Thursday, 22 May 2014

Ρολάκια κιμά γεμιστά


Ρολάκια κιμά γεμιστά με κρεμμύδια, πιπεριές και τυράκι.
Το κλασσικό βραστό αυγό δεν θέλησα να το παραλείψω, αν και μπορούσα, αυξάνοντας την υπόλοιπη γέμιση. Αλλά το έχω συνδέσει με το φαγάκι αυτό, μιας και το ρολό κιμά ήταν από τα αγαπημένα κυριακάτικα φαγητά των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων.
Δεν ξεχνώ ποτέ την ώρα που ψηνόταν στον φούρνο μας, πως γέμιζε το σπίτι από το άρωμα του κρασιού με το οποίο περιχύναμε το ρολό, πριν βάλουμε το ταψί στο φούρνο. Τα λαχανικά και το τυρί είναι δικές μου προσθήκες. Η μητέρα μου δεν τα προσθέτει.
Εδώ βλέπουμε το φαγητό μας φτιαγμένο σε ατομικές μερίδες, για ευκολία και πιο γρήγορο ψήσιμο.
Όπως και να είναι, θεωρώ το γεμιστό ρολό κιμά αξεπέραστο, οικογενειακό, κυριακάτικο έδεσμα. Από αυτά που μένουν στην μνήμη μικρών και μεγάλων!
Αν και εσείς συμφωνείτε μαζί μου και θέλετε να δοκιμάσετε την δική μου εκδοχή, διαβάστε την συνταγή παρακάτω και καλή σας επιτυχία!

Τα υλικά μας:
750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλη ντομάτα χωρίς φλούδα και σπόρους
1 κουταλιά φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλάκι δυόσμο ξερό
μισό κουταλάκι ρίγανη
4 αυγά βρασμένα σφιχτά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε φετούλες
μισή κίτρινη πιπεριά
μισή κόκκινη πιπεριά
3 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα ή ρεγκάτο
3 λιαστές ντομάτες σε κομματάκια
λίγη ξερή ρίγανη
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Επιπλέον
3-4 μεγάλες πατάτες
1 φλιτζάνι πουμαρό
μισό κουταλάκι ξερό δυόσμο
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
μισό ποτηράκι κρασιού, κρασί
Στην πράξη:
Για το μείγμα του κιμά:
Βάζουμε τον κιμά σε ευρύχωρο μπολ.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το τρίβουμε στο μούλτι μαζί με την ντομάτα, από την οποία έχουμε αφαιρέσει τα φλούδια και τους σπόρους. Τα ρίχνουμε στο μπολ, καθώς και όλα τα υπόλοιπα υλικά για το μείγμα του κιμά. Ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά.
Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα, να σφίξει.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε όπως τις τηγανητές, αλλά πιο χονδρές σε πάχος. Τις βάζουμε σε μπολ με νερό και τις αφήνουμε στην άκρη.
Για την γέμιση:
Κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες μήκους τριών εκατοστών.
Βάζουμε τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγανάκι και το ζεσταίνουμε. Προσθέτουμε τις λωρίδες πιπεριάς στο τηγάνι και τις σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσουν να μαραίνονται, ρίχνουμε μέσα και τις φετούλες του ξερού κρεμμυδιού. Αφήνουμε τα λαχανικά να μαλακώσουν καλά και να ροδίσουν.
Απομακρύνουμε το τηγάνι από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη, να χλιάνουν τα κρεμμύδια και οι πιπεριές.
Αφαιρούμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μπολ. Το λάδι που έμεινε στο τηγάνι που σοτάραμε τα λαχανικά μπορούμε να το προσθέσουμε στο μείγμα του κιμά. Θα δώσει επιπλέον γεύση.
Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, εκτός από τα βραστά αυγά. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά.
Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί που θα ψήσουμε το φαγητό μας.
Παίρνουμε το ένα τέταρτο της ζύμης του κιμά στο χέρι μας. Το πλάθουμε και το πλαταίνουμε με τα χέρια μας. Βάζουμε στο κέντρο το ένα τέταρτο της γέμισης και το ένα βραστό αυγό. Κλείνουμε προσεκτικά την γέμιση μέσα στον κιμά, προσέχοντας να την καλύπτει γύρω γύρω.
Τοποθετούμε το γεμιστό ρολάκι στο ταψί, βάζοντας το σημείο που κλείσαμε την γέμιση προς τα κάτω.
Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία και για τα άλλα τρία ρολάκια.
Γύρω γύρω τοποθετούμε τις κομμένες πατάτες.

Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τον δυόσμο. Ραντίζουμε με το πουμαρό και με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Μπορούμε να ραντίσουμε το φαγητό μας πριν μπει στον φούρνο με μισό ποτηράκι του κρασιού, κρασί της αρεσκείας μας. Ταιριάζει και δίνει εξαιρετική γεύση στο φαγητό αυτό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 200 βαθμούς, ως να ψηθούν τα ρολάκια και οι πατάτες και το φαγητό να μείνει με την σάλτσα του.
10-15 λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει.
Ελέγχουμε κατά την διάρκεια του ψησίματος και αν χρειαστεί, προσθέτουμε και άλλο νερό.
Καλή επιτυχία!!
Ειρήνη Ε.

14 comments:

Δημιουργία said...

Αγαπημένο φαγάκι από τα παλιά .Είναι το πρώτο φαγητό που μας έμαθε η καθηγήτρια των οικοκυρικών στο σχολείο, κάναμε βλέπεις και τέτοιο μάθημα κάποτε.

Anonymous said...

Από τα πρώτα φαγητά που μαγείρεψα, εγώ το κάνω μεγάλο ρολό, αλλά πολύ βολική ιδέα και τα μικρά ρολάκια.
Ευχαριστούμε.
Βασιλική

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου βρίσκω πολύ έξυπνη την ιδέα για τα μίνι ρολάκια σε ατομικές μερίδες, ένα φαγάκι που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε, σε μια πιο ... τσαχπίνικη εκδοχή!!
Και με το κλασσικό αυγό υπέροχα, αλλά και με ότι γέμιση μας αρέσει!!
Φιλάκια!

DIMI said...

Καλημέρα Ειρήνη μου!Τό φαγάκι σου είναι τέλειο καί λαχταριστό!!!Κάποια,από τήν Ολλανδία,τό είδε καί τό ζήλεψε!!Χα χα!!Πολύ αγαπημένη συνταγή!!Καλό μεσημέρι!!Φιλάκια!!

Unknown said...

Αγαπημένο φαγητό, από τα πιο κλασικά, με πολύ ωραία παρουσίαση! Μου αρέσει που τα έκανες ατομικά, είναι διαφορετικά!
Φιλιά Ειρήνη!

Unknown said...

Πολύ όμορφη ιδέα τα μικρά ρολάκια!!!
Φιλάκια
Νεφέλη

Anonymous said...

εξαιρετικό πιάτο και ωραίο φαγητό...να σαι καλά

Anastasia said...

Φαίνεται υπέροχη η συνταγή σου! Πολύ έξυπνη και πρακτική η ιδέα για τα μικρά ρολάκια! Σίγουρα θα τα δοκιμάσω.. Φιλιά.

Elenis Cooking said...

Ειρήνη μου τέλεια η σημερινή σου συνταγούλα, πολύ όμορφα φαίνονται τα ρολάκια σου. Μπαίνει στα υπ όψιν!!!
Φιλάκια πολλά!!!

Tante Kiki said...

Μμμμμμμ!! Από τα φαγάκια που αγαπώ πολύ κι εσύ Ειρήνη μου το έκανες Θαύμα!!! Γεια στα χέρια σου!!

Chrisi said...

Αγαπημενο φαγητο και πεντανοστιμο,ωραία ιδεα για την Κυριακή ,σ ευχαριστω πολυ,φιλια ,ακλο βραδυ.

Maria B. said...

Μμμμμ !!! και τι υπέροχα που μυρίζει !!!! πράγματι μυρωδιές και γεύσεις Κυριακάτικου μεσημεριού στα μαμαδίστικα Ελληνικά σπίτια !!!!

γεια στα χεράκια σου Ρηνάκι μου !!!

φιλια πολλά και καλό σ/κ

- spoonstories- said...

Αν σου πω ότι το σκεφτόμουνα αυτό το φαγητό σήμερα? Αχ τι καλά θα ήτανε να σε είχα και γειτόνισσα να μου έδινες ένα πιάτο από το νοστιμότατο φαγητό σου!

Mary said...

Ειρηνάκι μου είναι πολύ μα πάρα πολύ ωραίο! Συμπληρώνω κι εγώ γέμιση πάντα με το αυγό, οι πιπερίτσες του ταιριάζουν υπέροχα!

Φιλάκια πολλά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...