάμε να σας πω πως θα την φτιάξουμε!!
Τα υλικά μας:
Για την ζύμη
350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
160 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
μισό λεμόνι το ξύσμα
1/3 κουταλάκι αλάτι
Για την γέμιση
700 γρ. πατάτες βρασμένες
1 μέτριο φρέσκο κρεμμυδάκι
4 φέτες ζαμπόν
2 μέτρια αυγά
180 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
100 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
2-3 κλωνάρια φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
μισό κουταλάκι ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο
1 μικρό αυγό χτυπημένο
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε την ζύμη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
Κόβουμε την μαργαρίνη η οποία θα είναι σε θερμοκρασία δωματίου, σε μικρά κομμάτια. Τα ρίχνουμε στο αλεύρι και με τα δάχτυλά μας ζυμώνουμε ελαφρά, ως να δημιουργηθούν τρίμματα.
Προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό και ζυμώνουμε ως να ενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια ενιαία ζύμη.
Την πλάθουμε σε μπάλα και την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη. Την βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Κόβουμε τις καθαρισμένες και βρασμένες πατάτες, σε ροδέλες με πάχος μισό εκατοστό. Δεν θα πρέπει να έχουμε παραβράσει τις πατάτες, γιατί θα λιώσουν όταν τις κόβουμε. Θα πρέπει να "κρατάνε" λίγο.
Κόβουμε το ζαμπόν σε μακρόστενες φετούλες με 3 εκατοστά μήκος.
Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Σε αντικολλητικό τηγανάκι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ζαμπόν μαζί με το κρεμμυδάκι.
Βάζουμε σε μπολ τα αυγά και με ένα πιρούνι τα χτυπάμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, την κρέμα γάλακτος, τα μυρωδικά, τα αυγά, το σοταρισμένο μπέικον και το κρεμμύδι καθώς επίσης αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 25-26 εκ.
Παίρνουμε τα δύο τρίτα της ζύμης που έχουμε ετοιμάσει. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στο τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας μας. Ανοίγουμε με τον πλάστη μας την ζύμη σε σχετικά λεπτό φύλλο και το απλώνουμε μέσα στο ταψάκι.
Επάνω στο φύλλο, μοιράζουμε τις μισές ροδέλες από τις πατάτες.
Ρίχνουμε το μισό μείγμα των τυριών επάνω από τις πατάτες και το ισιώνουμε με ένα κουτάλι.
Από πάνω απλώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες και τέλος ρίχνουμε και το υπόλοιπο μείγμα των τυριών.
Αν κάποιες βρασμένες πατάτες μας έσπασαν καθώς τις κόβαμε σε ροδέλες, με τα κομμάτια τους συμπληρώνουμε τα κενά ανάμεσα στις ροδέλες.
Κόβουμε την περίσσια ζύμη της βάσης, ένα δάχτυλο επάνω από την γέμιση.
Ανοίγουμε σε φύλλο το υπόλοιπο 1/3 της ζύμης.
Γυρίζουμε επάνω στην γέμιση την ζύμη της βάσης που προεξέχει και απλώνουμε επάνω το φύλλο που μόλις ανοίξαμε.
Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα σχεδιάκια με ζύμη που μας περίσσεψε και να στολίσουμε με αυτά το επάνω φύλλο της πίτας μας.
Αλείφουμε καλά με το χτυπημένο αυγό την επιφάνεια της πίτας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθ. Κελσίου, για 45 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας. Αν δούμε ότι η πίτα μας παίρνει γρήγορα χρώμα, την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Βγάζουμε την πίτα μας από τον φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της.
Σερβίρεται και τρώγεται χλιαρή, κομμένη σε τρίγωνα κομμάτια όπως του κέικ
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
19 comments:
Καλημέρα Ειρήνη μου!! Τέλεια η πατατόπιτά σου!! Φαντάζομαι την ευχαριστηθήκατε κι εσείς και η μικρή!!!! Γεια στα χέρια σου!!
Ωωωω,τί ωραία ιδέα! Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, μπράβο Ειρήνη!
καλημέρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
αν και πατάτες τρώω μόνο τηγανιτές... οι φωτογραφίες σας με έπεισαν και θα την φτιάξω άμεσα!!!!
φιλάκια!!!!!!!!!
Φαίνεται υπέροχη! Είμαι σίγουρη ότι θα της άρεσε πολύ!
Θαύμα φαίνεται η πίτα σου, με σπιτικό φύλλο και αγαπημένα υλικά... μμμ.. γειά στα χέρια σου! :)
Απίθανη Ειρηνάκι...τα υλικά ένα κι ένα...Και με σπιτικό φύλλο μάλιστα...!!!
( το λουλουδάκι στην κορφή,με τρέλανε...)
Καλημέρες και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας....♥
Πολύ ωραία η ιδέα της πίτας, καλά έκανε και επέμεινε η μικρή!
Όμορφη η πατατοπιτα σου Ειρήνη και σίγουρα θα δοκιμαστή μιας και η δική μου κόρη τη ζητάει συνέχεια.
Φαίνεται πεντανόστιμη
Φιλακια ...
Τέλεια η πατατόπιτά σου σου Ειρήνη μου!!!Καί μέ σπιτικό φύλλο!!Φαίνεται πολύ νόστιμη!!!Καλό απόγευμα!!Φιλάκια!!
Τι ωραία ιδέα!!!
Δίκιο είχε η κόρη σου που επέμενε!!!
Φιλιά
Νεφέλη
Ειρηνάκι μου από τις πιο εντυπωσιακές συνταγές σου!
Μια πίτα ξεχωριστή, πολύ ιδιαίτερη και πεντανόστιμη αν κρίνω από τα υλικά της!!
Πολλά μπράβο σου!
Φιλιά!
Ειρηνάκι μου είναι υπέροχη με τόσο ωραία υλικά, γεια στα χεράκια σου!
Φιλιααααά!
Βρε Ειρήνη μου τι πίτα είναι αυτή;; Τη φαντάζομαι και μου' ρχεται λιγούρα, από το ιδιαίτερο φυλλο ως την τέλεια γέμιση!
Μπράβο! Φιλιά σε όλους σας!!
Φαίνεται ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ και πρεπει να είναι και πεντανοστιμη με τοσο ωραάια υλικα,μπραβο στην κορη σου που σε ζορισε και ετσι κερδισαμε μεις μια τοσο ωραια συνταγη,φιλια ,καλο βραδυ.
Καλά έκανε το κορίτσι και σου ζητούσε πατατόπιτα!
Φοβερή νοστιμιά έφτιαξες Ειρήνη μου! Όσο δύσκολος κριτής και αν είναι η μικρή, αποκλείεται να μην ξετρελάθηκε με αυτό το πιάτο.
Ωραίο για γεύμα, μπουφέ ή σνακ!
Φιλιά
Η τσαχπινιά σου με την μαργαριτούλα είναι απίστευτη !!!!!! χιχιχι
Μπράβο βρε Ρηνάκι μου για την λιχουδιά που μας σερβίρισες !!!!
καλό σ/κ
σε φιλώ πολύ πολύ
Πολύ ωραία ιδέα Ειρήνη!!Και για μπουφέ πολύ καλή λύση και θα χορτάσει τους καλεσμένους!
Κάνουμε όλα τα παραπάνω και αντιλαμβανόμαστε ότι τα παιδιά μας έχουν εξαφανίσει τον πλάστη.Ψάχνουμε όλο το σπίτι και δεν είναι πουθενά.Ανοίγουμε το φύλλο με τα χέρια ή ποτήρι. :D Είναι πολύ νόστιμη.Ευχαριστώ για τη συνταγή
Post a Comment